adydep Postat Martie 15, 2016 Partajează Postat Martie 15, 2016 Sau montate diodele RA220 pe radiatoare generoase. Link spre comentariu
Vizitator gradinaruniq Postat Martie 16, 2016 Partajează Postat Martie 16, 2016 Depinde de destinația redresorului. Asta merge la 50V și 50A: am folosit o punte kbc5010 ......totul ok pana am marit tensiunea la 22 de V cand au inceput artificiile:), mentionez ca nu l-am pus in sarcina deloc....trebuie sa fie ceva gresit.... Link spre comentariu
validae Postat Martie 16, 2016 Partajează Postat Martie 16, 2016 Punțile alea (KBC5010) sunt niște porcării, nu rezistă la specificațiile din fișă, am avut la serviciu unele care s-au ars și la 7A....o punte de alternator, cu dioda RA220 este mult mai fiabilă, dar trebuie adăugat un radiator serios la ea, fiindcă pe alternator sunt ventilate forțat....atenție să nu scurtcircuitați cele două secțiuni cu polarități diferite. Link spre comentariu
Vizitator gradinaruniq Postat Martie 16, 2016 Partajează Postat Martie 16, 2016 am folosit o punte kbc5010 ......totul ok pana am marit tensiunea la 22 de V cand au inceput artificiile:), mentionez ca nu l-am pus in sarcina deloc....trebuie sa fie ceva gresit..... Link spre comentariu
validae Postat Martie 16, 2016 Partajează Postat Martie 16, 2016 Păi dacă era ceva greșit se ardea puntea de la început, nu doar când ați ajuns la 22V...punți ca aia nu am folosit la mai mult de 12Vc.a. fiindcă nu sunt de încredere, nici curentul maxim nici tensiunea maximă nu corespund cu fișa....decât printr-un noroc. Link spre comentariu
Vizitator gradinaruniq Postat Martie 16, 2016 Partajează Postat Martie 16, 2016 am, inteles. merci mult Link spre comentariu
Vizitator gradinaruniq Postat Martie 20, 2016 Partajează Postat Martie 20, 2016 am cumparat 2 punti redresoare de tip vechi,de la alternatoarele auto. din cate am inteles nu-i de ajuns radiatorul puntii pentru racire si mi-ar mai trebui si un cooler. pentru a elimina problema racirii m-am gandit sa fac o singura punte din cele 2 cumparate folosind cate o singura dioda de pe fiecare radiator.e buna ideea? am identificat firele principale + duce la ampermetru ,- direct la iesire, ~ la comutatoarele de reglare a tensiunii FIN si BRUT; am masurat tensiunile alternative de la traf(valori aproximative: la comutatorul BRUT sunt tensiuni din 10 in 10V pana la 50V iar la comutatorul FIN se regleaza tensiunea in 10 trepte de cate 1V) revin un pic la puntea initiala cu cele 16 diode/ placi de seleniu pentru ca, inca nu am inteles cum erau legate. am observat ca veneau cate 2 placi inseriate dupa care un contact si pentru a simplifica schema am facut pe hartie o singura dioda in locul celor 2 inseriate. rezulta de aici 8 diode pe hartie. am urmarit firele cum sunt legate intre diode si mi-au iesit 2 punti redresoare legate astfel: ~FIN la ~FIN, ~BRUT la ~BRUT, + de la prima punte la - de la a2-a punte si - de la prima la +-ul celei de-a 2-a. ultima parte cu + si - imi pare dubioasa deoarece par sa fie legate in serie dar de ce nu se ia + de la a 2-a punte si se ia de la prima, de ce e legat -1 cu +2 .daca erau in paralel trebuiau sa fie legate - cu - si + cu +. ori am omis eu ceva ori .......din pacate nu mai am structura placilor initiala deoarece le-am scos din montaj si le-am invalmasit. printre placi,seibi si piulite am gasit si 2 seibi din textolit care nu stiu unde erau pozitionate si ce trebuiau sa izoleze:( aveti vreo idee? e corecta legarea celor 2 punti asa cum am dedus-o eu? de ce se leaga 2 punti in serie si de ce in paralel? Link spre comentariu
adydep Postat Martie 20, 2016 Partajează Postat Martie 20, 2016 Puneți poze cu ce aveți acolo,altfel vorbim în vânt... Link spre comentariu
validae Postat Martie 20, 2016 Partajează Postat Martie 20, 2016 Sau scrieți modelul redresorului, poate se găsește schema originală și ne lămurim.... Link spre comentariu
Vizitator gradinaruniq Postat Martie 20, 2016 Partajează Postat Martie 20, 2016 din pacate nu se mai cunoaste modelul redresorului si n-am facut nicio poza la placi din care sa se inteleaga conectarea lor, doar am scris pe hartie. am atasat singurele poze pe care le am si schema conectarii lor asa cum am vazut-o eu inainte sa scot placile din montaj. Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 20, 2016 Partajează Postat Martie 20, 2016 Aha, acum e mai clar. Tot ansamblul de placi reprezinta in fond o simpla punte redresoare. Fiind 16 placi, fiecareia din cele 4 diode care compun o punte ii corespund 4 placi. Conectarea in cadrul fiecarui brat e serie-paralel. Mai ramane de asezat placile cu polaritatea corecta si facut conexiunile corecte astfel incat sa rezulte configuratia dorita. Link spre comentariu
adydep Postat Martie 20, 2016 Partajează Postat Martie 20, 2016 (editat) Schema redresorului: Firele care vin dinspre comutatoare, reglaj fin/reglaj brut,se conecteaza la bornele AC ale puntii arbitrar. Borna "+" a puntii la ampermetru,iar borna "-" direct la "-"iesire panou. Editat Martie 20, 2016 de Andrei Tabacaru Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 20, 2016 Partajează Postat Martie 20, 2016 Deci am avut dreptate. Mai ramane de configurat ansamblul de placi redresoare. Un exercitiu simplu. Placi de seleniu se mai gasesc, daca dorim restaurarea originalului. Altfel, se pot folosi diode cu siliciu si o rezistenta de putere aleasa corespunzator. Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 21, 2016 Partajează Postat Martie 21, 2016 ...am atasat singurele poze pe care le am si schema conectarii lor asa cum am vazut-o eu inainte sa scot placile din montaj. Schema pe care ati desenat-o e corecta, mai putin notatiile din partea de sus (A,K), si la concluzia asta se ajunge urmarind urmatorii pasi: 1. Mai intai notam in desen cele doua borne de curent alternativ (firele de la comutatoare): 2. Pentru plasarea corecta a diodelor corespunzatoare placilor figurate in desen vom tine cont ca la borna plus a puntii converg numai catozi de diode. Tinand cont de asta, putem deduce polaritatea corecta a 4 din cele 16 placi de seleniu, asa cum se vede in desenul urmator (desenat cu rosu): 3. Acum vom tine cont ca diodele inseriate intre doua noduri trebuie plasate in acelasi sens pentru a se asigura conductia pe polaritatea respectiva, asa ca putem figura corect inca 4 diode, rezultand configuratia din desenul urmator: Avem deja stabilit cum se monteaza corect 8 din cele 16 placi de seleniu. 4. Procedam analog, ca la pct.2, si cu borna minus a puntii, unde converg numai anozi de diode, rezultand configuratia din desenul urmator (trasee desenate cu verde): 5. Tinem cont de observatia de la pct.3 procedam in mod similar si avem deja solutia si pentru ultimele 4 diode, asa cum se vede in desenul urmator: 6. Numerotam placile de la 1 la 16 pentru a verifica mai usor functionarea: 7. Verificam acum ca schema rezultata este echivalenta cu cea reprezentata in modul clasic, didactic, rezultand urmatorul desen: Acum nu mai putem avea dubii cu privire la corectitudinea schemei, si putem monta corect cele 16 placi de seleniu. Am intrat in aceste detalii pentru a sublinia, o data in plus, ca o schema se poate reprezenta in mai multe moduri,dar e foarte important sa o facem astfel incat sa se poata urmari cat mai usor functionarea. Link spre comentariu
Vizitator gradinaruniq Postat Martie 21, 2016 Partajează Postat Martie 21, 2016 (editat) Schema pe care ati desenat-o e corecta, mai putin notatiile din partea de sus (A,K), si la concluzia asta se ajunge urmarind urmatorii pasi: Va multumesc pentru timpul acordat acestui subiect dar cred ca am notat bine in schema deoarece, cand am facut desenul dupa asezarea placilor, am observat 8 placi cu anodul in stanga si 8 cu el in dreapta. intre ele, acolo unde am notat catozii KK venea "-" posibil ca tot acolo erau cele 2 seibi de textolit, pentru a izola minusul de catozi. nu cred ca am gresit cu asta, doar sa mai fi umblat cineva la el inainte sa-l recuperez dintre fiare. am atasat si o schema cu diode, fiecare dioda reprezentand 2 placi. am cautat sa simplific aceasta schema pentru a intelege de ce erau legate asa si am ajuns la 2 punti legate ~ la ~, +punte1 la - punte2 si - punte 1 la + punte 2(intre cele 2 grupe de cate 8 placi unde am notat KK). asta nu am inteles eu si am cautat apoi legarea puntilor si am gasit doar legarea in paralel folosita pentru a creste curentul debitat. placi de seleniu nu am gasit si am decis sa fac o punte simpla din cele 2 punti de alternator auto folosind cate o dioda de pe fiecare radiator pentru a elimina problema incalzirii. chiar este necesara rezistenta de putere? mai ramane sa stabilesc ce rezistenta o sa inseriez dar,sa vad cu cat se mareste tensiunea......oricum, mai trebuie sa ma documentez. Editat Martie 21, 2016 de gradinaruniq Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum