Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Asistare constructie amplificator!

Vizitator Mititicu

Postări Recomandate

La alimentarea integratului, a doua diodă trebuie legată la cealălalt capăt al secundarului.Pinul 1 nefolosit ar fi bine să-l legi la masă, R1,2 sînt cam mici, C13 e prea mare, 47-100uF nepolarizat (2 cond înseriaţi + cu +) şi are în paralel cu el o rez de 56k, C4 e de 22nF, nu 220nF.R4 de 22k, lasă numai o rez de 30k pe pinul 4.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

9

• remus68

7

• ionioni2008

5

• Horat1u

4

Top autori în acest subiect

Vizitator Mititicu

Problema e ca deja piesele sunt cumparate si nu as mai face o comanda de 50 Ron pt cateva componente.C13 - am luat valoarea din datasheetR1 ~ R2 - la fel ca C13C4 - aici am tranformat gresit din nF in uF si am comandat gresit nu am decat 220nFR4 - am confundat rezistentele R4 cu cele paralel de pe pinul 4 al integratului. Intradevar pe pinul 4 doar o rezistenta de 30k dar pe pinul 8 al integratului dc 22k? eu calculasem 15k si ziceam sa folosesc doua dinastea in paralel ca n-am de 15k ( O sa folosesc in paralel doua rezistente de 30k si inseriate cu ele o rezistenta de 4.7k, altceva mai apropiat de 22k nu am eventual mai una de 1.2k inseriata, o sa iasa plina de rezistente... o sa fac resou nu protectie :ras: )

47-100uF nepolarizat (2 cond înseriaţi + cu +) şi are în paralel cu el o rez de 56k

asta n-am inteles, sa inseriezi 2 condensatori electrolitici cu +'rile si in paralel cu ele o rezistenta de 56k? ce valoare sa aiba electrolitici si zimi si mie cum calculezi?
Link spre comentariu

Da, se pun in anti-serie ca sa se transforme in cond. nepolarizat, iar rezistenta aia in paralel cu ei = este ca acest condensator rezultant sa se si descarce, cand conditia de avarie a disparut ( CC pe iesiri), cei de la UPC au uitat sa o figureze. Eu o pun din gama 56...100K.

Link spre comentariu
Vizitator Mititicu

Ori is batut in cap acuma de nu imi dau seama ori oboseala... deci... la pinul 2 in datasheetul integratului condensatorul acela nu e un electrolitic de 330uF? (La mine in schema C13)

Link spre comentariu

Niciodată n-am întîlnit valoarea asta de 330uF la acel condensator.

Cond nepolarizat îl faci din doi cond electrolitici lagaţi cap în cap (+ cu +, sau - cu -), de valoare dublă, ptr 47uF pui doi de 100uF, ptr 100uF doi de 220uF.

Rez acelea de la pinul 4 şi 8 sînt proporţionale cu tensiunea de alimentare, care e cam mare, integratul se foloseşte pînă la +45V.

Ptr detalii uite schema realizată de mistretzul:

Link spre comentariu
Vizitator Mititicu

Ce se intampla daca pun la pinul 3 al integratului in loc de condensatorul nepolarizat de 22nF unul de 220nF?Ms pt explicatii nu stiam asta cu condensatoarele, din pacate nu am condensatoare de 100uF o sa il pun pe cel electrolitic de 330uF asa cum e in schema originala si am vazut ca a mai facut cineva la fel doar cu un condensator electrolitic de 330uF o sa fac si eu la fel sa vedem ce o sa iasa...

Link spre comentariu

Daca il pui de 330u, montajul tot va functiona, atat doar ca o eventuala avarie cu CC pe iesire va duce lafunctionarea protectiei MAI LENT (pana se incarca condul ala) si apoi, cand avaria s-a terminat, releul va ramane decuplat un timp mai lung, pana ce condul ala se descarca, asta e tot. Schema tot va functiona. Ce te sfatuieste zal, este o schema revizuita de el, cu functionare optimizata,rezultatul experientei lui si a altor "facatori" sau depanatori de amplificatoare. In timp, daca mai faci si alte amplificatoare, vei incepe sa capeti si tu acest "simt" care-ti permite din prima sa vezi pe unde sunt probleme.II

Link spre comentariu

Am mai vazut 330uf prin google books la cele cu un singur dipol .Eu zic,cel mai bine sa se faca prin tatonare acea valoare.De exemplu eu am incercat la inceput cu 2 de 100uf,protectia raspundea foarte rapid,dar aveam o problema la volum ridicat pe melodii mai bogate in joase,respectiv intra in protectie,iar la cele 30 de secunde de pauza nu era de loc convenabil.Am marit valoarea lor la 220uf,rezultand in jur de 100uf.Rezultatul:nu mai intra in protectie,iar timpul de reactie e acceptabil,in orice caz mai lent.Probabil in schema este marita valoarea pana la 330uf deoarece condensatorul se incarca de la ambele canale simultan,iar riscul de a intra in protectie "nejustificat" este dublat.De fapt,eu pun protectii pentru fiecare canal separat.Unii zic ca-i moft.Eu stiu..La schema postata de zal nu e nevoie de condensatori asa mari datorita preciziei montajului.

Link spre comentariu
Vizitator alessia70578

Propun o metoda (destul de veche), pentru obtinerea unui condensator nepolarizat, de mare capacitate ( adica de ordinul sutelor sau miilor de microfarazi) prin inserierea a doi condensatori electrolitici, dupa metoda + cu + sau - cu - dar fiecare avand conectat in paralel cate o dioda montata in sens invers conductiei (atentie la marimea capacitatii condensatorului si la valoarea curentului maxim suportat de dioda). Astfel din doi condensatori , de ex. 500 microfarazi, legati in serie sa obtinem o capacitate nepolara de 500 microfarazi. Am utilizat acest artificiu constructiv, folosind doi condensatori de 2200 microfarazi si doua diode rapide avand fiecare un curent direct de 10A pe care le-am gasit in convertorul de tensiune al unui RTM "scos la pensie", obtinand astfel un condensator nepolar de 2200 micro la tensiunea de lucru a unui singur condensator.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator Mititicu

Sa nu mai deschid un topic, cum se face sa scad tensiunea de la 50v la 15v consum 1.5A maxim stiu ca se foloseste 2 diode si 2 rezistente, vreau mai multe detalii... macar un hint sa caut pe net!

Link spre comentariu
:nas: Cam urita treaba! Oricum ai proceda, elementul de reglaj va disipa cam multa caldura - 53W! Nu poti alege varianta cu un transformator separat? Ca sa scapi de caldura, ar trebui ceva in comutatie, dar e prea multa cheltuiala si bataie de cap.
Link spre comentariu
Vizitator Mititicu

Cum ti-a iesit tie 53w? mie imi trebuie 15V 1A. Am vazut la unele amplificatoare ca au pe langa redresare si filtrare si un astfel de coborator la 15V.Sigur ca se poate, sa mai comand un traf toroidal de 15V. Asta ca ultima solutie!

Link spre comentariu

De la 50v la 15v, trebuie sa "pierzi "35V!Cei 35V se vor "pierde" sub un curent de 1.5A, adica 35x1.5=52.5W, care trebuie sa se duca undeva, adica in pierderi,adica disipare intr-un element activ (sau activ+pasiv)!iaca asa!! (transformarea energiei din electrica in termica!!)

Link spre comentariu

unele amplificatoare ca au pe langa redresare si filtrare si un astfel de coborator la 15V

Asta se face cu un grup rezistenta serie-dioda zenner paralel si alimenteaza partea de preamplificare+corectie. Dar aceasta are un consum de pina la 10...15mA (2...4 operationale duble), ceea ce face ca rezistorul sa disipe (in cazul propus de tine) maxim 1W (mai este si curentul prin zenner, de 6...10mA).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări