Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor proiectare incinta

laur+

Postări Recomandate

Salut, am construit doua incinte cu dif SPX-32TB (Monacor) care de fapt este produs de TANG BAND (W3-517SB).Problema este faptul ca,dau caracteristicile diferite: MONACOR- Fs=100Hz; Vas=1,7 Lt ; Qts=0,58; volum incinta br=6,2Lt cu F3=62Hz. TANG BAND: Fs=100Hz; Vas=1,99Lt;Qts=0,59; volum incinta=6,9Lt cu F3=62Hz. Volumul incintelor construite (interior) este de aprox.7,4 lt - vol. dif. =7 litri. Nu am posibilitatea sa masor caracteristicile difuzoarelor dar am observat ca cel mai natural suna intr-un volum de cca6.4lt cu fonoabsorbant de 1 cm grosime , port br 3 cm diam. lungime=3,7 cm. pus in fata. Incintele sunt conduse de un pp cu tuburi de cca. 3w. Cum pot sa ajung in configuratia optima? Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ahegyes

8

• laur+

5

• t-daniel

3

• chorchy

1

Top autori în acest subiect

ti-ai cam raspuns la intrebare.diferentele alea de parametri sunt mai mult decat acceptabile(daca era diferenta la Fs de 20 de Hz mai ziceam :limb: )daca suna bine in 6.4 litri lasa-l asa....daca vrei bas mai mult(ma indoiesc ca vei scoate bas cu ele)mai mareste incinta.

Link spre comentariu

Acele difuzoare sunt de fapt difuzoare full range, dar trag mai mult spre niste medii. Incinte de 6 - 7 litrii sunt un pic cam mari si fortate pt. un vas de 2 litrii. EU recomand o cutie de 3 litrii cu tunning la 85hz - astfel iese un f3 de aprox 78hz ceea ce nu e rau pt. acest difuzor.Cutia de 6-7 litrii forta difuzorul sa coboare mai mult in frecventa (suna mai mult cutia decat diful) de acolo si sunetul nenatural. Incearca cutia de 3 litrii si va suna mult mai natural. Eventual poti incerca cutia de 6-7 litrii inchisa (infunzi gaura de bas reflex) si vei avea un f3 de 123hz la un Qtc de 0.65. In acest caz atentie insa cu excursia difuzorului - nu va duce prea multa putere.

Link spre comentariu

Da, corect, se pierde un pic de spl cu incinta inchisa, dar nu este greu sa incerci.Cred ca dimensiunile cutiei nu sunt chiar asa de greu de calculat, eu zic ca te descurci si singur. Legat de pozitionarea portului bas reflex - sunt 2 optiuni, in fata, respectiv in spate. Alegerea se face in functie de plasarea incintelor. Daca pui portul reflex in fata - incintele pot fi puse mai aproape de peretele posterior sau chiar pe un raft (la 3 litri nu e exclus). Dezavantajul consta in distorsiunile ce vor iesii pe port si care vor fi perceptibile. Din acest motiv distanta de auditie fata de boxe trebuie sa fie mai mare.In caz ca pui reflexul pe spate, eviti distorsiunile, distanta de auditie fata de boxe poate fi micsorata in schimb trebuie sa indepartezi incintele fata de peretele posterior si lateral (in acest caz este exclusa plasarea pe raft).portul reflex cu diametrul de 3cm si lungimea de 7.4cm sau diametrul de 4cm si lungimea de14 cm.

Link spre comentariu

Nu ma intereseaza bass; poate cer prea mult de la un dif de 7 cm; vreau sa sune natural.

Cand am citit asta si eu am vrut sa-ti zic sa incerci incinta inchisa nu stiu de ce dar m-am abtinut.@ahegyes:Cu ce ai facut simularea ca mie i-mi iese f3 174Hz sau i-mi scapa ceva.De cateva zile si eu il tot invart pe sph-176 pe toate partile(virtual inca).
Link spre comentariu

Pe net sunt multe voci care critica rezultatele obtinute cu WinIsd sau alte programe free asemanatoare. Am comparat rezultatele obtinute cu WinISD cu rezultatele obtinute din formulele recomandate pe http://www.diysubwoofers.org/.

Formula de mai jos ia in calcul si evazarea tubului bas reflex.

Port Length

The port length required to tune a volume of air to a specific frequency can be calculated by using the following equation: Lv = (23562.5*Dv^2*Np/(Fb^2*Vb))-(k*Dv), where:

Dv = port diameter (cm)

Fb = tuning frequency (Hz)

Vb = net volume (litres)

Lv = length of each port (cm)

Np = number of ports

k = end correction (normally 0.732)

The value for k, the end correction, can be fine-tuned by using the following values to derive the appropriate end correction figure for each end of the port, then adding them together

Both ends flanged: k = 0.425 + 0.425 = 0.850

One end flanged, one end free: k = 0.425 + 0.307 = 0.732

Both ends free: k = 0.307 + 0.307 = 0.614

Normally, k=0.732 is assumed.

Rezultatele au fost foarte apropiate, ca urmare WinISD este o alternativa rapida si eficienta pentru calcularea incintei.

Adevarul este ca rezultatul pe care il recomanda WinISD la prima mana, de cele mai multe ori trebuie ajustat un pic, dar aici deja isi spune cuvantul experienta.

Link spre comentariu

Multumesc pt sfaturi;in incinta inchisa de cca 7 lt au functionat aprox 2 luni; suna foarte bine, medii curate, inalte asa si asa dar se simtea nevoia unui sub. Orice informatie este pretioasa asa ca nu am de ce sa ma supar. Cand voi gasi timp liber voi construi cutiile de 3 lt si voi posta rezultatele.

Link spre comentariu

Am facut simularea in paralel cu winisd si bassbox.Daca la winisd in 3L acordata la 85Hz arata un F3 74-75Hz ca si la tine in BassBox nu scade sub 170Hz sub nici o forma.Nu am avut timp sa verific dupa formulele indicate de tine insa probabil ca o sa o fac daca reusesc sa ating bugetul initial propus pentru inceperea proiectului.Oricum diferentele sunt uriase sau poate nu fac eu ceva bine in BassBox.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări