Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare amplificator 2 X 250W

naminator2003

Postări Recomandate

Salut!Mai nou mi-am facut 2 amplificatoare mono de 250 W fiecare (cel putin asa scrie in conex de unde am luat schema). Fiecare are cate 2 TDA 7294 in punte... In connex zice ca scoate 250 W, desi multi mi-au zis ca e scoate de fapt 170 W..... Pana la urma cum trebuie alimentate 2 din astea.... un transformator de 2 X 25 V 400 W ar fi de ajuns, care la un magazin de aici e 1 000 000.... se gaseste si mai ieftin sau trebuie un traf mai puternic?mersi....!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• naminator2003

4

• csl1131

3

• Sharky

2

• Shambala

2

Top autori în acest subiect

In catalog recomanda alimentare de 2X25V pt sarcini de 8ohmi si 2X35V pe sarcini de 16ohmi.Deci daca iei un traf de 2X20V in sarcina de min 300VA cred ca va fi totul ok, dupa filtrare vei avea cam 2X28V

Link spre comentariu

In connex zice ca scoate 250 W, desi multi mi-au zis ca e scoate de fapt 170 W.....

poate vrei sa zici 170 cu distorsiuni enorme.. fara distorsiuni foarte mari nu treci de 120W...si eu as recomanda de 400VA nu de 300... 300 e prea putin.. pt ca alea disipa multa caldura.. ..din datasheet reiese ca ele disipa peste 30W (sau 40,depinde la cati V il pui si ce sarcina) pt fiecare integrat..deci 120W se duc pe calcura minim.. mai raman maxim 90 pt fiecare canal.. si nu o sa scoti nici atata pt ca tensiunea in sarcina o sa mai scada.....
Link spre comentariu

deci voi spuneti ca e de ajuns 400 W 2 X 25 V pentru alimentarea a 2 amplificatoare a cate 2 TDA 7294 in punte fiecare..... Si asa abia o sa obtin 100 W pe canal... grrr... de ce scade atat de la 250 W cat spun ei?

Link spre comentariu

ma rog,ceva peste 100.....sare de la 250 cat zic eu pt ca: acolo W aia sunt muzicali , sau chiar peak.. nu stiu la care s-au referit acolo... si sunt CU distorsiuni foarte mari, adica parca 10%...eu ma refer la W reali, adica mai bine spus "puterea de iesire in regim continu RMS", care este ceva mai mica decat puterea RMS, deoarece asta e pe timp indelungat, puterea RMS simplu, e pe un timp mai scutr..oricum sunt apropiate ca valori...si m-am referit atunci cand distorsiunile la iesire sunt mai mici de 0.3-0.5% in general puterea muzicala e cam de 1.4-1.6 ori puterea RMS, iar puterea peak e FIX dublu din puterea RMS

Link spre comentariu

aha... deci un traf din asta (400 W 2X25 V) face sigur treaba adica tine fara probleme 2 ampilficatoare. la mine aici e in 1 080 000 lei... stiti cumva unde il gasesc mai ieftin? si va mai rog sa-mi dati daca aveti o schema pentru redresare si filtraj cu tot tacamul de componente...

Link spre comentariu

pt. trafuri vezi si la : http://www.rockna-line.com/toroids.htm - daca or mai fi valabile preturile, sau la http://www.petra-toroid.ro/.

randamentul unui traf e cam de 75%, hai 80% daca e toroidal.

randamentul unui amplif. cl B e de 75%. deci la un 7294 ar fi ideal un traf de 120W. la 4 buc => 500W. tinand seama ca oricum sunt niste integrate mediocre, si ca oricum n-ai sa prea simti diferenta , merge si unul de 400W.

CSL, sa stii ca ce auzi tu ca distorsiuni f. mari sunt cu adevarat mari :d , adica MULT peste 10%. de obicei 30-50 si chiar 100%.

jucaria aia in punte da intradevar vreo 120W/8ohm cu 0,3-1%

naminator2003, trebuie sa itelegi ca e greu de precizazt distorsiunile dupa ureche sau dupa grafice, daca te uiti pe datasheet ai sa vezi cum la un moment dat acestea urca brusc, si nici cu lupa n-ai sa poti spune unde se intersecteaza exact puterea cu distorsiunile :d

la orice montaj in punte, puterea creste teoretic de 4 ori (cf. calculelor), practic, nu prea poti sa o lasi mai mare de 2 ori, ca mai mult ca sigur se ard montajele.

si cum un TDA 7294 scoate 60W/8ohm la +/- 25V-28V, baietii de la marketing au scris si ei maximul pt. care nu puteau fi acuzati ca e o minciuna sfruntata :evil: . dar de fapt e peak, asa cum a scris csl.

vezi ca o problema mare o reprezinta racirea - sa nu te iei dupa unele poze cu un radiator micut de procesor pt. un integrat. iti trebuie racire sanatoasa. cea mai mare putere disipata e pe la jumatate din puterea utila, nu la maxim.

doua module in punte eu l-as alimenta cu doua punti redresoare (cate una pe fiecare ramura, + si -) si 4x10.000uF/50-63V + 2x0,1uF/100V placheta. eventual un mic bleeder (o rezistenta de 2,7-3,3k/1W in paralel cu condensatoarele).

si sirme grosute pe alimentare si iesire. sigurante ... hmm, de obicei functioneaza ca indicator ca s-a ars integratul. glumesc, pune si sigurante.

Link spre comentariu
Vizitator TheOne

ma rog,ceva peste 100.....sare de la 250 cat zic eu pt ca: acolo W aia sunt muzicali , sau chiar peak.. nu stiu la care s-au referit acolo... si sunt CU distorsiuni foarte mari, adica parca 10%...eu ma refer la W reali, adica mai bine spus "puterea de iesire in regim continu RMS", care este ceva mai mica decat puterea RMS, deoarece asta e pe timp indelungat, puterea RMS simplu, e pe un timp mai scutr..oricum sunt apropiate ca valori...si m-am referit atunci cand distorsiunile la iesire sunt mai mici de 0.3-0.5% in general puterea muzicala e cam de 1.4-1.6 ori puterea RMS, iar puterea peak e FIX dublu din puterea RMS

iti dai seama ce prostii ai mai spus ??? :shock: erai beat sau ce ?
Link spre comentariu

mersi lume pt ca m-am lamurit.. deci o sa am cam 120-150 W pe canal... totusi e destul... desi cand am vazut 250 W :shock: dar merge si asa...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări