Vizitator sageataverde Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 Salutari!Cam acum o saptamana am mai deschis aici un topic, cu nick-ul tyco, pentru a primi ajutor in a realiza niste amplificatoare. Din pacate, datorita schimbarii serverului, userul acela a disparut. Asa ca mi-am creat un cont nou. Odata cu userul a disparut si topicul respectiv. Intre timp am facut o lipsa cu lampile pe care le detin...sper sa ma ajutati sa gasesc o schema pentru un amplificator hi-fi si unul pentru chitara, cu aceste lampi. Daca nu se poate (nici nu stiu daca lampile functioneaza), cam pe unde gasesc lampi de vanzare, ieftine, prin Arad/Timisoara?3x 6N6C6A10C6V6GT6H7CMai am cateva pe care e lipit cu hartie si scris defect, pe alea nu le-am enumerat. Mai ma duc azi sa vad daca mai gasesc ceva. Va intreb daca sunt ceva sanse cu ce am eu sa iasa ceva.Multumesc de ajutor!Toate cele bune! Link spre comentariu
bogdan69 Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 6H7C e dublatrioda si se poate folosi ca preu/driver. 6V6GT e lampa finala.Cel mai bine e sa-ti cumperi de pe forum ceva tuburi. In felul asta esti sigur ca sunt noi si poti sa-ti alegi intai schema si apoi tuburile. Nu trebuie sa ai emotii lat ransport, se ambaleaza foarte bine si ajung in siguranta la tine. Toti cei care vand tuburi aici pe forum sunt useri vechi si de mare incredere, garantat. Iar preturile sunt mai mult decat foarte mici. Ca sa compari poti sa cauti pe net sa vezi ce preturi se practica prin Europa. Adica sa iei, de exemplu doua 6P3S si doua 6N2P ,din care faci un HI-FI stereo SE de5-6W, ar costa maxim maximorum( eu nu am mai urmarit preturile din forum de aia aproximez) 80-100 lei, ceea ce e dea dreptul pret modic. Link spre comentariu
Vizitator sageataverde Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 Incerc sa reduc cat mai mult din costuri, mai ales ca am muulte proiecte pe care vreau sa le fac, iar fondurile sunt putine (inclusiv echiparea mai buna a atelierului, care imi va manca enorm de mult din buget). Nu va fi ultimul amplificator pe care il voi construi, asta e clar. Pentru moment insa vreau sa ma distrez putin si cu lampi. Ca si incinte acustice m-am gandit sa le folosesc pe cele de la pick-upu meu vechi, Tesla NZC 030. Oricum cam ce schema recomanzi asa, pentru inceput Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 Pentru amplificator de chitara, te poti inspira din schema de la Marshall 4001 - Studio 15. http://www.drtube.com/schematics/marshall/4001m88.gif Daca vrei ceva simplu pentru repetitii, poti folosi schema de la Fender 5C1. http://www.drtube.com/schematics/fender ... -schem.gif Link spre comentariu
danzup Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 viewtopic.php?f=28&t=37749 Link spre comentariu
Vizitator sageataverde Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 Si acuma o sa pun o intrebare care sigurat a mai fost pusa...Unde imi pot face transformatoarele astea mai speciale? Si cam cat costa?Probabil ca si configuratie o sa caut ceva PP(insa nu e ceva fix). Puterea la boxe este de 15W (daca am inteles bine din ce scrie pe spate), la o impedanta de 4 ohmi. Asta pentru amplificator hi-fi.Pentru unul de chitara, nu imi trebuie nimic special, mai ales ca inca nu stiu sa cant (mi-am luat direct electrica) si acuma invat sa zdrangan la ea. Maxim 10W cred ca ajung.Dupa ce termin cu astea 2 proiecte urmeaza si un amplificator de putere, un mixer putin mai "special", un egalizator si un analizator spectral. Ca sa stiti cam la ce intrebari sa va asteptati din partea meaMultumesc de ajutor! Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 Ce montaje electronice ai mai lucrat pina acum ? Link spre comentariu
Vizitator sageataverde Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 Depinde...teoretic sau practic. Teoretic am facut destule la faculta. Practic...cateva pe breadboard si cateva pe prefboard. Si un mic alimentator pe placaj. Imi lipseste partea practica pe care, din pacate, nu prea o facem la faculta. Am o lista cu proiecte pe care demult tot vreau sa o incep si acuma incep sa le pun in ordinea prioritatilor. Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 Teoretic am facut destule la facultaInseamna ca, teoretic, amplificatorul ce-l construiesti, va functiona ! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 salut !ce facultate faci sau ai facut??sa stim la ce ne asteptam Link spre comentariu
Vizitator sageataverde Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 Teoretic da...practic stiu sigur ca nu va merge din prima, insa din greseli inveti. Nu imi place sa ma bazez pe teorie, sa stiu ca fac ceva practic (un circuit pe care il pot tine in mana) este mai important pentru mine decat multa teorie pe care oricum o poti accesa oricand folosind internetul sau cartile. Stiu ca am proiecte ambitioase, poate peste nivelul meu, insa mie nu imi place sa fac ceva didactic. Daca fac ceva, si bag bani in el, macar sa fie ceva util, ce am sa folosesc. Mi-e rusine ca am ajuns in anul 2 si nu am facut pana acum niciun circuit bun si util (am lucrat cu circuite de amplificare gata facute, sa vedem ce efecte are semnalul cand schimbam diversi parametrii si cu integrate la partea de digital, insa niciodata sa fac eu un circuit, singur...sa lipesc piesele sa vad de ce nu merge, sa il fac sa mearga, etc.)Legat de facultate, UPT, anul 2 la electronica si telecomunicatii.Dupa cum am spus, recunosc ca, probabil am inceput cu proiecte care imi depasesc nivelul(lampi), si daca cumva am suparat pe cineva cu atititudinea mea, imi cer scuze. Probabil e si de la varsta, insa eu vreau sa fac ceva ce sa si folosesc si sa spun, uite...asta am facut eu. De aceea intru direct in proiecte ceva mai complicate, pe care le inteleg teoretic, iar practic...poate dupa a 2-a incercare au sa meara.In speranta ca nu am suparat pe nimeni,Toate cele bune! Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 6, 2010 Partajează Postat Februarie 6, 2010 Sigur nu ai suparat pe nimeni. Ca incepator, e bine sa abordezi lucrari practice simple, a caror realizare sa fie un succes, aceasta avind o influenta psihologica pozitiva, care te va incuraja sa incerci noi si noi experimente. Montajele mai complicate, care implica un volum mai mare de munca, necesita, pentru punerea la punct, o gramada de reglaje, diverse adaptari si aici experienta isi va spune cuvintul. Esecuri repetate, atunci cind esti la inceput, te vor descuraja si nu iti vor mai creea confortul psihic necesar finalizarii montajelor. "Chitara" o incepi de la "zero" - ti-ar fi fost de ajutor o chitara rece, la care daca ai fi exersat, cel putin auzeai ! Pentru chitara electrica, fa-ti un mic combo : o boxa de 20x20x10cm, in care vei inghesui un transformator cu un redresor, amplificatorul cu un TDA2003 si un preamplificator cu un tranzistor pentru adaptarea de nivel. Atit pentru inceput ! Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Februarie 6, 2010 Partajează Postat Februarie 6, 2010 Am o mica obiectie vis-a-vis de amplificatoarele pt chitara cu integrat. Nu am avut curiozitatea sa cant la chitara insa am destui prieteni care o fac. Toti spun ca aceasta varianta suna prost, are un atac prea lent si cea mai recomandata solutie -dintre cele simple- este un SE cu 2 tuburi. Nu e greu de construit, orice incepator o poate aborda iar sunetul este ok.Montajul Fender propus de tine (remus68) cu 6SJ7 si 6V6 este o buna optiune. Sau variantele combo ale lui Gabriele cu EL84. Mai simplu nu se poate. Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 6, 2010 Partajează Postat Februarie 6, 2010 Este adevarat ca un tub suporta mai usor "maltratarile", decit un tranzistor sau integrat si ca tubul va "ierta" greselile unui incepator, insa lucrul cu tensiuni mari e mai periculos si implica respectarea unor reguli deosebite de protectia muncii - un scurtcircuit pe alimentare, poate provoca explozia condensatorului de filtraj cauzind rani grave operatorului neatent ! E riscant pentru un incepator cu practica zero, mai ales atunci cind etapele constructiei nu sint indrumate si supravegheate de cineva cu experienta.Integratul suna bine, atita timp cit nu intra in diverse limitari (clip, supraincalzire). Link spre comentariu
Vizitator sageataverde Postat Februarie 6, 2010 Partajează Postat Februarie 6, 2010 Am incercat sa fac o schema mica pentru un amplificator cu TDA2003. Astept reclamatii. Alimentarea o fac de la o sursa de laptop, cu un mic stabilizator pentru 9V la preamplificator. Astept reclamatii si sugestii.Legat de supraveghere, oricum cand vine vorba de bagat in priza o sa stea langa mine si taicamio, nu il bag eu fara sa verifice el inainte montajul. Ma enerveaza ca el la varsta mea repara televizoare si radiouri iar eu...pauza. E adevarat ca electronica a avansat enorm in ultimul timp (in special cu aparitia microcontrolerelor) si nu mai e chiar cum a fost acum 20 - 30 de ani...dar totusi, ma deranjeaza ca nu am practica. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum