Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Miezuri de sectiune mica in SE

Vizitator

Postări Recomandate

Atunci cind realizam un amplificator clasaA-SE si dorim ca acest amplificator sa dispuna de un raspuns decent la frecvente joase(bas) este recomandat sa nu folosim sectiuni mici pt transformatorul de iesire pt a evita ajungera in saturatie inainte de a obtine puterea nominala.La sectiuni mici si inductante mari(nr mare de spire in primar) apare acest fenomen descris in figura de mai jos.__4-5 centimetri patrati-relativ suficienti(spire putine primar,intrefier mare,2-2,5w, >100Hz-150Hz, DISTORSIUNI>10%) in cazul etajului de audio dintr_un receptor care dispune de cuplaje foarte slabe de ordinul zecilor de nF si nu necesita un raspuns la joase prea bun poate fi considerat suficient.__4-5 centimetri patrati-total insuficient pentru pretentii Hi-Fi(SECTIUNE-INDECENTA-INADECVATA-etc-etc).__Adica am sectiune mica si nr mare de spire in primar ajung usor la saturatie chiar daca prind ceva bas pina intr_un Wat sa zic,sau am sectiune mica dar si numar mic de spire in primar ajung greu la saturatie(evit saturatia !) dar nu mai am bas...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

2

• nichishoru

1

• Depanatoru

1

• hpavictor

1

Top autori în acest subiect

Corect.

Unii producatori de aparate de radio, pentru a micsora transformatorul de iesire, au facut o infasurare suplimentara de curent continuu care anuleaza (sau macar micsoreaza) fluxul magnetic continuu produs de primar. Un asfel de exemplu e aici: http://www.proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=188 . Acest aparat are un sunet decent si suficient de puternic desi transformatorul de iesire nu are mai mult de 1.5cm2 pe miez dublu C. (Pacat ca nu am pozat si traful de iesire de sub sasiu)

Mai sunt multe astfel de exemple. Clar nu e vorba de Hi-Fi dar e o idee interesanta, cred ca a fost preluata din telefonie.

Link spre comentariu

Daca totusi se doreste folosirea transformatoarelor de iesire(recuperate) care provin din radioreceptoare vechi sau tv_uri vechi echipate cu lampi,atunci este imperios necesar:__ sa pastrati si cuplajele slabe-aferente lor(NU mariti capacitatile de cuplaj intrare sau intre etaje-mai rau faceti !orientativa la valoarea condensatorilor de cuplaj intre etaje sau intrare in conformitate cu schemele VECHI),pt a nu obliga etajul final se debiteze pt frecvente joase in sarcina super-grea-suprasarcina-etc(daca mariti aceste cuplaje fara sa dispuneti de trafuri de iesire adecvate-veti obtine efect invers!-distorsiuni si mai mari la joase !).______________________________________________________________________________________________________In concluzie capacitatile de cuplaj sint foarte "importante" !, mai ales atunci cind dispunem de transformatoare de iesire recuperate(din vechituri unde nu existau "cerintele" de azi).Transformatoare de iesire vechi(recuperate)=cuplaje moda veche=bas joi dupa apoi...__Mai bine se opteaza pentru PP clasaA("pretentiile" fiind mult mai "mici" si mai facila obtinerea unui sunet "decent"),clasaA-SE de regula "functionalitate" imediata ! cu "performanta" in schimb mai GREU !(SE/"decent"-cu trafurile de iesire SUPER-GREU!,ca sa nu zic...).

Link spre comentariu

Astfel de trafuri recuperate din aparate vechi nici nu au de obicei infasurari intercalate , pe langa bas prost nu au nici inalte , nici nu se poate vorbi de Hi-Fi.

De aceasta data ! De acord in "totalitate".
Link spre comentariu

Corect. Acest aparat are un sunet decent si suficient de puternic desi transformatorul de iesire nu are mai mult de 1.5cm2 pe miez dublu C. (Pacat ca nu am pozat si traful de iesire de sub sasiu).

Acelasi aparat l-am primit si eu de sf. Nicolae si dupa ce l-am facut sa mearga si pe FM (ECC85 epuizat!) am ramas masca de cum se aude. Viobio mi-a atras atentia asupra solutiei, initial eu credeam ca e drosel si tot cautam traful de iesire desi aparatul era neatins!
Link spre comentariu

Acelasi aparat l-am primit...am ramas masca de cum se aude...initial eu credeam ca e drosel...

__Acel aparat beneficiaza de micsorarea densitati magnetice printr_un "artificiu"(un curent invers in raport cu Ia0,astfel cei doi vectori magnetici se scad-modulul vectorul rezultant fiind de valoare mult mai mica astfel se tine "miezul" mai "departe" de saturatie,in cazul in care am un primar "CHIOR"=fara acest "artificiu"=bobina "atiflux magnetic", pa !).__Ne aflam in acest caz intr_o situatie speciala("fortat aproximativ cu PP"-referitor la vectorii magnetici ),ACEASTA SITUATIE ARE "FRECVENTA" MICA :rade: (rar intilnita),O exceptie de la regula !.
Link spre comentariu

Sigur ca este o exceptie de la regula. In HiFi nu se poate folosi din cauza unor alte probleme care apar. Sunt destule aparate de radio cu lampi construite asa. Un exemplu rusesc: http://www.proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=247

Si un SABA, tot din colectia mea: http://www.proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=248 care are un sunet mult mai bun decit Philipsul prezentat, aproape incredibil pentru un final cu EL84 si un traf de aprox 3cm2. Apreciez ca merge de la 50Hz.

Link spre comentariu

E posibil sa se foloseasca pentru miezul magnetic materiale exotice , cu proprietati deosebite , si vreun mod de bobinaj intretesut si / sau in fagure , metode uitate astazi , si atunci intradevar suna bine....dar in zilele noastre nu mai pupam delicatete deastea , ca e economie de piata.....

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Corect. Acest aparat are un sunet decent si suficient de puternic desi transformatorul de iesire nu are mai mult de 1.5cm2 pe miez dublu C. (Pacat ca nu am pozat si traful de iesire de sub sasiu).

Acelasi aparat l-am primit si eu de sf. Nicolae si dupa ce l-am facut sa mearga si pe FM (ECC85 epuizat!) am ramas masca de cum se aude. Viobio mi-a atras atentia asupra solutiei, initial eu credeam ca e drosel si tot cautam traful de iesire desi aparatul era neatins!
asa este!am si eu acest Philips un transformator cit ungia mare!!! dublu Csi eu am ramas surprins de putere si fidelitatefinala este ECL86
Link spre comentariu

Transformatorul de iesire din Traviata este asemanator. Intr-o carte acea infasurare suplimentara era numita infasurare antibrum. Are trei roluri: reduce saturatia miezului, drosel pe alimentare si datorita faptului ca infasurarea suplimentara este bobinata in sens opus primarului si brumul indus de infasurarea suplimentara este in antifaza cu brumul cules de pe alimentare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări