expert Postat Iulie 14, 2005 Partajează Postat Iulie 14, 2005 am tot cautat pe forum si nu am gasit inca un topic asemanator cu problema mea si anume: vreau sa captusesc o incinta cu material fonoabsorbant si doresc sa stiu cum se calculeaza volumul efectiv al incintei dupa ce se aplica vatelina sau lana; mai bine zis cat la suta se scade din volumul calculat al incintei? ex: daca am o incinta de 100 litri si folosesc material absorbant cu grosime de 3 cm cam cat rezulta volumul final? Link spre comentariu
Vizitator balog Postat Iulie 14, 2005 Partajează Postat Iulie 14, 2005 Materialu fonoabsorbant nu se scade din volumul boxei, el are doar rol de absorbtie a undelor stationare din boxe. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 14, 2005 Partajează Postat Iulie 14, 2005 raspunsul la intrebarea ta este unul din cele mai pazite secrete, atat ale fabricantilor cat si al forumului .evident, volumul final este cel initial minus volumul materialului absorbant fara aerul din el. cum acesta este f. mic in raport cu volumul fizic al mat. fonoabsorbant, poti sa il ignori ... teoretic. practic, pui si "vezi" cum se aude. unele urechi vor mai mult, altele mai putin ... Link spre comentariu
expert Postat Iulie 14, 2005 Autor Partajează Postat Iulie 14, 2005 raspunsul la intrebarea ta este unul din cele mai pazite secrete, atat ale fabricantilor cat si al forumului .evident, volumul final este cel initial minus volumul materialului absorbant fara aerul din el. cum acesta este f. mic in raport cu volumul fizic al mat. fonoabsorbant, poti sa il ignori ... teoretic. practic, pui si "vezi" cum se aude. unele urechi vor mai mult, altele mai putin ...dupa cum zice si balogh nu are de ce sa fie asa bine pazit! totusi daca se calculeaza care este diferenta de volum pentru un strat cu grosimea de 3 cm se constata ca diferenta nu este asa mica pe cat se crede; ex: daca ar fi sa consideram cei 3 cm ca se scad din dimensiunile fizice ale incintei rezulta o diferenta de volum de circa 30%, care dupa parerea mea inseamna destul pentru o incinta bas-reflex! Link spre comentariu
Vizitator balog Postat Iulie 14, 2005 Partajează Postat Iulie 14, 2005 Domnu sambala se baga in seama cu ABERATIIIIIII tehnice.Poate de explica dumnealui ce volum are o boxa inchisa si umpluta cu material fonoabsorbant(volum 0-10%-dupa explicatia lui).Foarte interesant volumul de aer din materialul fonoabsorbant este foarte mic in comparatie materialul absorbant- unde ai auzit prostia asta.Ma enerveaza .... dastia ca el care vorbesc numai prostii ca sa se bage in seama.Domnule expert proiecteaza o incinta cu un soft de proiectare si alege de acolo tipul de umplere cu material si nu o sa observi decit o crestere a nivelului acustic spre frecvente joase(destul de mica- ceea ce consider eu ca este bine.)La boxele bass reflex se recomanda cit mai putin material fonoabsorbant pentru a nu anihila sunetul redat pe tubul acustic, se prefera pereti inclinati sau intarituri inclinate intern pentru a elimina undele stationare. 3cm este arhisuficient (depinde de marimea boxei) Link spre comentariu
Paollo Postat Iulie 14, 2005 Partajează Postat Iulie 14, 2005 eu tot citesc ce scrieti voi aici si de unde sa stiu care are dreptate?? atatea afirmatii gresite pe forum ca nu mai stii dupa ce sa te iei Link spre comentariu
Mircea Bartic Postat Iulie 14, 2005 Partajează Postat Iulie 14, 2005 Materialul fonoabsorbant plasat in incinte are rolul principal de ar disipa energia undelor stationare care se formeaza a anumite frecvente.Un alt rol pe care il poate avea (in incintele inchise) este de a "pacali" difuzorul sa creada ca se afla intr-o incinta mai mare decat in realitate.volumul materialului fonoabsorbant NU se scade din volumul incintei :wink: Link spre comentariu
Vizitator balog Postat Iulie 14, 2005 Partajează Postat Iulie 14, 2005 eu tot citesc ce scrieti voi aici si de unde sa stiu care are dreptate?? atatea afirmatii gresite pe forum ca nu mai stii dupa ce sa te ieiEu te sfatuiesc sa te iei dupa ce am scris eu. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 14, 2005 Partajează Postat Iulie 14, 2005 in primul rand nu vad de ce te enervezi ? chiar daca as fi spus o prostie - ceea ce nu este cazul, tot exagerata e reactia ta. daca citeai atent ceea ce am scris ai fi observat ca nu este nici o contradictie intre afirmatiile noastre. cuvantul "acesta" se referea exact la volumul materialului (imaginat presat, fara aer in el) si nu al aerului. imi pare rau daca nu a fost o exprimare clara. ma rog, la inceput am glumit putin, dar tocmai de aceea am folosit zimbetul, pt. a preciza acest lucru. cantitatea sau grosimea materialui absorbant depind si de marimea incintei, si de tipul acesteia, si de puterea difuzoarelor de bass si de felul materialului insusi si, asa cum am mai spus, de coloratura sonora pe care vrei sa o obtii. Link spre comentariu
Paollo Postat Iulie 14, 2005 Partajează Postat Iulie 14, 2005 in concluzie, materialul fonoabsorbant il pui pe incercate..si tot pui si pui si iar pui.. si te opreshti cand suna bine. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 14, 2005 Partajează Postat Iulie 14, 2005 de obicei suna bine din prima sau destul de repede. rar sa te chinuie. Link spre comentariu
Vizitator balog Postat Iulie 14, 2005 Partajează Postat Iulie 14, 2005 Materialul nu se pune chiar pe incercate. Exista anumite reguli pentru fiecare boxa care trebuiesc respectate. Se poate sa nu pui deloc material fonoabsorbant (la boxe nu foarte mari) dar trebuie sa cunosti tehnicile de realizare a boxei fara material fonoabsorbant. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 14, 2005 Partajează Postat Iulie 14, 2005 asa este. dar regulile sunt pt. situatii sau materiale "date". adica cu caracteristici perfect cunoscute. pt. un amator, de obicei, sunt necesare incercari. fiecare "amortizeaza" cu ce poate Link spre comentariu
expert Postat Iulie 15, 2005 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2005 Domnu sambala se baga in seama cu ABERATIIIIIII tehnice.Poate de explica dumnealui ce volum are o boxa inchisa si umpluta cu material fonoabsorbant(volum 0-10%-dupa explicatia lui).Foarte interesant volumul de aer din materialul fonoabsorbant este foarte mic in comparatie materialul absorbant- unde ai auzit prostia asta.Ma enerveaza .... dastia ca el care vorbesc numai prostii ca sa se bage in seama.Domnule expert proiecteaza o incinta cu un soft de proiectare si alege de acolo tipul de umplere cu material si nu o sa observi decit o crestere a nivelului acustic spre frecvente joase(destul de mica- ceea ce consider eu ca este bine.)La boxele bass reflex se recomanda cit mai putin material fonoabsorbant pentru a nu anihila sunetul redat pe tubul acustic, se prefera pereti inclinati sau intarituri inclinate intern pentru a elimina undele stationare. 3cm este arhisuficient (depinde de marimea boxei)am proiectat incinta cu winisd care, dupa parerea mea este un program excelent, folosesc intarituri si pereti decupati pentru cresterea rigiditatii, dar despre materialul fonoabsorbant nu se spune nimic, nu am gasit nimic cu care sa pot calcul volumul efectiv; ca sa pun material pe incercate este cam mult de munca avand in vedere ca este vorba de o incinta de vreo 130 litri; dar nu munca ma sperie ci ideea ca ceea ce experimentez nu duce la un rezultat optim! Link spre comentariu
expert Postat Iulie 15, 2005 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2005 Materialul fonoabsorbant plasat in incinte are rolul principal de ar disipa energia undelor stationare care se formeaza a anumite frecvente.Un alt rol pe care il poate avea (in incintele inchise) este de a "pacali" difuzorul sa creada ca se afla intr-o incinta mai mare decat in realitate.volumul materialului fonoabsorbant NU se scade din volumul incintei :wink:multumesc frumos pentru sfat! la un moment dat nu mai stiam ce sa inteleg! ori conteaza ori nu mai conteaza grosimea stratului de material in calculul incintei Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum