lorik199 Postat Februarie 8, 2010 Partajează Postat Februarie 8, 2010 cu cateva piese ce le am prin casa (pt ca n-am chef de investit), vreau sa-mi fac un spot welder deci as vrea sa abordez o idee mai neobisnuita : un oscilator, si partea de forta sustinuta de-un tiristor, care ataca trafultiristorul ce-l pun la bataie este rusesc, T161-160-15 , care duce 250A RMS(nici 50A nu cred ca vor trece prin el), si vreo 4,5KA peak 10msca trafo de forta o sa folosesc vreo 10 miezuri de trafo de linii lipite(ferita mare e scumpa tare)sarma in secundar va fi un cablu multifilar cam de-un cm grosime(ochiometric)oscilatorul as vrea sa fie ceva cu tranzistori, sa oscileze pe la 15khz parerea mea e ca proctu-i realizabil, dar n-am idee exact cum conectez oscilatorul la tiristortiristorul va fi alimentat in CCam atasat o schita, foarte "profesionala"astept pareri si modifcari la schema Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 8, 2010 Partajează Postat Februarie 8, 2010 La ce frecventa crezi ca o sa-ti lucreze tiristorul?Cine-l stinge?Schema cu cei doi tranzistori pe care ai desenat-o nu genereaza nimic, e un bistabil. Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 8, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2010 de aceea am postat aici,ca sa ma indrume altii cu mai multa experienta, daca-mi poti desena o schema ar fi ok Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 8, 2010 Partajează Postat Februarie 8, 2010 Putin cam offtopic legat de metoda pe care vrei sa o abordezi tu, dar sper sa iti mai dea ceva idei despre constructie: http://hackaday.com/2009/06/23/how-to-b ... ot-welder/ Link spre comentariu
96ocsid Postat Februarie 9, 2010 Partajează Postat Februarie 9, 2010 Bun link-ul Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 9, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2010 Putin cam offtopic legat de metoda pe care vrei sa o abordezi tu, dar sper sa iti mai dea ceva idei despre constructie:http://hackaday.com/2009/06/23/how-to-b ... ot-welder/este bun link-ul, simplu de construitcred ca o sa caut un traf din asta de cuptor, si o sa fac varianta de acolo, ca idei despre cum as reusi in varianta smps nu prea sunt Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 9, 2010 Partajează Postat Februarie 9, 2010 ... ca idei despre cum as reusi in varianta smps nu prea suntBa idei ar fi si cu smps, dar in nici un caz cu tiristor sa comanzi traful acela pe 16KHz, cum voiai, ci cu componente mai rapide. Tiristorul pe care-l ai este pentru aplicatii la frecventa retelei, si, chiar daca te-ai ambitiona sa lucrezi cu el, nu vei putea urca mai sus de cateva sute de Hz, traful va fi tot din tole, voluminos si greu, tolele vor trebui sa fie de calitate mai buna (grosime f. mica), etc. Chiar daca ai lucra cu tiristoare rapide din cele care se gasesc la noi (tq=max 20 microsecunde), o sa poti urca la doar cativa kiloherzi (2...7), iti spun asta din practica.In schimb, daca mergi pe trafo la frecventa retelei (de exemplu cel de la cuptorul cu microunde, rebobinat), poti folosi pentru comanda acestuia tiristoare normale. Nu unul singur, ci doua antiparalel, plasate in primarul trafului. Daca mergi pe varianta asta, iti pot da scheme industriale destul de simple, sa te inspiri. Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 9, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2010 daca voi folosi traf de microunde, nu ma voi mai complica cu alte montaje aditionaledeci cu tiristorul am inteles care-i treaba, nu merge folosit aicimultumesc de interes, cu trafo de microunde ma descurc Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 9, 2010 Partajează Postat Februarie 9, 2010 Ca sa fiu bine inteles, m-am referit la aparate de sudura in puncte bazate pe transformator, la care se cer timpi de punctare pana la ordinul secundelor.Cu tiristoare se mai pot face si aparate de sudare cu energie inmagazinata in condensatoare, care pot fi cu descarcare directa a bateriei de condensatoare pe cicuitul de sudare, sau cu descarcare prin transformator intercalat intre baterie si electrozii intre care se amorseaza descarcarea. La descarcarea directa, in circuit se produce un curent determinat de rezistenta de contact dintre cele doua piese care se sudeaza, curentul de descarcare fiind maxim in momentul initial, tinzand exponential la zero, iar valoarea caderii de tensiune pe rezistenta de contact scade exponential spre zero. In cazul descarcarii prin transformator, acesta se dimensioneaza cu un raport de transformare destul de mare pentru a rezulta o amplificare de curent satisfacatoare astfel incat sa fie posibila sudarea.Incarcarea e controlata, cu limitare de curent, pe cand cedarea energiei este rapida. Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Februarie 10, 2010 Partajează Postat Februarie 10, 2010 aparatele de sudura in puncte cu descarcare directa din condensatori pe circuitul de sudare,se foloseste mai mult la sudura aluminiului.... Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 10, 2010 Partajează Postat Februarie 10, 2010 uite si capacitiv unul: http://ultrakeet.com/index.php?id=article&name=cdWelder Link spre comentariu
blazeu Postat Februarie 24, 2010 Partajează Postat Februarie 24, 2010 Parca aparatul de sudat din trafo de cuptor cu microunde foloseste 8 (OPT) transformatoare, de preferat mai peste 1 kw...Altfel, ingenioasa solutie (totusi, atentie ca ultimele generatii de cuptoare au constructia din ce in ce mai "economica"...) Sudura buna! Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 24, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 24, 2010 pe mine ma interesa aparat de sudura in puncte, unde nu-i nevoie de prea multa tensiune, ci de mult curent Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 24, 2010 Partajează Postat Februarie 24, 2010 Dar este chiar un proiect complet pe forum,facut dintr-un traf de microunde. Dar fara a-l cauta,nu-l gasesti Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 24, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 24, 2010 stiu doctore de acel topic, dar nu ma ajuta pt varianta mea smps Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum