Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imperechere tuburi

laur+

Postări Recomandate

Cum se pot imperechea tuburile in cazul amplificatoarelor p-p? Multi amatori nu poseda catometre si nici nu isi permit sa le cumpere gata imperecheate. Triodele duble gen ECC82 au caracteristici egale? Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• +_Florin_+

4

• pusttiu

3

• laur+

3

• feri.visky

2

Top autori în acest subiect

Se face un montaj de proba cu doua socluri (sau folosind chiar noua constructie...) , doua rezistoare de grila, doua rezistoare de catod...Se alimenteaza tuburile si se fixeaza tensiunile de negativare la valorile cerute in schema...Dupa doua trei minute de regim normal se masoara tensiunile pe rezistorul din catod... daca difera cu mai mult de 10% se incearca o alta pereche...Orcum dupa 50-100 ore de functionare se rearanjeaza tensiunile de negativare pentru o simetrie perfecta.P.S. Metoda nu este 100% dar poate fi folosita...

Link spre comentariu

Si eu am utilizat o metoda asemanatoare la imperecherea unor EL34. Intr-un amplificator PP, am montat un singur tub, am reglat negativarea (-35V) si in catod am montat o rezistenta de 47 ohmi. Am verificat tensiunea pe rezistenta din catod in doua cazuri : in gol si in sarccina cu semnal de 400Hz pe grila. Le-am considerat pereche pe cele care au avut caracteristici asemanatoare (diferenta de pina la 5...10%) atit in gol cit si in sarccina. Ce-i drept, ca sa verific si sa imperechez vreo 20 de tuburi, metoda a durat cam mult timp - a trebuit sa astept 2...3 minute pina s-a incalzit bine fiecare tub. La masurare, am folosit un voltmetru digital si un osciloscop, cuplate in paralel pe rezistenta din catod.

Triodele duble gen ECC82 au caracteristici egale?

La tuburile noi nu am intilnit diferente, dar la cele folosite, am gasit diferente de uzura intre cele doua sectiuni (depinde si locul unde au fost utilizate triodele - daca cele doua sectiuni au fost utilizate in preamplificatoare de intrare, nu am intilnit diferente, dar daca o jumatate a fost utilizata intr-un defazor catodina si cealalta jumatate intr-un etaj de amplificare la intrarea PA, trioda din catodina era ceva mai uzata).
Link spre comentariu

Multumesc pt. promptitudine daca mai sunt alte metode se pot posta .Am intalnit problema la depanarea unui RR MODERN care avea finalele epuizate . Se afirma pe un forum din afara:tuburile rusesti care au stantate "OTK 0" sau "OTK1" au diferente intre ele mai mici de 3 respectiv5%.Este adevarat?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Se face un montaj de proba cu doua socluri (sau folosind chiar noua constructie...) , doua rezistoare de grila, doua rezistoare de catod...Se alimenteaza tuburile si se fixeaza tensiunile de negativare la valorile cerute in schema...Dupa doua trei minute de regim normal se masoara tensiunile pe rezistorul din catod... daca difera cu mai mult de 10% se incearca o alta pereche...Orcum dupa 50-100 ore de functionare se rearanjeaza tensiunile de negativare pentru o simetrie perfecta.P.S. Metoda nu este 100% dar poate fi folosita...

aceasta metoda este oarecum buna,dar trebuie sa avem rezistente de aceiasi valoare in catode ,in anode sa acem de asemanea aceleasi valoriex k1=k2=1ka1=a2=47kdar din experienta am observat un faptchiar daca avem aceleasi tensiuni in catodul triodelor sau pentodelor ,intensitatea curentului care circula prin ele poate fi diferita!corect ar fi sa masuram si curentul prin tubeu la amplificatoarele care le fac nu mai masor tensiunea in catodmontez inntre anod si infasurarea transformatorului un soclu de sigurantaacolo masor intensitatea prin lampile finale ,le reglez pe toate dupa intensitatea celei mai slabesi la triodele sau pentodele de semnal mic se poate face la fel se inseriaza miliampermetrul in serie cu rezistentele de sarcina din anodchiar daca avem aceasi tensiune in catod ,curentul prin tub poate fi diferit,de aici si amplificare diferitasunt fenomene descoperite prin lucru practic
Link spre comentariu

Cred ca fenomenul curentilor anodici diferiti la aceeasi tensiune pe rezistorul din catod apare cu precadere la pentode. Stim ca Ia + Ig2 = Ik, deci in aceleasi conditii de negativare se poate ca unul din tuburi sa aiba un curent Ig2 putin mai mare (sau mai mic) in detrimentul curentului anodic si de aici nesimetria. Daca rezistentele din catode sunt identice si tensiunea pe ele identica, obligatoriu curentii de catod sunt egali, iar cauza curentilor anodici diferiti este cea explicata mai sus.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

un montaj simplu cu care poti sti daca triodele din tub sunt perechi sau au emisia bunaai in foaia de catalog si tensiunile cu care se probeazacind ai aceasi tensiune in catode si acelasi curent prin triode ,atunci sunt perechisunt montaje unde nu este obligatoriu ca ambele triode sa fie cit mai egaleeste o isterie generala cu egalitatea triodelor din tuburi!dar nu prea se gindeste nimeni la tolerantele celorlalte componente,rezistente cu tolerante de 5...10%,condensatori cu tolerante de 10..50%de ce nu se ia si acest lucru in calculdegeaba ne zbatem sa procuram lampi cu triode egale daca celelalte componente au tolerante marifa un montaj cu ce ai si o sa vezi ca audibil nu o sa fie perceptibila diferentadiferente sunt cind folosesti tuburi uzate ,amestecate cu tuburi noicum spunea si dl feri ,tuburile dupa 50...100 de ore de rodaj ajung la emisia maxima si sa fie cit mai apropiate triodeleeu vorbesc din experienta si practica ,nu din teorii de pe neto sa vezi ca de multe ori nu prea se pupa ce citesti pe net cu ce ai tu pe placa de montajsucces

Link spre comentariu
Vizitator viobio

O varianta mai "eleganta" e aceea in care inseriezi in anozi niste rezistori de 10R si poti citi cu un voltmetru tensiunea pe ei apoi calculezi curentul... e mai simplu asa.

da ai dreptate ,e o metoda mai babeasca!tu esti student la ....dar ce facem cu cei de la Politehnica ,care dau master sau licenta la electronica si nu stiu cum se masoara o tensiune,un curent,sau legea lui Ohm este rebus pentru ei?e foarte bine cum spui tu dar....
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Cred ca fenomenul curentilor anodici diferiti la aceeasi tensiune pe rezistorul din catod apare cu precadere la pentode. Stim ca Ia + Ig2 = Ik, deci in aceleasi conditii de negativare se poate ca unul din tuburi sa aiba un curent Ig2 putin mai mare (sau mai mic) in detrimentul curentului anodic si de aici nesimetria. Daca rezistentele din catode sunt identice si tensiunea pe ele identica, obligatoriu curentii de catod sunt egali, iar cauza curentilor anodici diferiti este cea explicata mai sus.

in catometre pentru masurare triodelor din acelas tub este realizat montajul postat mai josdaca reglem tensiunile din catalog aceasi negativareaceleasi valori ale rezistentelor din catode si anode observam ca vom avea curenti diferiti prin anode,deci amplificari diferite!asa functioneaza catometrul meu si nu este mincinostriodele sunt egale cind avind aceasi tensiune de negativare avem acelasi curent prin tuburinu crezi ?stii unde stau ,hai sa facem o proba pe catometrul meu :freaza:
Link spre comentariu

Un catometru este de neinlocuit , ultimul construit de mine pe linga parametrii uzuali mai stie sa citeasca cu un DVM , panta si factorul de amplificare , asa ca daca sint doritori ofer toata documentatia !

Link spre comentariu

in catometre pentru masurare triodelor din acelas tub este realizat montajul postat mai josdaca reglem tensiunile din catalogaceasi negativareaceleasi valori ale rezistentelor din catode si anodeobservam ca vom avea curenti diferiti prin anode,deci amplificari diferite!asa functioneaza catometrul meu si nu este mincinostriodele sunt egale cind avind aceasi tensiune de negativare avem acelasi curent prin tuburinu crezi ?stii unde stau ,hai sa facem o proba pe catometrul meu
Ai dreptate, nu degeaba se chinuie unii sa masoare cu zecile in speranta ca vor gasi cateva tuburi cu triodele egale, asa numitele "balanced" sau "matched triodes".
Link spre comentariu

E o mica neintelegere la mijloc. Eu m-am referit la tensiunea pe rezistentele din catode.In cazul unei duble triode, te cred ca aplicand aceeasi tensiune negativa pe grile si avand aceleasi rezistente in catode curentul anodic difera. Dar Ia = Ik la triode, deci si curentul de catod difera. Implicit tensiunea pe rezistentele din catode nu mai este aceeasi.Eu ma refeream la pentode, in situatia cand tensiunea pe rez din catod este aceeasi si curentii anodici totusi difera si datorita raportului putin diferit dintre Ia si Ig2, de la un exemplar la altul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări