Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Preamplificator/circuit de semnal mic (regulator shunt

costy

Postări Recomandate

Se spune ca sursa de alimentare a modulelor ce prelucreaza semnalul audio are o influenta foarte mare asupra sunetului.

Nu am gasit pe aici nimic decat stabilizatoare banale cu lm78xx.

As vrea ceva mai bun insa nu vreau nici sa cad in cealalta extrema; asa ca m-am pus pe cautat si am gasit situl asta unde schema de mai jos mi s-a parut cel mai bun compromis.

Posted Image

si situl de unde am luat-o http://www.tnt-audio.com/clinica/regulators_noise3_e.html

Ce parere aveti despre ea?

sau sa fi mers mai bine pe varianta cu componente discrete?

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Electron

8

• nelu F

3

• costy

3

• Dr.L

3

Top autori în acest subiect

• 1 lună mai târziu...

Schema aceea cu LED-uri e de-a dreptul ridicola!

Iata ceva bun, testat de mine prin 1990, pentru alimentarea unui walkman, care era deosebit de sensibil la brum, a fost singura sursa, in afara bateriilor/ acum.NiCD "Saft", care mi-a permis sa-l folosesc, fara pic de brum:

Posted Image

Tensiunea de intrare/iesire nu trebuie sa fie musai aceea indicata in schema, eu aveam de 3V, atat am obtinut, a dat rezultate excelente!

Link spre comentariu

Acolo unde este necesar un zgomot foarte mic se folosesc surse compuse dintr-un stabilizator serie urmat de un stabilizator paralel. Exemplu: daca ai nevoie de o sursa de 8V foarte bine stabilizata si cu zgomot propriu extrem de mic, dupa redresare si filtrare folosesti un stabilizator monolitic de 12V urmat de un stabilizator paralel care reduce tensiunea la 8v. Adica un stabilizator cu 7812 urmat de schema aia cu TL431 si BC560. Cum vrea fiecare sa proiecteze schema e problem lui, cu cat cerintele sunt mai stricte cu atat schema va fi mai stufoasa.

Link spre comentariu

Schema aceea cu LED-uri e de-a dreptul ridicola!

Iata ceva bun, testat de mine prin 1990, pentru alimentarea unui walkman, care era deosebit de sensibil la brum, a fost singura sursa, in afara bateriilor/ acum.NiCD "Saft", care mi-a permis sa-l folosesc, fara pic de brum:

Tensiunea de intrare/iesire nu trebuie sa fie musai aceea indicata in schema, eu aveam de 3V, atat am obtinut, a dat rezultate excelente!

Da : foloseste doar tu sursa asta dar la sfantul asteapta poti alimenta preamplificatoare cu asa o antichitate jenibila !

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@costy : Foloseste schema lui Salas ca stiu ce spun !

Nu te lua dupa ce spun ceilalti !

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salut, am realizat o sursa de alimentare dupa schema atasata. Valorile folosite de mine pentru divizorul de tensiune sunt:R3=47R/2WR4=10R/0,25WTensiunea la iesire este 17V cand R1 lipseste si de 5V cand acesta este in circuit. Eu am nevoie de 15V.Problemele care apar sunt urmatoarele:-R1 (150R/3W) se incalzeste puternic atat in sarcina cat si in lipsa sarcinii, care pentru test a fost un rezistor de 100R/3W dar si unul de 3K3/10W. -Daca scot din circuit R1 si introduc un strap atunci se incalzeste puternic R3.Nu inteleg unde este problema. Conform datasheet-ului TL431, tensiunea de iesire Vo=(1+R3/R4)Vref. De aici inteleg ca nu are importanta valoarea rezistentelor R3 si R4 cat mai degraba raportul acestora, care pentru tensiunea de iesire de care am eu nevoie ar fi de R3/R4=5. Eu am aproximat acest raport la 4,7 fiindca nu am avut rezistoarele necesare care sa imi dea raportul de 5.-Curentul calculat prin rezistente este 90mA in lipsa sarcinii. -Vref masurat este de 0.9V (?!). In datasheet el trebuie sa fie 2.5V.

Link spre comentariu

Mai studiaza umpic tipologia asta,nu merge ce ai facut tu acolo! :speriat Cauta pe forum,e sigur o schema buna sunt (folosita in cazul de fata pt un preamplificator)

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Cand ai strapat R1,ai dat adevarata masura a curentului(adica prin 431 au trecut mai mult de 100mA!).Pt a functiona,in primul rand ai nevoie de o tensiune de alimentare(in cc) de 35V.O ai?

Link spre comentariu

Curentul prin divizorul R3+R4 este enorm de mare, prin el trece un curent care face ca aproape sa nu mai lucreze TL431, (curentul care trece prin el in aceasta situatie este f mic, grosul trece prin R3+R4 si poti sa stai linistit ca nu l-ai stricat pentru trafo pe care-l ai). Acest curent determina o cadere f mare de tensiune pe R1.Toate acestea cumulate cu un trafo mic. Daca ai fi cuplat un trafo cu un curent mare in secundar (de ex. 1A) altfel ar fi stat lucrurile.In concluzie: schimba divizorul R3+R4 ca sa ai prin el un curent de circa 10 ori mai mare decat curentul prin intrarea de referinta a lui TL 431 (o gasesti in catalog).Cu trafo de care dispui si ai tensiune in gol fara stabilizare egala 17V nu poti dispune la iesirea sursei decat de (17-15)/R1(150ohmi)=13,3mA.Schimba trafo, schimba rezistentele din divizor!Spor!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Incearca sa stabilizezi la ~10V pe ambele ramuri.Sant numai niste rezistente de inlocuit.Si pune consumatori(cate 1K?).U in gol e cu 10% mai mare decat Uefectiv; U in cc e mai mica decat Uca.@nelu FCum poate forta o rezistenta de zeci de kile trecerea unui curent mare printr-o rezistenta de 100 de ori mai mica?

Link spre comentariu

Transformatorul pe care il am furnizeaza 150 mA pe fiecare ramura.Conform datelor de catalog, curentul prin intrarea de referinta Iref trebuie sa fie de maxim 4 uA in conditiile: Ikatod=10mA, R3=10K, R4=infinit. Sa inteleg, deci, ca prin R3+R4 ar trebui sa treaca maxim 40uA???Nu tin neaparat sa am zeci de mA disponibili deoarece aceasta sursa va alimenta un PGA2310, potentiometru digital, care nu consuma mai mult de 10 mA. Din acest motiv nici transformatorul nu l-am ales cu o putere mai mare.@tycAm nevoie de +/-15V, deci nu pot sa stabilizez tensiunea atat de jos.

Link spre comentariu

tycPoate ca nu ai citit atent (nu stiu si nu ma intereseaza care sunt motivele, oricum din experientele anterioare cu tine eu sunt lamurit, nu mai scrie pe mp, oricum n-am sa raspund).Uite ce a scris Electron:"Salut, am realizat o sursa de alimentare dupa schema atasata. Valorile folosite de mine pentru divizorul de tensiune sunt:R3=47R/2WR4=10R/0,25W"

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări