Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparat cu tuburi


Vizitator razvan_eu

Postări Recomandate

Vizitator razvan_eu

am o problema, am construit un aparat de radio cu un tub electronic, functioneaza dar aud un bazait continuu pe fundal si nici detectie nu am.ce as putea face? am inteles ca ii trebuie filtru... daca ma puteti ajuta cu o schema, ceva...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • +_Florin_+

    7

  • Trabant

    7

  • whitesnake

    4

  • Kuki

    1

Top autori în acest subiect

Ce fel de aparat ai construit ? Regenerativ , Reflex , amplificare directa, detectie prin curent de grila ( leaky grid) ? Ce fel de tub ai folosit? Bazaitul de fundal poate fi datorat unui filtraj necorespunzator. Cat despre filtru, din ce imi imaginez eu , este posibil ca tu sa fi alimentat montajul imediat dupa redresor , fara filtraj. In cazul asta pune un condensator insa ai grija la tensiunea dupa filtraj ! Eu zic ca sa pui schema pe baza careia ai construit montajul. Lipsa detectiei poate avea multe cauze , insa pana nu imi arati ce schema ai utilizat, nu prea te pot ajuta.Treaba este ca tu probabil nu ai construit un aparat de radio ci un autooscilator. Pune si schema deoarece din ce ai scris , ai cam facut aparatul dupa ureche. Probabil ai vrut sa te inspiri din celebrul DKE , lucru oarecum usor de facut cu un tub ECL82 sau EF80 si EL84. Repet insa, pana nu pui schema pe baza careia ai construit aparatul, nu prea te poate ajuta nimeni. Sau macar ce tub ai utilizat ( Pentoda (EF**), trioda ( EC**), dubla trioda (ECC**), trioda heptoda ( ECH**), dioda pentoda ( EAF** sau EBF**). Schema insa este cea mai indicata a fi pusa.

Link spre comentariu
Vizitator razvan_eu

asta e scheme mea :un radio cu reactieiar asta e lista componentelor:C1-100pFC2-10microFC3-10nFC4-2nFC5-32microC6-la felR1-2MOR2-2kR3-10kR4-200kR5-200kR6-3kR7-100Ohm CT de antene este de 100pF CVA-500pF CVR-300pF

Link spre comentariu

Exact cum a zis KUKI. Inverseaza infasurarea de reactie si distanteaza sau apropie spirele bobinei de acord,si la reaactie, eventual majoreaza sau micsoreaza experimental nr de spire. Totusi 6N8S nu are factor de amplificare cam mic ? 6N8S poate fi inlocuit la o adica cu ECC82 sau 6N1P sau ECC85 sau chiar ECC81. Si alimentarea sper ca o iei din transformator nu de la 220 direct din priza !!!!Cat despre zgomot, radioreceproarele cu reactie sunt zgomotoase de felul lor. Inainte mergeau OK insa acuma sunt prea multe bruiaje in atmosfera.Eu am facut 2 astfel de radiouri, unul cu un tub ECL82 , care nu era bun decat pentru a receptiona posturile locale. Apoi am facut la scurt timp pe cel cu EF80 si EL84, care, chiar si in timpul zilei putea receptiona posturi din afara, sa nu mai zic seara, dar trebuia reglata reactia foarte precis.

Link spre comentariu

Scuze ca intervin, dar condensatorii aia de filtraj de ce sunt cu plusul la masa? Este o greseala doar in schema sau chiar asa i-ai montat???Si ce valoare are tensiunea alternativa care se aplica puntii redresoare?

Link spre comentariu

Aparatul nu il mai am de multa vreme, iar schema am facut-o cand aveam 10 ani ( in 1957). Schema a fost copiata dintr-o revista germana , in care se dadeau ca si tuburi utilizabile seria EF14 si EL11, EF42 si EL41. Eu am lucrat insa cu EF80 si EL84 si a mers fara probleme, la nevoie EF80 se poate inlocui si cu EF184 . Sau seria J de tuburi rusesti ( 6J1P de exemplu).Totul este sa ai tub cu panta fixa. In lipsa merg folosite pentodele din ECF80 si ECF82, 6F1P. Daca o gasesc, cum o pun, ca aparat foto si scaner nu am ????Era insa un radio TESLA, s-a adus si pe la noi, cu acest sistem de functionare, poti sa te inspiri din schema lui. Mai e o schema d-aia in tehnium din 1984 , pagina 35 sub titlul UN RADIORECEPTOR MEREU MODERN, insa in schema sunt date EF12 si EF11, dar scrie in text ca te poti folosi si de EF80 si EL84. Iti da si cum sa faci bobinele. Redresarea o da cu EZ12, insa eu am folosit o coloana de seleniu.Razvan: Bun, ai gresit desenul. Greseala ai facut-o si la executie?

Link spre comentariu

recomand incepatorilor care vor sa experimenteze constructia aparatelor de radio cu reactie cele doua scheme. inaintea detectorului cu reactie este bine sa se puna un amplificator rf cu rol de etaj tampon pentru a nu scapa in antena oscilatiile produse de detectorul cu reactie. detectorul cu reactie cand ajunge aproape de punctul de acrosaj se comporta ca un oscilator. nu de alta dar e pacat sa va bata IGR-ul la usa si sa va treziti cu surprize neplacute.

Link spre comentariu

Felicitari pentru experimentari si eu lucrez la schema cu un PCL86 totul alimentat de la 12 Volt!Trei observatii:1. Cred ca si in schema ta este nevoie de un soc de RF altfel totul se "duce" la masa (vezi schemele celelalte).2. Transformatorul de iesire trebuie sa fie pentru cel putin 5-7 Ko:8 Ohm...3. Cuplarea la 220 volt fara transformator este foarte periculoasa, mai ales ca ai desenat si pamantarea la circuitul de intrarea... Pericol de Moarte!!!

Link spre comentariu

Recomand aceasta schema de receptor AM/FM cu reactie respectiv superreactie si auditie in difuzor. Performantele sunt excelente fata de simplitatea aparatului. Schema este foarte "elastica", se pot folosi multe tipuri de tuburi gen EF80 si din gama ECL/PCL...cu corectiile de rigoare ale rezistentelor din catodul pentodei finale (negativarea) si tensiunile de filament.Nu cred ca radiatia parazita a primului etaj in antena este atat de puternica incat sa ajunga prea departe, dar oricum un etaj RF tampon cum zice whitesnake nu strica, mareste si mai mult performantele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări