Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum dezghet o tzeava sub pamant

Vizitator marius_vfp

Postări Recomandate

Vizitator mariannnn

sunt sigur ca omul si-a rezolvat problema imediat ce a postat aici...dar pentru viitor daca cineva mai are o astfel de problema este mult mai simplu:desfaci ambele capete ale tevii, cel de la hidrofor si celalalt capat care ajunge in casa, apoi introduci niste fire lungi pe teava, cat intra, unul pe la un capat, altul pe la celalalt capat, astupi bine (capatul cel de mai de jos - hidrofor) ca apa sa nu curga si apoi capetele firelor ,libere, le legi la 5-9-12V preferat ALTERNATIV, neaparat putere mica! nu baterie de masina... le lasi ceva timp apoi verifici cu presiune, eventual o pui in fuctiune...!!!mare grija ca firele se pot incalzi si topi teava...poti face asta pentru ca e teava de plastic PPR - alte tevi PexAL, Cupru ori Fe nu merge ca faci scurtcircuit

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bassbox

5

• blazeu

3

• vfp_marius

3

• ala micu

2

Top autori în acest subiect

Asa nu faci absolut nimic.La 12vac nu se va topi gheata in veci.Eu am incercat la 220Vac(ceva de genul cum s-a descris mai sus),si in jumatate de ora nu s-a rezolvat nimic.

Ca sa nu ziceti,ca vorbesc in gol pun 2 poze.

http://tinypic.com/r/29deonn/6 asa s-au curatat firele de izolator

http://tinypic.com/r/27y4mfb/6 asa arata "dispozitivul"

Cablul este de 4x1,5mmp,asa a fost introdus in teava de PP de la canalizare pana la dopul de gheata.Doua cate doua fire au fost legate direct la retea.Distanta intre cele doua fire de Cu a fost de cca5-6mm.Am tinut asa 30 de minute si nu a reusit sa topeasca dopul de gheata.

NU RECOMAND ACEASTA IMPROVIZATIE PT NIMENI!!!PERICOL DE ELECTROCUTARE!

Link spre comentariu

Poate nu m-am facut inteles.Eu am spus sa se introduca firul pe teava la instalare pe timp de vara NU in timpul procedurii de rezolvare a inghetarii tevii pe timp de iarna.Adica firul ala va sta acolo permanent.Mufele de inox sunt doar bornele de legatura pentru a nu demonta teava de fiecare data cand vrei acces la fire.In felul acesta trebuie sa duci un fir gros doar spre un capat al tevii la celalalt capat fiind transformatorul pentru care am specificat tensiune mica si amperaj mare.Treaba asta e valabila in cazul tevilor de plastic.O metoda riscanta,daca teava e de pexal/ppr ,cel mai probabil contine teaca de aluminiu de la un capat la celalalt,daca nu a fost mufata pe traseu.Daca teava e de metal atunci ai deja conductorul (metoda folosita industrial in cazul tevilor de apa).Alte incercari gen fire bagate prin ambele capete ale tevii nu vor merge deoarece gheata e izolator.Daca vrei sa faci incalzire prin "electroliza" asemanatoare cu canile alea rusesti,rosii pentru cafea,trebuie ca sa folosesti 2 electrozi de 5-10 cm lungime distantati la 05-1 cm pusi pe suporti izolatori,alimentati cu fire izolate.Astfel incalzeste apa local determinand in timp topirea dopului de gheata.Alta metoda este sa iei o bujie auto de diesel,sa o pui intr-o cutiuta izolata pentru fire,lasand "motul" afara,si sa o impingi pe teava pana la dop.Cand a ajuns la dop o alimentezi cateva secunde,inaintezi,alimentezi si tot asa pana trece,apoi o scoti avend un orificiu in dop de aprox. 1 cm.Mai am idei dar nu asta era scopul "romanului" pe care l-am scris.Omul vrea o metoda simpla si eficienta fara sa faca transee gen al doilea razboi mondial pentru a ingropa teava mai adanc,probabil trecand si pe sub o constructie.Metoda propusa de mine nu e cea mai eficienta/corecta dar poate face ceea ce are nevoie:topirea dopului de gheata.

Link spre comentariu

Salut, gheata dintr`o teava de pexal ingropata superficial am topit`o cu un trafo de sudura, aplicind bornele secundarului la capetele ,,jumulite`` ale tevii, matisate in prealabil cu sirma de aluminiu.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

fratilor am rezolvat problema am scris si mai sus , acu stau si ma gandesc ca nu cred ca ar merge prin electroliza , dopul de gheata care se formase nu era tocmai un dop ci cam 3 metri de gheatza , am mentzionat mai sus ca sa scurs apa de la burlan in zona pe unde trecea furtunulphd prin pamant ,el este destul de mult ingropat cam 80 cm , dar apa patrunzatnd in pamant (stau la zona de ses,panza freatica este la 5m) a format un un bloc de gheatza cand o dat un frig mai mare si o inghetzat si furtunul cu apa , solutzia ,rezolvarii o fast urmatoarea , am desfacut racordul din bucatarie ce duce catre hidrofor si am bagat un furtun mai subtzire in teava de phd ,am dat drumul prin cadere la apa prin furtunul mic si am rezolvat probleme , mentionez ca e foarte lent procesul si stresant daca ai coturi pe traseu , mio luat cam 10 ore sa fac asta , :cry: , la anul daca vine frigul bag o bujie de la motorul meu diesel in tzeava poate scap mai repede :dans:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

In atentia celor care vor mai intampina astfel de probleme in iernile urmatoare !

O teava ingropata la adincimi de peste 50 cm in sol nu va ingheta niciodata, decat poate in tinuturile nordice unde iarna este atot stapanitoare. motivele pentru care in orase traseele subterane de conducte sunt la adancimi mai mari, tin de rezistenta infrastructurii rutiere la subtraversarile conductelor instalatiilor de toate felurile si nicidecum de inghet. De 30 ani am instalat hidroforul in curte si tevile de aductiune ingropate la 50 cm. In acesti 30 ani au fost in zona geruri naprasnice de pana la -26...-27 Celsius, uneori prelungite la mai multe saptamani, dar apa in instalatie mi-a curs mereu. Secretul consta in incalzirea spatiilor de trecere din zonele (locuintei) unde instalatia nu mai este subterana. In lipsa acestei incalziri apa ingheata pe la fitinguri (in general in zonele strangulate ale instalatiei) Deci atunci cand apa nu curge prin instalatie se vor incalzi coturile si/sau mufele metalice, si se va instala provizoriu o sursa de caldura in locurile de trecere neprevazute cu instalatie de incalzire.

Mult mai complicat este cu ingetarea instalatiei de drenare. Pentru aceasta, atunci cand va ingheta, nu avem decat sa asteptam primavara, sau perioade de cel putin 2 saptamani de temperaturi pozitive.

Link spre comentariu

Doua precizari:-La mine "cancerul"de -25...-35grC cateodata tine si o luna,tevile de aductiune apa se pun la min 90-100cm.-in instalatiile de drenare apa nu ingheata,astea au inclinare de1-2%,si apa nu sta.Daca ingheata inseamna ,ca undeva s-a gresit cu inclinarea.

Link spre comentariu

1 - Apa in aductiune subterana la adancimi mai mari de 0,5 m nu ingheata dacit in anii in care gerurile se adauga unei umezeli excesive in sol care coboara sub aceasta cota, ceea ce se intampla mai rar de vre-o 20 - 25 ani incoace;2 - Apa in canalizari ingheata in mod progresiv, in straturi suprapuse pana cand gheata umple intreaga conducta indiferent cat de corecta este panta de scurgere. Este un fenomen progresiv, asemanator formarii turturilor de streasina la sarpantele locuintelor cu pante oricat de abrupte.

Link spre comentariu

un sfat bun ar fi ca dupa ce se face vreme buna de arheologie, dezgropi teava si-o izolezi. ;) nu ti se pare mai usor? exista izolatiile din vata de sticla respectiv neopren cu care poti izola foarte dragutz tzeava. si uite-asa la anu' nu mai tre' sa te chinui ... iar alt sfat .... fa cumva teava de la burlan sa nu mai curga acolo unde-i tzeava ta de apa. si-uite-asa ai rezolvat problema :)

Link spre comentariu

salut negru voda , apoi eu am vorbit odata cu propiretarul (adica socru) da imi racesc gura de pomana am zis sa puie burlanul mai lung sa nu mai curga apa acolo da eu centrez eu dau cu capul , la anul daca mai ingheatza il las so desghetze primavara :d :ras:

un sfat bun ar fi ca dupa ce se face vreme buna de arheologie, dezgropi teava si-o izolezi. ;) nu ti se pare mai usor? exista izolatiile din vata de sticla respectiv neopren cu care poti izola foarte dragutz tzeava. si uite-asa la anu' nu mai tre' sa te chinui ... iar alt sfat .... fa cumva teava de la burlan sa nu mai curga acolo unde-i tzeava ta de apa. si-uite-asa ai rezolvat problema :)

Link spre comentariu

eu cred ca nu ai citit destul de atent ,asta fara sa te superi , pai corect apa sub 50 cm nu ingheatza , doar daca , asa cum ai zis si tu citez"nu ingheata dacit in anii in care gerurile se adauga unei umezeli excesive in sol care coboara sub aceasta cota" pai exact asta sa si intamplat doar ca nu ai citit mai sus bine , sa scurs apa de la burlan exact pe unde trecea aductziunea cu apa pe sub pamant , si te asigur ca e pe la 60 70 cm sub pamant . :sparge:

1 - Apa in aductiune subterana la adancimi mai mari de 0,5 m nu ingheata dacit in anii in care gerurile se adauga unei umezeli excesive in sol care coboara sub aceasta cota, ceea ce se intampla mai rar de vre-o 20 - 25 ani incoace;2 - Apa in canalizari ingheata in mod progresiv, in straturi suprapuse pana cand gheata umple intreaga conducta indiferent cat de corecta este panta de scurgere. Este un fenomen progresiv, asemanator formarii turturilor de streasina la sarpantele locuintelor cu pante oricat de abrupte.

Link spre comentariu

Am citit atent.In ceea ce priveste particularitatea cazului de fata, bineinteles ca omul a putut trage concluziile care s-au impus, si probabil ca alta data va evita pe traseul conductelor subterane zonele cu acumulari de apa, baltile, etc.Tot ceea ce am scris eu - asa dupa cum am spus este pentru stiinta celor care nu au avut inca asemenea experiente. Daca ai fi curios, ai putea gasi pe forum cel putin inca doua subiecte de genul asta. Dute in acele topice si vei vedea ca interventia mea a fost asemanatoare. In plus nu cred ca asta este un motiv de polemica.Salutari la toata lumea si cat mai putine cazuri de inget iarna la instalatia de apa.

Link spre comentariu

acu ca mi-am amintit: bunicul meu a facut o alta chestie intr-o iarna. era vorba de teava ce ducea in caminul de evacuare. pur si simplu a trimis var nestins sau soda caustica. stiu ca era alba si mirosea urat. nu eram prea aproape si eram prea mic. era prin '90-'94. dar acu ca mi-am amintit de eveniment sigur era una din aceste doua solutii. presupun ca nu a trimis uscat ci solutie concentrata. cred ca a trecut prin dop destul de repede. daca tevile sunt de plastic risti sa faci daune mai mari (presupun)

Link spre comentariu

D-l ola nicolas are dreptate: in pamant uscat..... De multe ori, gerurile vin peste un strat de zapada, care mai izoleaza si el. Insa... Parsiva de Mama Natura mai tranteste si cate un ger pe pamant ud si neacoperit de zapada....Ramane "solutia clasica", data de manual: peste 90-120cm (Atentie, izolatia e "valabila" cat timp apa circula; daca ea sta, se va raci mi incet, dar pana la urma tot va ingheta....Complementar, burlan prelungit.Iar canalizarea e bine sa aiba traseu de aerisire: din materialele in descompunere se degaja gaze, mai calde care daca circula prin tirajul aerisirii, ridica temperatura si combat inghetul, chiar daca conducta nu e ingropata mai adanc de aprox. 50cm (cazul meu). Mai problematica e ne-sleirea resturilor de grasime (discutii cu soacra!)Succes!

Link spre comentariu
Vizitator Motorre

O alta solutie : folosirea unui cablu electric, special pt. incalzirea tevii(alimentat la 220 V), ingropat odata cu teava, in lungul acesteia.Se poate gasi pe net furnizorul.Toate numai de bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări