Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

POLAM....tarana sa ii fie usoara

Trabant

Postări Recomandate

POLAM. Multi din cei vechi isi amintesc probabil de tuburile POLAM, care echipau multe aparate de radio si TV in anii de glorie ale aparatelor pe tuburi. In opinia unora, mai bune, a altora mai proaste....a fost o fabrica care ne aproviziona cu tuburi. Astazi aceasta fabrica este moarta, abandonata. De asemenea prin acele hale si camere abandonate, se gasesc inca prospecte originale ale tuburilor, si diferitor alte lucruri pe care le facea. Insa se pare ca acolo a fost o poluare cu mercur severa.

http://weburbanist.com/2010/01/20/52-ph ... enter-die/

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Trabant

9

• zal

4

• lorik199

3

• +_Florin_+

3

Top autori în acest subiect

Foarte-foarte curios... faptul ca nu s-a demolat si oricine poate intra acolo, dat fiind pericolul contaminarii cu mercur sau alte substante. Posibil sa mai fie si altceva la mijloc, cine stie. Insusi "incidentul" care a dus la inchiderea fabricii ridica semne de intrebare...

Link spre comentariu

Este de asemenea , una din fabricile care candva a asamblat si tuburi cinescop, atat albnegru cat si color, alaturi de cea din Byalystok , a colaborat intens cu WZT, a facut tuburi si multe chestii in colaborare cu PHILIPS. Si de asemeni becuri incandescente. Insa actualele becuri PHILIPS made in Poland, nu stiu unde se mai fac.

Link spre comentariu

Telam, nu era cumva o combinatie intre TESLA+POLAM ? Intreb nu de alta insa am vazut destule aparate de radio si televizoare tesla echipate cu tuburi TELAM , inclusiv TESLA OLIVER pe care l-am avut ( de nou) avea 2-3 tuburi tesla in el ,restul erau TELAM. Si umbla si legenda colaborarii intre cele 2 firme . Si am mai citit pe un forum strain, ca TELAM ar fi fost facute in aceeasi fabrica cu POLAM . Insa POLAM , a avut mai multe fabrici si puncte de lucru afara de Varsovia , adica Polam Pabianice si Polam Gostynin. Astea probabil ca mai traiesc , macar una din ele. Oricum ,cred ca tot ele au fost si producatoare de tuburi cinescop, au produs tuburile LG si PHILIPS ( Sub licenta ?) care s-au montat ulterior pe TV cu aceleasi nume. De asemenea in halele si atelierele uneia din ele sigur s-au asamblat si TV ( panasonic , sony, philips, LG). Oricum Polam a apartinut lui Philips. Mai exista insa o fabrica de cinescoape, in Byalystok , insa nu cred sa se ocupe aia de becuri, sau mai stii? Oricum in Polonia se faceau becurile cu incandescenta, cele economice sunt facut in ghina.Telam am mai inteles ca erau variantele de tuburi OEM , adica preponderent erau livrate ca piese de schimb, de asemeni exportate si ca piese de schimb in vest , pentru aparatele pe tuburi ramase, probabil din cauza incetarii productiei de tuburi in afara. Oricum , atat tuburile Telam cat si Polam, mie personal mi-au placut.

Link spre comentariu

Poti sa te duci acolo sa vezi....intrarea este gratuita. Ma refer la cea din Varsovia. Celelalte nu stiu.Fabrica de TV din Polonia insa a fost denumita UNIMOR tot divizie a lui Unitra , ca si WZT.Aici ii dau dreptate lui ZAL.

Link spre comentariu

Poti sa te duci acolo sa vezi....intrarea este gratuita.

mai mult de tuburi electronice, nu de tuburi de cinescopdar nu exista un costum care sa te protejeze de poluarea de acolo?daca ar fi de gasit cateva mii de tuburi, s-ar merita investitia intr-un costum de protectie :da
Link spre comentariu

parca intr-un topic de-a lui @misa s-a concluzionat ca nu e asa problematic mercurul pe cat ni se spune... pe langa asta e si foarte fascinat de tuburi... din pacate si daca ar fi ramas in urma tuburi le-a exploatat vreun localnic...

Link spre comentariu

Eu totusi ma intreb cand a fost abandonata. Ca daca s-a intamplat prin anii 90, greu sa mai gasesti vreo lampa electronica afara de vreun cinescop, si ala nefinisat. In plus, in ultima vreme, acolo, se fabricau mai mult lampi ( becuri incandescente, becuri cu descarcare , ) , si eventual cinescoape. Oricum, halul in care arata , denota ca ar fi ceva abandonat prin mijlocul anilor 90, dupa abandonare, s-a furat aparatura , iar cladirea lasata prada pieirii. Mercurul este totusi toxic, sa tinem cont ca se evapora ! Vaporii de mercur sunt periculosi. Acolo probabil ca este datorita VAPORILOR DE MERCUR care intra in organism , bineinteles cantitatea de mercur de acolo fiind foarte mare.

Link spre comentariu

si totusi vaporii aia de mercur nu pleaca, adica sa-i duca vantul de acolo?in 20 de ani sa zicem cred , (dupa logica mea) ca n-ar mai exista pic de mercur(vapori)dar poate ma insel......am inteles care-i treaba, deci poate vre-o lampa ratacita dar si-n cazul asta sansele-s rare

Link spre comentariu

Kipling scria "Eu as prefera cea mai rea moarte decat sa lucrez la extragerea mercurului unde se farama dintii in gura...". Vaporii de mercur sunt foarte toxici, pot provoca afectiuni ale sistemului nervos central, asemanatoare cu encefalita. Mercurul si compusii lui provoaca atrofia celulelor nervoase ale cerebelului si diferitor portiuni ale scoartei encefalului. Peste 1-2 luni de intoxicare cronica cu mercur la bolnavi se ivesc simptome de amortire a terminatiilor, buzelor si limbii, porozitatea gingiilor, surzenie, inrautatirea vederii, micsorarea campului de vedere, slabirea memoriei. Compusii mercurului poseda proprietatea de a patrunde prin bariera placentara. Mai des, surse de intoxicare cu preparatele de mercur sunt insecticidele, folosite pentru pastrarea cerealelor. Concentratiile limita admisibile (CLA) pentru aer in incaperile industriale constituie 0,01 mg/m3. CLA pentru produsele alimentare variaza de la 0,005 mg/kg - in sucuri pana la 0,5 mg/1 m peste. Pestele care contine cantitatile cele mai mari de mercur este Tonul. Autoritatile Canadiene au atras atentia femeilor gravide sa evite complet Tonul. Din cauza toxicitatii lui s-a scos treptat din uz aparatura medicala cu mercur (tensiometre, termometre, etc). Insa noile reglementari ale EU ne imping sa folosim becurile economice cu vapori de mercur, retragand treptat de pe piata cele incandescente. Totul e sa se recicleze aceste becuri in locuri speciale ca vaporii rezultati din spargerea lor sa nu intre in contact direct cu noi.

Link spre comentariu

Whitesnake a punctat cel mai bine. Nu de pomana vezi in magazine de tip brico, altex, tomberonul la care sa pui lampi vechi cu mercur, becuri, etc. Si da, am zis si eu, mercurul e foarte toxic.Alte obiecte din casa care mai contin mercur:Termometre mai vechi, becuri economice, imprimante si scannere ( lampa cu mercur), LCDurile ( Lampa cu mercur din ele), tuburile florescente. De aceea este data in cartea lor de utilizare ( deoarece astazi sunt obligati prin lege) sa dea date despre continutul ca poate polua si masuri privind eliminarea deseului respectiv.In alte tari, cele mentionate mai sus se duc la ttomberonul de deseu special toxic. La noi , se arunca la coltu blocului. De asemenea, mai erau vechile baterii cu mercur, insa nu cred sa mai existe astazi in viata asemenea elemente. Iar pentru cei pasionati de colectie, evitati-le !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări