Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop pt depanare SMPS - putin ajutor?


Th3_uN1Qu3

Postări Recomandate

Am si eu o intrebare pt voi - ce caracteristici trebuie sa aiba un osciloscop cu care sa pot depana surse SMPS, si vreau sa stiu daca pot gasi unul la 300-400 ron sh. Mentionez ca nu am mai lucrat cu osciloscopul pana acum deci daca se poate va rog sa'mi spuneti si ce sonde si alte chestii imi trebuie la el.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Th3_uN1Qu3

    8

  • Depanatoru

    4

  • bogdan546

    4

  • moro

    3

Top autori în acest subiect

Sursele astea merg la 50-100khz asa ca nu e problema de frecventaProblema e ca daca vrei sa te bagi la masurat in primar (1) iti trebe transformator de separare (+ bec serie ca nu se stie de unde sare scurtul) ca altfel o sa ai joc de artificii cu fum dens si (2) trebuie sa poti masura sute de volti - eu am sonda 10:1 si nu mi-e suficient sa vad toata frumusetea de sinusoida de la renelSi asa tre sa fii atent unde legi masa de la sonda si ce atingi, mosfet-urile nu au nevoie de mult ca sa intre in comutatie

Link spre comentariu

mai de graba un traf de retea de putere adecvata, cu raport 1:1 intre primar si secundar, iar pe intrare poti sa-ti mai faci tu un divizor rezistiv.

D'asta am deja. :da Deci ca sa inteleg sigur, ma incadrez in cei 300 ron? Cam dupa ce tip de osciloscop sa ma uit?
Link spre comentariu

Nu e nevoie de osciloscop pentru depanarea surselor . Eventual pentru vizualizarea riplului pe vreo tensiune secundara unde s-au uscat condensatorii . Se schimba electroliticii sau alte piese defecte si gata ... Piesele astea se detecteaza cu multimetrul si multa experienta .

Link spre comentariu

Parerea mea, un osciloscop pana in 10 mhz este boboc, chestia cu separarea prin transformator nu prea ii vad rostul, si de ce spun asa. Sunt sonde care duc 1000V, iar pentru hobby in smps ti-ar fi boboc

Link spre comentariu

Sunt sonde care duc 1000V, iar pentru hobby in smps ti-ar fi boboc

Nu sunt asa acesibile aceste sonde de 100:1 sa nu zic 1000:1, cele mai uzuale si usor de gasit sunt 1:1 si 10:1.
Link spre comentariu

Transformatorul este folosit pentru izolarea galvanica fata de retea a osciloscopului ( masa osciloscopului este conectata la impamantare). Eu am folosit un osciloscop romanesc E0102 (cumparat cu 40ron)+ sonda 10:1, pentru a vedea semnalele intr-o sursa de calculator ( partea de inalta tensiune).

Link spre comentariu

Si nu era mai simplu atunci sa folosesti un steker fara impamantare ?Traful izolator se foloseste pentru montajul de masurat , pe langa faptul ca nu ai grija impamantarii nici nu te poti curenta .

Link spre comentariu

Eu am izolat steckerul. dar nu e o solutie ideala, in cazul asta masa osciloscopului + carcasa osciloscopului se comporta ca o antena, si nu pote fi folosit pt masurari delicate, desi nu e problema pe partea de inalta tensiune.Si ce traf folosesti ptr a masura 100khz... sau mai rau 500khz la 500Vpp cat are o sonda? sa nu mai vb de inductanta ce o introduce in montaj. Eu sincer nu am vazut asa ceva.

Link spre comentariu

Domnule , se alimenteaza sursa sau ce ai de masurat si nu are separare galvanica printr-un traf separator de alimentare 220 - 220 . Nu e traf pentru sondele de masura .

Eu am izolat steckerul. dar nu e o solutie ideala, in cazul asta masa osciloscopului + carcasa osciloscopului se comporta ca o antena, si nu pote fi folosit pt masurari delicate, desi nu e problema pe partea de inalta tensiune.

Ce antena ? Nu se comporta deloc ca o antena daca masa osciloscopului ( tresa cablului ) o conectezi tot la masa montajului in care masori cum e firesc sa o faci . Carcasa osciloscopului se leaga la inpamantare din motive de electrosecuritate , ca orice aparat care are parti metalice ce le poti atinge .
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări