Cilibiu Postat Februarie 8, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2010 Mai am o intrebare, cum fac sa imi afiseze ceva doar atunci cand pe 2 porturi intra V+adik cum e comanda>>>> If Pinb.7 = 1 ThenI1 = 4I2 = 2I3 = 5I4 = 5I5 = 9I6 = 9ElseI1 = 9I2 = 9I3 = 9I4 = 9I5 = 9I6 = 9End IfEu as vrea ceva de genu dar nu merge si altfel nu stiu ce sa pun>>>>> If Pinb.7 and Pinb.6 =1 ThenI1 = 4I2 = 2I3 = 5I4 = 5I5 = 9I6 = 9ElseI1 = 9I2 = 9I3 = 9I4 = 9I5 = 9I6 = 9End IfCeva de genu dar cu AND nu merge cum as face, ca stiu ca nui greu dar nu gasesc o simpla comanda!Eu vreau sa fac comanda pe 4 biti, adik cand sunt singuri afiseaza cele 4 afisaze iar cand sunt combinati adik 2 pini in acelasi timp sau 3 pini in acelasi timp sa imi afiseze altceva!Adik pe 4 biti intrare se poate pune si 8 butoane.Poza mai jos la ce ma refer! Link spre comentariu
nickrvl Postat Februarie 8, 2010 Partajează Postat Februarie 8, 2010 Vrei sa folosesti mai multe butoane odata?Aici comanda are efect numai daca pb6 si pb7 sint activi.If Pinb.7 = 1 Then If Pinb.6 = 1 Then I1 = 1 I2 = 2 I3 = 11 End If Else I1 = 0 I2 = 0 I3 = 0 End If Link spre comentariu
Cilibiu Postat Februarie 8, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2010 Mersi mutl acum incerc, si daca tot am inceput vreau sa te mai intreb ceva ca tot imi vin idei acuma, vreau sa fac o afisare "scroling", este complicat sau ceva simplu?Daca afecteaza comenzile si afisarea care am facuto pana acum,si mai este complicat rau atunci zimi ca nu mai incerc, dar daca e ceva simplu ca si comenzile care mai invata si nu afecteaza ce fac atunci zimi, eru vreau ca acolo unde scrie :else I1=0,I2=0,I3=0, vreau sa pun sa scrie LOAD adik in cifrele mele >>else I1=2,I2=1,I3=0,I4=6, iar acesta care normal sta pe ecran atunci cand nu este apasat vreun buton dar sa faca scroling!Mult respect! Link spre comentariu
nickrvl Postat Februarie 8, 2010 Partajează Postat Februarie 8, 2010 Mersi mutl acum incerc, si daca tot am inceput vreau sa te mai intreb ceva ca tot imi vin idei acuma, vreau sa fac o afisare "scroling", este complicat sau ceva simplu?Daca afecteaza comenzile si afisarea care am facuto pana acum,si mai este complicat rau atunci zimi ca nu mai incerc, dar daca e ceva simplu ca si comenzile care mai invata si nu afecteaza ce fac atunci zimi, eru vreau ca acolo unde scrie :else I1=0,I2=0,I3=0, vreau sa pun sa scrie LOAD adik in cifrele mele >>else I1=2,I2=1,I3=0,I4=6, iar acesta care normal sta pe ecran atunci cand nu este apasat vreun buton dar sa faca scroling!Mult respect! Mmmmm, e ceva de munca, i-mi vine ceva in minte dar e greu, cert e ca trebuie introdus acolo dupa ELSE. Te-am adus pina aici, mai departe cred ca trebuie sa te descurci singur, scopul initial a fost atins si cum am mai spus, Mc-urile astea o sa-ti manince zilele de acum incolo.... dar e frumos. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Februarie 8, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2010 Mersi mult, si raman la simpla afisare, eu nu as vrea sa imi bat capu cu ele , doar cu acest proiect!Poate mai incolo cand oi invata mai multe!Am terminat programul cam 90%, sunt tare obosit si o las pe maine, maine o sa postez programul si schema in proteus!Mult respect! Link spre comentariu
Cilibiu Postat Februarie 12, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 12, 2010 Am terminat programul pentru afisajul meu, cam tarziu decat ma asteptam, pe parcurs am inceput sal perfectionez si sa ma complic!Dar intrun final a iesit, proiectul meu este mai jos, am folosit un display cu 8 digiti, dar in realitate digitul 1,2 si 8, nu sunt digit 7 segment, sunt afisori simpli, cum ar fi DVD sau VCD....etc, in proteus o sa vedeti ca se aprinde anumite liniute din acele digituri din proteus, acele digituri la mine sunt acele afisaje, asta ca sa nu credeti ca am gresit eu cu ceva, iar butonul "+2 sec, then off atmega" este ultimul care va fi apasat si sta apasat 2 secunde dupa care atemega nu mai este alimentat, deci programul o ia de la "0", daca ramane alimentat o data ce am apasat acel buton nu imi mai seteaza iara porturile "c", deoarece acel pin "portc.6" este RESET, deci nu am cum sa fac ca displayul sa o ia de la "o", oricum nici nu imi trebuie asa ceva, iar pbutoanele "dvd, vcd,cd, dolby" unul din acestea raman tot timpul apasate, iar celelalte butoane au prioritate fata de aceste butoane!Multumesc tuturor pentru ajutor iar pentru un inceptaor am invatat foarte multe, am fost ajutat de NIKVRL la inceput, iam luat exeplul dat de afisare litere pe 3 digiti, de aici lam extins eu , el ma mai ajutat doar la o singura comanda, in bascom unde scrie "SCROOL", restul e creat totul de mine dupa exemplul lui NIKVRL!Am invatat destule si vreau sa zic ca stiu sa configurez porturile, sa fac cu intarziere cum este la clipled, sa pun 10 butoane pe 4 porturi , si bine inteles ca pot face pe mai multe butoane pe mai multe porturi, sa dau prioritate butoanelor principale, sa folosesc doar un Singur "ELSE" nu la fiecare comanda, dar 10 comenzi cu un singur "else" iar asta am descoperindo, nu mia zis nimeni, dar am gandit un pic si a mers, stiu sa fac afisarea pe mai multi digiti, chiar am multiplicat de la 3 digiti din exemplu la 8 digiti, si mai sunt inca cateva!Mult respect tuturor pentru ajutor, in special NIKVRL!P.S am uitat sa va intreb ceva>>>> am comandat un MC Atmega8-16PU, la aceasta serie nu am gasit DATASHEET, ce imi puteti spune de el, e la fel ca atmega 8?Atmega trebuie alimentat numa la +5VCC? sau pot si mai mult?Ce ar fi recomandat? ca voltaj? Link spre comentariu
JQ Postat Februarie 12, 2010 Partajează Postat Februarie 12, 2010 La pagina 287 din documentatie gasesti diferentele intre ele(temperatra, alimentare). Pentru acest proiect sunt nesemnificative.E bine de pus un LM7805 pentru alimentare, si apoi poti alimentezi la orice tensiune intre ~8-30V. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Februarie 14, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2010 Mersi mult de sfaturi, mia ajuns ATmega lam primit, ATmega8-16PU, care am inteles ca e fixat la 16MHz, aici ce trebuie sa fac daca e la frecventa asta?,doar sa setez in program la 16000000 si atat? nu trebuie crislal exterior? de 16 MHZ? in proteus vad ca are max 8MHz intern , restul peste e extern, asa e si in realitate?Acum am ramas sal programez, la care nu am facut pana acum, si cred ca tot cu bascomul il programez, dar am inteles ca proteus detecteaza ce frecventa are automat si imi zice , cum fac asta iar nu stiu, daca puteti sa imi explicati cum incarc programul in ATmel, datasetul lui cu -16PU nu lam gasit, dar mam uitat la cel cu -16PI, conectarile le stiu , dar acum ramane intrebarea>>>>> ATmelu il pot programa pe PCB-ul proiectat pentru cea ce vreau sal pun sa faca?, sau trebuie sa folosesc neaparat soclu, ca sal scot si sa ii fac placa de programare separat? deoarece pe pini care vine programat vin in conectiune cu restul ansablului, cea ce nu cred ca ar trebui, dar vreau sa fiu sigur si va intreb ca sa stiu!, la sursa externa unde zice ca trebuie 5V , nu as putea sal leg tot la sursa PC-ului? sau trebuie neaparat alta externa? Link spre comentariu
srdjan Postat Februarie 14, 2010 Partajează Postat Februarie 14, 2010 1,2,4,8Mhz se pot selecta din oscilatorul intern prin fusebits dar nu e suficient de stabila/flexibila frecventa pentru unele aplicatii. extern producatorul precizeaza ca merge pana la 16mhz la 5V. eu personal am folosit 18.432Mhz la 5V si alti colegi forumisti s-au laudat ca era stabil functional cat si termic la 20mhz 5.5V si unii chiar la 25mhz. Eu ii cred! De programat il poti programa direct in circuit cu orice programator ISP functional, trebuie doar sa conectezi pinii MISO, MOSI, SCK, GND, RST. Evident trebuie alimentat uC la tensiunea de lucru, in cazul acesta 5V; da, acei 5V ii poti lua de la sursa ATX de la firul rosu, negru fiind masa. Spor si bafta!PS: Din fabrica vine setat pe oscilator intern la 1Mhz. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Februarie 15, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2010 Mersi mult de sfat, deci nu trebuie sa ii pun neaparat pe soclu ca sal scot si sal pun pe alt PCB, deci il las in circuitul facut de mine si ii conectez doar acei pini de transfer al programului, dar cum bag programul in atemel cu bascomul si cum fac sal setez pe 8MHz? in program las setat cristal la 8000000 si atat? sau mai trebuie setat din proteus?Mersi de sfat! Link spre comentariu
nickrvl Postat Februarie 15, 2010 Partajează Postat Februarie 15, 2010 Mersi mult de sfat, deci nu trebuie sa ii pun neaparat pe soclu ca sal scot si sal pun pe alt PCB, deci il las in circuitul facut de mine si ii conectez doar acei pini de transfer al programului, dar cum bag programul in atemel cu bascomul si cum fac sal setez pe 8MHz? in program las setat cristal la 8000000 si atat? sau mai trebuie setat din proteus?Mersi de sfat!Daca ai facut programatorul pe care ti l-am recomandat: Programatorul sa fie alimentat si cuplat la montajul tau la pinii corespunzatori, MISO, MOSI, SCK, RST, GND. Deschizi Bascom si setezi pe programatorul tau din Options/Programmer astfel:tab.jpg[/attachment]intrii in Tab-ul "Lock fuse Bits" si setezi la rubrica "FusebitKLA987" ca in poza, NIMIC ALTCEVA:[attachment=0]Fuse.jpg[/attachment]Apesi WriteFS si te intorci in Tab-ul "FlashROM" apesi "Erase chip" (pentru orice eventualitate) iar dupa acea "Write buffer to flash ROM". In mod normal cam asta e tot. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Februarie 15, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2010 LOL Mama ce am de facut, ma gandeam ca apas un buton din prog si gata, dar nu e asa, o sa ma orientez dupa pozele tale, eu folosesc programatorul care mi lai trimis pe e-mail, dar eu nu stiu care e denumirea! parca pe acea arhiva era ceva cu STK200, iar de ce se numeste asa o data ce folosesc un CI cu alta denumire! asta nu am intels iara, acel LED ce functie are? Multumesc foarte mult de sfaturi si sper sa iasa ce vreau!Revin cu poze si filmulet cu tot ansablul si in functiune, dar o sa mai dureze un pic, cu munca asta nu prea am timp in fiecare zi sa lucrez la HOBY-urile mele! :cry: MULT RESPECT TUTUROR Link spre comentariu
Cilibiu Postat Februarie 17, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2010 Mai am o intreabre>>>>>> pe pini care intra +5V pot baga +12V? adik nu se arde atmelu? ma refer ce vine de la butoane, in proteus e pus pe 5V dar daca in loc de 5V pun 12V are ceva? sau daca am 2V? imi detecteaza? in proteus numi merge decat la minim 3V! P.S am uitat sa zic ca ATEMELU rane alimentat la 5V, doar penntru anumite butoane pun 12V si 2 V! Link spre comentariu
nickrvl Postat Februarie 17, 2010 Partajează Postat Februarie 17, 2010 Mai am o intreabre>>>>>> pe pini care intra +5V pot baga +12V? adik nu se arde atmelu? ma refer ce vine de la butoane, in proteus e pus pe 5V dar daca in loc de 5V pun 12V are ceva? sau daca am 2V? imi detecteaza? in proteus numi merge decat la minim 3V! P.S am uitat sa zic ca ATEMELU rane alimentat la 5V, doar penntru anumite butoane pun 12V si 2 V!Maxim 5V, nu mai mult, sau 5,5V parca zice in specificatii..... Link spre comentariu
Cilibiu Postat Februarie 17, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2010 Pai si eu daca am 12V? cum fac? sau daca am 2V?Doar no sa pun un stabilizator de 5V pentru fiecare comanda!Ceva idei cu rezistente nar fi? adik sa pun 2 rezistente inseriate de 1K intre 12V si GND iar la inserierea lor o sa am 6V daca nu ma insel, e corect?Acum nu stiu cat de ezplicit am fost!Fac maine o schema rpd si o postez! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum