Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caut un program!!!!

Vizitator onica_marian

Postări Recomandate

Vizitator onica_marian

Va salut! Stie cineva vreun program pentru cnc care sa accepte semnale feedback? Stiu ca s-a mai discutat peaici pe undeva despre subiect da nu mai stiu pe unde. Programul ar trebui sa functioneze cam asa: sa trimita un semnal de step si semnalul corespunzator directiei de deplasare a motorului axei, dar sa nu mai trimita alt impuls (step) pana ce nu primeste confirmarea (printr-un alt semnal care se intoarce inapoi, feddback) ca acel prim pas a fost facut. Mentionez ca nu intentionez sa controlez motoare pas cu pas, ci motoare de c.c., iar feedback-ul va fi facut printr-un traductor de pozitie optic.Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Badman

2

• EmyRulz

2

• Seppy

1

Top autori în acest subiect

• Administratori

daca folosesti motoare de CC cu encoder pe ele atunci driverul face acest lucru sau folosesti un DRO care sa comunice cu mach3LEOricum ai nevoie de drivere specializate, fara ele nu poti face mare lucru

Link spre comentariu
Vizitator onica_marian

Ce semnifica "DRO" ? Apai cred ca or fi drivere specializate dar eu nu am bani de asa ceva. Ca daca aveam nu ma mai chinuiam. Am gasit o postare pe youtube a unui baiat care si-a facut o masinarie interesanta cu motoare de c.c. Partea interesanta e ca softul de comanda e facut de el si se preteza la configuratia fizica pe care a facut-o. De asta intrebam, ca poate o fi vreun soft care sa ia in calcul semnale feedback.http://www.youtube.com/watch?v=ulXIAf7PQqY

Link spre comentariu

Nu poti sa rezolvi asa partea de feed-back(e prea lent si cu performante f slabe). La un motor de cc in general se folosesc 3 bucle de reglare, cea mai rapida de curent, de viteza si de pozitie. Tot driverul trebuie sa genereze profilul de viteza si sa limiteze acceleratia(si eventual si derivata ei).

Totusi se poate realiza, folosind un circuit specializat pe post de driver(la care adaugi mosfetii de putere) de ex de aici(au atat pt BLDC cat si pt brushed DC):

http://www.tme.eu/ro/katalog/index.phtm ... e%3D1%2C20

Si apoi folosind un uC rezolvi partea de reglare de viteza si eventual pozitie.

Ar mai fi si circ asta:

http://www.pmdcorp.com/advanced-motion- ... roller.cfm

Contie absolut tot ce trebuie, interfatarea este minimala, problema e ca nu stiu cat costa si de unde poate fi cumparat, ca m-ar interesa si pe mine.

Totusi necesita ceva cuonstiine atat de electronica cat mai ales de teoria sistemelor si nu recomand la incepatori.

Link spre comentariu
Vizitator onica_marian

Teoria Sistemelor se poate aplica dar e multa matematica. Va spun din experienta. Semestrul trecut am terminat "Teoria Sistemelor". :nebunrau:. Prin calcule poti determina comportarea/raspunsul sistemului la un anumit moment de timp, dar asta presupune ca sistemul sa fie deja realizat si functiile de transfer sa fie conoscute, sau cel putin sa fie posibilitatea de a fi determinate. Oricum eu am abordat deja calea logica, adica am proiectat un circuit cu porti logice care pana in momentul de fata pare sa faca ce mi-am propus. Am simulat in EWB toata treaba. Acum caut o cale cat mai buna pentru partea de putere ce alimenteaza motoarele. In legatura cu viteza de procesare a semnalelor pot spune din start ca va fi la frecvente mici, deoarece intentionez sa folosesc niste motoare de stergator de parbriz cu tot cu reductorul de viteza si encode-area va fi cu un disc gaurit (nu stiu cate gauri vor fi, deocamdata) si elemente optice de emisie-receptie.Daca reusesc pana la capat am sa postez aici toate schemele si explicatiile aferente.Apropo, circuitul din ultimul link e interesant, toate posibilitatile integrate, insa pretul cred ca e maricel. La nivelul meu e prea mult, ma limitez la siteme logice deocamdata... :jytuiyu

Link spre comentariu

Pai chiar daca nu ai modelul tot trebuie sa stii ceva teorie pt ca dupa aceea nu vei stii de ce merge prost :nebunrau: Pe langa asta, motoarele brushless se pot modela destul de precis si simplu(model de ordinul 2) folosind datele din foaia tehnica. In cazul tau intr-adevar nu e cazul daca fol motoare de parbriz, atunci va trebui sa acorzi experimental parametrii regulatoarelor(poti folosi metoda Ziegler-Nichos cu succes). Legat de ceea ce spui tu, nu prea vad cum poti comanda un astfel de motor(si sa realizezi si reglarea) doar cu "circuite logice" asta deoarece portile nu au memorie deci nu pot retine starea sistemului.

Link spre comentariu
Vizitator onica_marian

intra-adevavar reglajul e ceva mai complicat... Eu am plecat cam de la urmatorul "tabel de adevar": ------------------------------------------------STEP / RASPUNS ENCODER // COMANDA MOTOR--------------------------------------------------0---/--------1------------//-------0--------------------------------------------------1---/--------1------------//-------1--------------------------------------------------0---/--------0------------//-------1--------------------------------------------------0---/--------1------------//-------0Cea mai mare problema ai spus-o si tu; aceea ca memorarea pozitiei nu e posibila cu porti logice. Daca de exemplu motorul ar pierde un pas (step) atunci restul procesului e compromis. Eu am folosit un circuit D FLIP-FLOP care poate fi folosit si ca divizor de frecventa, deci, intr-un fel motorul ramane alimentat pana la urmatorul STEP trimis de calculator. In fine, sunt multe elemente de luat in calcul. Imi mai bat capu..., n-am nimic de pierdut.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator asover

SalutAm construit si eu o masina CNC pentru taiat litere din polistiren. Folosesc Kcam4, iar literele le aranjez in Corel, si fac legaturile intre obiecte tot acolo. Dureaza o vreme pana cand le pun toate liniutele la loc si finalizez desenul, mai ales la liter mai mici, cand incap pe o tabla de 1.25x0.6 vreo 40-50 litere. Caut si eu un soft, care dupa aranjarea literelor ar face legaturile intre ele. De aranjat am gasit PLOTCALC 5, merita incercat. Va multumesc

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări