Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema SE pt 6C4C

hILIE

Postări Recomandate

Detin doua triode noi 6c4c (6s4s) si as dori sa-mi construiesc un amplificator SE cu ele. Rascolind netul cu google am gasit ceva scheme cu 2A3 dar in afara filamentului care e diferit nu sunt sigur ca au aceiasi parametri de aceea va rog pe voi sa ma ajutati cu o schema si eventual ceva indicatii fiind la primul meu proiect cu lampi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hILIE

10

• Depanatoru

5

• mișa

3

• gabrielbecheanu

1

Top autori în acest subiect

Deci sa arat schemele pe care le am eu si sa-mi ziceti daca este vreuna potrivita pt lampile mele...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Credeti ca ar fi potrivita vreuna dintre ele exceptand alimentarea pe filament care in cazul meu e de 6,3v?

Link spre comentariu

Uitandu-ma in datasheetul lampii am vazut ca teniunea trebuie sa fie mai mica de 360 V iar curentul intre 42-82 mA de aceea am realizat transformatorul de alimentare cu o tensiune in primar de aprox 240 v care dupa redresare imi da 335 V iar in schema data vad ca tensiunea de dupa redresare e de 455v. Nu as putea sa schimb rezistenta aia de 2k7/10w cu una de 0,7 k aprox si rezistentele alaea doua de 130 k in paralel cu cu una de aprox 5 k pt. a putea utiliza o alimentare de 335 V? As respecta valorile din schema dar transformatorul de alimentare e sudat si e cam greu sa-l desfac pt cateva spire in plus.

Link spre comentariu

Lampa vede numai 455V - 170V = 285V , deci nu e depasita tensiunea ...

Nu merge modificat cum spui tu ... din cauza ca e folosit cuplajul direct . Si daca eventual s-ar putea sunt impotriva modificarilor dupa vorba romaneasca " facem cu ce avem " .

Mai exista si alte scheme , eventual cea din pdf-ul de mai jos care se alimenteaza cu o tensiune mai apropiata de ce ai tu .

http://www.lampovik.ru/Production/Limonit/6C4C_SE.pdf

Link spre comentariu

Cred ca o sa aleg ultima schema ca prima nu prea-mi place. In loc de 12SJ7 o sa folosesc 6SJ7 ca sa am toate tensiunile de pe filamente de 6,3v. Ar fi vreo problema daca as alimenta filamentele lampilor in cc, eventual stabilizat? Dodele KC600A sunt diode zener de 100v cumva ca nu gasesc nimic despre ele?Legat de prima schema din cate observ eu filamentul lampilor vine inseriat iar curentii de pe filamente sunt diferiti plus ca 6c4c are un consum pe filament de 0,95-1,15 A iar transformatorul debiteaza un curent de 1A. Nu ar trebui ca lampile sa aiba acelasi consum pe filamente pt a putea fi alimentate in serie?Transformatorul de iesire nu e cam la limita cu sectiunea de 6 cm2?

Link spre comentariu

Poti alimenta stabilizat , nu-i nici o problema .Intr-adevar e mai ciudata alimentarea filamentelor la prima schema , in principiu sigur ca trebuie sa fie egali curentii ca sa se poata inseria , probabil e o greseala si o infasurare de 7V e pentru finala iar inca 2 sunt inseriate pentru 6n3p cu rezistenta de 0,5ohm pe care cade diferenta de tensiune . In fine , nu legarea filamentelor e importanta .Diodele sunt zenere de 100V , si acolo e o greseala la condensatorul de filtraj G2 , valoarea de 390uF e mult exagerata , un 10uF e destul . In rest pentru traful de iesire se poate pune un 10cm patrati cu acelasi numar de spire , totusi puterea de iesire e mica , in jur de 3W .

Link spre comentariu

Mai vin cu inca o nelamure:

Se poate alimenta schema de corector de mai jos din aceiasi alimentare al amplificatorului in prealabil cu o rezistenta inseriata pt a avea tensiunea ceruta?

Se potriveste ca impedanta iesirea acestui corector cu intrarea amplificatorului?

Posted Image

PS: Probabil ca intreb chestii elementare dar daca ar fi existat o rubrica a incepatorilor in domeniul lampilor as fi postat acolo, avand in vedere lipsa mea de experienta in asa ceva.

Link spre comentariu

O observatie pentru schema pusa de Depanatoru': transformatorul de iesire e mult mult prea mic. A trebui minim 12cm2. Eu l-as face pe sectiune si mai mare. La 60mA ,3200sp si 6 cm2 ai nevoie de un intrefier grozav ca sa nu se satureze, in plus, cu mare noroc cobori sub 100Hz.

Link spre comentariu

In manualul Cartea Radioamatorului de ing. Gheorghe Stanciulescu an 1975 am gasit cateva formule de calcul printre care si o formula pt calculul sectiunei.

S=L*Ia*Ia/3000

L=Ra/7f

unde

S=sectiunea miezului de tole in Cm patrati;

L=inductanta infasurarii primare in H;

Ia= Intensitatea curentului anodic al tubului in punctul optim de functionare, in mA;

f=frecventa de lucru cea mai joasa pe care o poate reda difuzorul.

Conform acestor formule pt.

f=30 hz

Ra=3600 ohm

Ia=60 mA

am urmatorarele rezultate:

L=3600/(7*30)= 17 H

S=17*60*60/3000=20,4 cm patrati

Credeti ca sunt bune aceste formule si sa cred in aceste rezultate?

Link spre comentariu

E mult exagerata sectiunea pentru circa 3W posibil nici atat , bineinteles ca se poate daca doresti.Eu zic ca intre cat e dat acolo (6cm patrati) , varianta sa zicem mai economica , si cat a zis misa ca un maxim , poate exagerat si asta , ar trebui sa te orientezi .

Link spre comentariu

__Pentru a putea "prinde" 20Hz fara atenuari "sensibile" fiind vorba de un SE , recomand 12-15cm patrati E14-E16(preferabil 14cm patrati) tole E14-E16 primar 2500sp fragmentat/secundar CuEm 0,25-0,28mm cazul E14 , sau si mai bine primar 3000sp fragmentat/secundar CuEm 0,35-0,38mm cazul E16.__Secundar functie de impedanta sarcini care se dispune.

Detin doua triode noi 6c4c (6s4s) ...

__In "alte conditii" nu mai merita sa_ti pierzi timpul cu 6c4c (6s4s) sa muncesti=pt. a folosi transformatoare care "zic" bine de la 100Hz in "sus"(tot ce_i sub 100Hz puternic distorsionat,"20Hz-30Hz=caricaturi de forma"cu nivel-"minuscul" si faza la "gara") .

In manualul Cartea Radioamatorului de ing. Gheorghe Stanciulescu an 1975

__Ce calculasei tu pe "aici" era cam bine !,atit ca eu sint mai "indulgent"(referitor la semi-solutia oferita mai sus)!.__Cine vrea bas pe SE ,sa foloseasca "fier" cit "cuprinde" ! si "aranjament" infasurari "serios"!(pt. a avea si inalte...),in alte conditii NU merita investitia de timp si materiale !!!...>>>PS.VATUL "serios" in SE este extraordinar de SCUMP !(si se obtine greu !).Treceti la PP daca vreti "deranj mic" !.
Link spre comentariu

E foarte enervant la SE faptul ca ai nevoie de sectiune asa mare pentru citiva W daca vrei sa cobori la 20-30Hz. Eu am ascultat foarte multe SE-uri (zeci, poate sute) care sunau destul de bine desi nu coborau sub 70-100Hz.(aparate de radio cu lampi din colectie) Am ajuns la concluzia ca asta e farmecul lor. Unele au un sunet specific, foarte placut. Pare incredibil, dar asta e. Deseori ascult pe FM cu un asemenea radio tocmai din acest motiv.Poate asta e motivul pentru care rusu' ala a propus miez de numai 6cm2.

Link spre comentariu

E foarte enervant la SE faptul ca ai nevoie de sectiune asa mare pentru citiva W daca vrei sa cobori la 20-30Hz...Poate asta e motivul pentru care rusu' ala a propus miez de numai 6cm2.

In "radiouri" in partea de joasa NU prea sint cuplaje galvanice !(ca nu erau chiar asa "timpiti" sa le foloseasca acolo unde nu_i indicat! :rade:=trafuri de iesire "costelive" :rade: "50g" cupru si "500g" fier ).Daca folosim cuplaje capacitive slabe(capacitati "mici") se poate folosi sectiuni mici!,dar in cazul unor cuplaje galvanice-NU SE POATE !!!=INADMISIBIL !!! cazul http://i49.tinypic.com/vpw10n.gif .Frecventele foarte joase ajung in transformatorul de iesire si incepe sa apara "BUBA GREA" !.In asta consta greseala (o "libidina" traful de iesire si in rest totul galvanic :rade:poate sa_i punem in fata=la intrare un cuplaj de "5nf-10nF" ceva stiu si eu !? :rade:sa mai scapam de joase-slabim transferul la joase).Cuplajele astea galvanice se fac si ele cu un rost(tranfera chiar CC asa ca de joase ce sa mai vorbin-le transfera total !!!),daca utilizez cuplaje galvanice si in "coada" termin cu transformator acesta trebuie sa fie "GRAS" !(cu mult cupru si fier,bobinajul sa "atirne" si el "0,4kg-0,5kg si fierul 2kg-3kg").
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări