Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

stabilizator folosind circuit integrat LM - 7812


Vizitator plamea

Postări Recomandate

Vizitator plamea

Am de facut un stabilizator folosind circuit integrat LM - 7812 problema e urmatoarea :cry: sunt in clasa a 10 a si nu am mai folosit deloc un pistol de lipit daca miati putea da niste informatii despre utilizarea unui pistol vas fi foarte recunoscator.

Nu trebuie decat sa imi spuneti ce sa fac cand il utilizez prima data deoarece e cumparat de ieri si sa mai imi spuneti la lipirea si dezlipirea unor piese fire si altele ce trebuie sa fac.

Alti vor :ras: :rade: dar ce sai fac daca nu am avut nevoie de pistol de lipit pana acum :jytuiyu

 

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Th3_uN1Qu3

    3

  • remus68

    3

  • zal

    2

  • ROBEERT

    1

Top autori în acest subiect

Salut. Prima oara cand folosesti pistolul de lipit trebuie facut grundul la el, adica se moaie ansa in sacaz si apoi se cositoreste. Apoi cand montezi piesa respectiva, lipirea ei se face astfel: se moaie ansa in sacaz, apoi aplicarea fludorului pe " pastiluta cablajului " se face simultan cu incalzirea terminalului piesei si a " pastilutei ". Deci retine, ca executi o lipire sau o dezlipire, intai moi ansa in sacaz. Nu pui pistolul pe " pastiluta cablajului " pana nu ajunge la temperatura de topire a fludorului. Cand ai de-a face cu fire oxidate, intai le cureti cu un briceag pana dispare stratul de oxid, apoi le faci grundul aplicandu-le in sacaz si apoi cositorindu-le. Nu folosi pasta decapanta. In electronica se foloseste numai sacaz. Nu se tine pistolul mult pe pastiluta cablajului sau pe terminalele componentelor. O incalzire excesiva duce la exfolierea cablajului sau la distrugerea componentelor. Durata lipirii unui terminal de pastiluta cablajului este de vreo trei secunde. Bine, daca esti avansat o poti face si intr-o secunda sau maxim doua. :daSucces.

Link spre comentariu

Întîi să cositoreşti ansa (sîrma de cupru, sau ce o fi), dacă e oxidată o dai cu şmirghel fin apoi porneşti pistolul, cînd s-a încins o dai prin sacîz şi fludor sau aliaj de lipit (de preferat 60%St40%Pb) pînă se cositoreşte la vîrf. De acum poţi face lipituri cu pistolul. Joacă-te întîi cu el pînă descoperi cum se foloseşte.Piesele e bine să le cositoreşti înainte de lipire în montaj, chiar dacă sînt noi. La fel sîrmele de legătură.Nu folosi pastă decapantă, atacă cablajele şi terminalele pieselor în timp. Terminalele oxidate rău sau sîrmele oţelite se pot decapa şi cositori cu aspirină în loc de sacîz, atenţie că e toxică.

Link spre comentariu

am sa incep de maine sa il folosesc ca azi nu prea am chef

Bun inceput...exista o vorba: pofta vine mancand! :freaza:
Lasa ca asa zic si eu ca "de maine" invat la mate ca lumea si uite ca vine bacu' si eu tot nu stiu mare lucru. :nebunrau: Apuca'te de treaba ca nu e asa greu, eu din clasa a 8'a faceam voltmoduri pe placi video... Cumpara'ti cositor cu sacaz in el, sau daca ai de la bunicu', dai intai cu sacaz pe placa si dupa aia pui si cositor, altfel nu se lipeste.
Link spre comentariu

decapa şi cositori cu aspirină în loc de sacîz, atenţie că e toxică.

cum se face asta?
Pui cositor pe varful ciocanului de lipit, pui firul pe pastila de aspirina, si cu ciocanul impingi firul in pastila pana cand incepe sa sfaraie. Cand il scoti de acolo il scoti gata cositorit. :da Merge si cu paracetamol. Si da, pute. :nebunrau: Figura asta e extrem de utila pe firele emailate, pt ca acidul din aspirina curata si emailul si lipeste si cositorul de fir.
Link spre comentariu

In mai multe feluri :-sirma de CuEm o asezi pe o pastila de aspirina cu capatul care vrei sa il cureti de email. Incalzesti cu pistolul de lipit (pe virful caruia ai putin cositor) capatul asezat pe pastila si prin miscari cu ansa in lungul firului, vei vedea ca stratul de email se indeparteaza si firul se cositoreste.-daca pe o placa de cupru, proaspat corodata, dai cu pensula o solutie de aspirina dizolvata in acetona, dupa 1 minut vei putea stana traseele de cupru, cu foarte mare usurinta, cu ajutorul unui ciocan de lipit cu virful cit mai lat. Dupa aceea speli foarte bine cu apa calda si detergent, frecind cu o perie, sa indepartezi tot ce a ramas din aspirina.-daca vrei sa cositoresti , de exemplu, o piulita pe un capac din tabla, pilesti laturile piulitei care vrei sa le cositoresti si cu jutorul unei lame de cutit, razuiesti tabla unde vrei sa depui cositor. Topesti putin din pastila de aspirina in locul respectiv si cositorul va prinde foarte usor. De ce ? Aspirina e acid acetilsalicilic si ca orice acid, decapeaza foarte bine. Nu aspira DELOC in timpul operatiei vaporii , aburii sau orice se degaja in zona respectiva. Este foarte toxic si nu vei putea respira (efectiv ti se va opri respiratia in acel moment !). Nu merge bine cu "paracetamol" sau "aspirina tamponata" !

Link spre comentariu

Nu ca iti opreste respiratia, dar "te arde pe nas" la modul naspa. E si logic, ca e acid. Oricum, nici eu nu recomand sa respirati vaporii sub nici o forma.Mie imi merge foarte bine si cu paracetamol. Cu aspirina tamponata nu am incercat.

Link spre comentariu

şi băgatul în venă

:rade: Nu de alta, dar acum 30 de ani foloseam acele de seringa la desenatul cablajelor - nu prea se gaseau Rotring si daca aveam, oricum erau prea subtiri ca sa scrii cu smoala diluata sau cu vopsea Duco. Faza cu "venele" a aparut mult mai tirziu, cind s-au inmultit acele de seringa si s-au imputinat aia care deseneaza cablaje !
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări