Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum dezghet o tzeava sub pamant

Vizitator marius_vfp

Postări Recomandate

Vizitator marius_vfp

salut am un hidrofor extern la 20 m distantza de casa , anul trecut a mers bine treaba dar anul asta 2010 cu frigurile astea a dat "cotul" a inghetzat tzeava de la hidrofor pana in casa , si nu mai am apa hidroforul merge e ok lam verificat am o ramificatzie si iam dat drumul din intorior din camin dar tzeava ce duce in casa e inghetzata , problema e ca tzeava e destu de mult ingropata cam 50 60 cm adancime dar la coltzul casei pe unde trece tzeava a curs apa de la burlanul de scurgere si a patruns in pamant si a inghetzat puternic odata cu apa patrunsa in pamant ma gandesc ca a inghetzat si aductiune cu apa , avetzi sfaturi cum asi putea sa dezghetz acea tzeava , nu am apa de 3 saptamani rog ajutor . :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bassbox

5

• blazeu

3

• vfp_marius

3

• ala micu

2

Top autori în acest subiect

De dezghetat mai greu.Poti incerca insa sa demufezi teava din circuit astfel incat sa nu ai nici un racord(mufa )pe ea si sa o presurizezi cu o pompa de presiune cu piston in asa fel incat gheata va iesi ca un carnat pe la celalalt capat.

Link spre comentariu
Vizitator marius_vfp

scuze da ma indoiesc ca va iesi ceva ai procedat asemanator si tia mers am un compresor de masina pana la 10 atmosfere ce zici va merge ?

De dezghetat mai greu.Poti incerca insa sa demufezi teava din circuit astfel incat sa nu ai nici un racord(mufa )pe ea si sa o presurizezi cu o pompa de presiune cu piston in asa fel incat gheata va iesi ca un carnat pe la celalalt capat.

Link spre comentariu

ca sa nu astepti primavara s-a se dezghete singura singura metoda care o vad este cea pe care o folosesc vidanjele sa desfunde tevi.adica pompezi apa calduta la un cap al tevii si tot pe acolo iese apa pompata plus cea rezultata din topirea ghetii,cea cu aer sub presiune nu cred sa mearga daca gheata are nevoie sa treaca de vreun cot ce te faci?sau nu neaparat apa ,nu poti trimite un curent de aer cald generat de ceva foen?succes

Link spre comentariu

ce lungime are traseul inghetat? la ce pierderi sunt nu cred ca merita/poti sa incalzesti atata apa. ar fi o varianta cu aer cald dar ghidat cu o teava mai subtire ca sa ajunga pana la dop. o alta varianta eu as incerca cu rezistenta imbracata in ceramica si cu sarpe sa o tin in contact permanent cu gheata si sa avansez pe masura ce se topeste. atentie la risc la socuri...recomand tensiune mica

Link spre comentariu

Completare la solutia lui ala micu: Iei un furtun cu diametrul exterior cu 3-4 mm mai mic decat diametrul interior al tevii de dezghetat pe care-l impingi in pexal si pompezi prin el apa calda. pe masura ce se dezghezta ceva il impingi mai adanc. Furtunul trebuie sa fie mai rigid ca sa-l poti impinge in pexal.

Link spre comentariu

Salut!Ala micu are dreptate, la fel si Florin.Dar nu trebuie neaparat fitingaraie si instant pentru apa calda.Este deajuns un furtun subtire (15-20mm), o palnie, o cana si o oala (sau mai multe) cu apa incalzita pe aragaz. Un capat il vari in teava inghetata pana la dop, pui palnia in celalat capat al furtunului si torni apa calda din oala in palnia ridicata mai sus decat dopul, iar apa calda refuleaza prin exteriorul furtunului.Ar mai fi o varianta mai simpla, te cuplezi cu furtunul la iesirea suplimentara din hidrofor si aplici metoda lui Ala Micu. Apa din fantana are 7-10 grade Celsius, deajuns pentru a topi gheata in cateva (zeci de) minute. Daca nu ai scurgere in camin, te gandesti la un sistem de evacuare a apei ( o palnie mai mare in care sa refuleze apa din teava inghetata si un furtun care sa o duca inapoi in fantana (este apa curata si nu poluezi fantana) si reglezi debitul pe tur cat sa nu-ti dea peste palnie).Pe moment o vei dezgheta dar, asa cum spunea si Bassbox, la primavara va trebui sa o ingropi mai adanc.Nu stiu cum este la Vaslui, dar la Buc. limita de inghet este de 90 de cm, iar toate proiectele ce presupun protectia la inghet se fac sub aceasta limita (fundatii, canalizari, alimentare cu apa, etc.).Succes la dezghetat.

Link spre comentariu
Vizitator marius_vfp

salut tuturor ce miau raspuns la intrebarea mea , azi am rezolvat problema tzevii inghetzate , problema asta am avuto si anul trecut dar nu din cauza ca respectiva tzeava e la mica adancime ci ca de la coltzul casei curge apa in pamant acolo pe unde trece si furtunul si ingheatza apa din sol adata cu tzeava mea precizez ca tzeava e din plastic nu fier , ideea lui ala micu si florin am puso in practica de anul trecut am vrut sa vad daca altzii dintre noi au si alte solutzii , deci cum am procedat mai exact , am luat un furtun felxibil de 6 mm diametru (din dedeman ) cam 22 de metri , dopul era cam la 16 m si am dezghetzat introducand apa caldutza circa 60 grade in tubul subtzire prin cadere cam dupa 50 litri a inceput sa se incalzeasca usor si apa care venea pe retur din tzeava inghetzata de phd 25 mm , cam dupa 5 ore de bagat apa in ea si circa 4 metri de dop sai zic desi nu prea pare a fi dop 4metri ,am reusit sa rezolv treaba , astept si alte sfaturi daca sunt , mai mai gandit si la alte solutzii cum ar fi si o bujie incandescenta de miotor diesel ca am cateva prin casa , so bag in tzeava si sai bag curent in ea multzumescd mult de sfaturi

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Tot ar trebui sa o ingropi mai adanc!In Moldova (eu sunt din Ieshi), adancimea de siguranta la inghet e 120 cm (deh, vecinatatea cu pretinii rusi!).Daca spui ca iti ingheata de la apa "de la coltul casei", de ce nu dirijezi apa aia sa se scurga de acolo? In plus, asta presupune ca solul "de la coltul casei" are goluri prin care apa se infiltreaza si la fundatie, ceea ce nu-i prea sanatos pentru constructie. Poti incerca sa:1 sapi pana la o adancime oarecare (30-40cm)2 tasezi solul (sper ca nu ai lasat "meseriasii" sa umple golul de langa fundatie cu resturile de la constructie "ca e mai economic"; "economia" asta te costa acuma cat nu face!)3 incerci sa izolezi cu resturi de polistiren (nu e nevoie de placi, bucatile de la ambalaje sunt destul de bune)4 compactezi in continuare, ideal ar fi sa-i poti da panta ca apa sa se scurga departe de casa pe sol (ar fi bine sa fie un pamant lutos, argila etanseaza)5 poate n-ar strica un trotuar langa perete?Solutia nu e garantata, dar mie nu mi se pare o solutie sa dezghet in fiecare an teava aia...Cea mai buna solutie ramane sapat mai adanc de 1,2 m si ingropat teava acolo (la capatul de plecare ai camin pentru hidrofor, dar la capatul celalalt? Ai un subsol sau e complicat de modificat instalatia ?Succes1

Link spre comentariu

Daca spui ca teava e de plastic atunci cauta sarma de otel inox pe care o introduci pe toata lungimea tevii.La capete trebuie sa pui 2 mufe de inox cu suruburi de inox pentru a prinde sarma (sa nu apara coroziune electrochimica in timp).Cu un transformator coborator de tensiune(cateva spire pe secundar,in jur de 1v dar cativa amperi,in genul pistolului de lipit) aplici tensiune alternativa la capele sarmei.Sarma se incalzeste in interiorul tevii de plastic incalzind si gheata/apa.Atentie foarte mare la cat de mare va fi amperajul altfel risti sa topesti teava de plastic.Daca topeste 1 mm in jurul sarmei debitul apei topeste restul.Eventual poti pune sarma pe niste distantiere din sarma de inox care sa tina sarma centrata in mijlocul tevii de plastic (asa poti dezgheta/tine calda toata teava fara sa apelezi la debit de apa).Metoda asta se practica la tevile metalice exerioare.Cam asta e teoria.Practica... urmeaza sa experimentezi.Succes.

Link spre comentariu

Sa pui"incalzire" la o conducta de apa in loc sa-o ingropi sub limita de inghet suna de genul "nu mai baga antigel in masina,mai bine pui rezistenta in radiator,si-l dezgheti la nevoie".(daca nu s-a spart intre timp)=valabil si pt conducta de apa!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări