Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensator de un farad???

rus_dorin

Postări Recomandate

Salut!!!Am gasit din intamplare pe internet condensatori cu capacitatea de un farad si am mari indoieli in privinta asta.Imi amintesc ca am intalnit intr-o carte de a lui Richard Feynman o demontratie interesanta in care calcula capacitatea unui condensator sferic de dimensiunea pamantului si cred ca valoarea-daca imi amintesc eu bine-era sub un farad.Dar totusi daca sa zicem ai pune in paralel sa zicem 1000000 de 1 microfarad ai obtine un farad. :nas: .Astept ceva lamuriri. :nebunrau: MS

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

3

• bogdan_

2

• EmyRulz

2

• DARK-RIDER-82

2

Top autori în acest subiect

Informeaza-te de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor

Capacitatea unui condensator plan depinde proportional de permitivitatea relativa, aria dintre placi, si invers prortional cu distanta dintre ele.

Daca folosesti un epsilon relativ foarte mare, o distanta foarte mica si arie mare poti obtine capacitate mare.

Despre ce se vorbea acolo era capacitatea unei sfere cat pamantul in raport cu pamantul(cealalta sfera). Iar 2 sfere mari una langa alta/una intr-alta nu sunt un mod prea bun de a face un condensator.

Link spre comentariu

Ce ti se pare deosebit un condensator de 1F in zilele noastre cu tehnologiile actuale. Daca ai vazut unele aparate au in locul bateriei (pentru a nu se sterge memoria) au un condensator de 0,47-1 F. E adevarat ca e numai la 5V si ca este fabricat cu o tehnologie mai deosebita. Si nu este mai mare ca o moneda de 10 bani dar dublu de gros. Asa ca se poate. uitate pe NEt si vezi ca sunt condensatori de 100 000 microF la 25-35 V. 10 dinastia fac 1 F. Lamurita??

Link spre comentariu
Vizitator Andry

Condensatoarele de 1F sunt foarte des intalnite in circuitele de amplicare audio - partea auto.Exista pe piata si condensatoare cu valori mult mai mari de 1F, tot pentru acelasi tip de utilizare ( ce-i drept, unele valori sunt atat de umflate incat nici producatorii nu se cred, dar marketingul cere si astfel de 'sacrificii' ).

Link spre comentariu

Condensatoarele de 1F sunt foarte des intalnite in circuitele de amplicare audio - partea auto.

Exista pe piata si condensatoare cu valori mult mai mari de 1F, tot pentru acelasi tip de utilizare ( ce-i drept, unele valori sunt atat de umflate incat nici producatorii nu se cred, dar marketingul cere si astfel de 'sacrificii' ).

mai exact pentru a juca rolul unui tampon, astfel bateria suporta mult mai usor varfurile de curent fara a exista riscul de a deterioara placile de Pb.

exista si condensatoare de 50F dar si preturile sunt pe masura. http://www.solarbotics.com/assets/datas ... s-5102.pdf

Link spre comentariu
Vizitator Andry

Intr-adevar, si acesta este un motiv pentru care sunt folosite condesatoarele in domeniu car-audio, dar si pentru a preveni acele pierderi de putere in varfurile de consum, care cauzeaza diminuarea repetata a intensitatii becurilor, de exemplu.

Link spre comentariu

Intr-adevar, si acesta este un motiv pentru care sunt folosite condesatoarele in domeniu car-audio, dar si pentru a preveni acele pierderi de putere in varfurile de consum, care cauzeaza diminuarea repetata a intensitatii becurilor, de exemplu.

pierderi de putere? si cum suprima condensatorul pierderile de putere? adica unde se pierde puterea?

varfurile de consum sunt varfuri de curent pentru ca tensiune nu are de unde sa traga mai mult de 13,8Vcc

pierderile de putere pot aparea pe cablul de alimentare, din acest motiv se folosesc sectiuni cat mai mari si papuci cu prindere pe surub. pierderile apar si la contactele sigurantei "aurite".

care cauzeaza diminuarea repetata a intensitatii becurilor,

astea sunt cauzate de bateria suprasolicitata nu de alte forte voodo

condensatorul nu produce putere, pentru a o putea reduce pe cea din baterie ci doar se incarca respectiv descarca (deci se comporta si ca un consumator)

ma intreb oare ce curent de fuga are un condensator auto de 50F de calitate indoielnica ?

Link spre comentariu
Vizitator Andry

stefan_ro : recunosc, m-am exprimat gresit.Dar cunosc variabilele ce tin in mod direct de modul de functionare al echipamentelor car-audio, iar condensatorul doar furnizeaza acea energie necesara ( cat se cere sau cat ii permite capacitatea de stocare ), pentru a nu suprasolicita restul instalatiei. Iar sigurantelor aurite nu le vad rostul atunci cand transporti doar tensiune, nu un semnal audio, caz in care ar fi necesare toate solutiile de conservare a calitatii acestuia.Am vazut si condensatoare de 35/50F, dar ca dimensiuni sunt tot pe acolo cu cele de 5F, sincer ma indoiesc ca ar putea stoca atat curent electric cat este specificat pe foaie.

Link spre comentariu

nu stiu ce variabile cunosti dar trebue sa cunosti si o idee mai multe fizica, deci pe fire nu "circula numai tensiune" (impropriu spus circula)

nici eu nu prea iubesc fizica dar trebuie sa ii dai putina atentie macar cand e vorba de curenti de sute de amperi, o rezistenta de 0,001 ohmi nu trebuie ignorata, rezistenta ce apare in orice punct de contact pe alimentarea unui sistem audio de mare putere.

posibil sa fie pura fictiune :

http://translate.google.com/translate?j ... auto&tl=ro

Link spre comentariu

Salut!!!Am gasit din intamplare pe internet condensatori cu capacitatea de un farad si am mari indoieli in privinta asta.Imi amintesc ca am intalnit intr-o carte de a lui Richard Feynman o demontratie interesanta in care calcula capacitatea unui condensator sferic de dimensiunea pamantului si cred ca valoarea-daca imi amintesc eu bine-era sub un farad.Dar totusi daca sa zicem ai pune in paralel sa zicem 1000000 de 1 microfarad ai obtine un farad. :nas: .Astept ceva lamuriri. :nebunrau: MS

Ceea ce calcula Fenyman acolo este capacitatea "absoluta" a unei sfere conductoare cat pamantul, adica capacitatea ei in raport cu restul universului, si intr-adevar nu este foarte mare, in jur de 700 uF. Calculul se face in felul urmator: Consideri o sarcina Q pe sfera, deci capacitatea este C=Q/V, nimic special pana aici. Diferenta consta in modul in care se defineste si se calculeaza potentialul sferei V si anume calculand lucrul mecanic de a aduce o sarcina de test de la infinit pana pe suprafata sferei, adica tu iei in considerare campul electric creat de sarcina de pe sfera si care se intinde pana la infinit(de aceea am denumito capacitatea fata de restul universului).Condensatoarele care se folosesc in electronica sunt mai degraba capacitati "cuplate" adica ai 2 conductori foarte apropiati unul de celalalt, campul electric si potentialul fiind stabilit de sarcinile de pe cele 2 armaturi. Capacitatea absoluta a fiecarui conductor este infima, dar capacitatea unuia fata de celalat este mare si intr-adevar se pot obtine capacitati de multi farazi.
Link spre comentariu

Nu prea pot fi incarcati "practic instataneu" fara a topi firele. Si cu un curent constant de incarcare de 100A dureaza 1 min la un cond de 6000F pentru a-l incarca doar cu 1V! Eu zic ca nu putem numi asta "practic instantaneu".

Link spre comentariu

Daca intereseaza pe cineva stiu un forum unde se explica cum sa va construiti astfel de condensatori, chiar si de 100 farazi, insa cu materiale homemade limita de tensiune este de 3v maxim. Sunt totusi buni pt a alimenta o lanterna cu LED printr'un convertor boost. :da Cat despre cei de car audio, pana la 5F stiu sigur ca nu sunt facaturi. Am vazut ce se intampla cand pui in scurt asa ceva. Cat despre utilizarea lor, contrar celor spuse aici ajuta daca iti palpaie farurile pe muzica. Motivul e simplu - cand ai masina in garantie nu prea poti sa te pui sa'i refaci instalatia electrica.

Link spre comentariu

Nu prea pot fi incarcati "practic instataneu" fara a topi firele. Si cu un curent constant de incarcare de 100A dureaza 1 min la un cond de 6000F pentru a-l incarca doar cu 1V! Eu zic ca nu putem numi asta "practic instantaneu".

Dar sa vedeti ce se intampla daca incarcam un astfel de condensator la o tensiune mult mai mare si il descarcam brusc intr-un supraconductor: se obtine un veritabil EMP (electro magnetic pulse) cu efecte "benefice" asupra aparaturii electronice :rade: Intrebati-i pe cei de la Pentagon ca stiu mai bine.

Lasand gluma, iata o formula practica pentru determinarea capacitatii unui condensator oarecare:

C = 8.856 x [(E x S)/d] x 10 la puterea -12

C = capacitatea in [F];

E = constanta dielectrica relativa; pt aer E=1.00059, vid E=1, hirtie E=3.5, sticla E=4...10, polietilena E=2.2, ebonita 2.7 ...3 etc.

S = suprafata armaturilor in [mp];

d = distanta dintre armaturi in [m].

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări