Spitfire Postat Iulie 10, 2010 Partajează Postat Iulie 10, 2010 capacimetrul ăla chinezesc aproape sigur măsoară după metoda "clasică": "umple" condensatorul cu o tensiune continuă "etalon" şi măsoară timpul de descărcare. funcţie de calitatea componentelor şi de schemă, metoda poate fi extrem de precisă, sau absolut inutilă!!!Wrong! Nici nu am auzit vreodata de vreun capacimetru sa masoare prin acea metoda!CM7115A masoara condensatorii prin metoda reactantei capacitive, si face asta cu trei frecvente diferite:8Hz, 80 Hz, 800 Hz, in functie de capacitatea condensatorului, practic este superior unei punti "clasice", dar nu unei punti digitale. La 50 lei, e prea bun... Link spre comentariu
Nonny149 Postat Iulie 15, 2010 Partajează Postat Iulie 15, 2010 La 50 lei, e prea bun. Normal :Atatia bani atata branza ! Pacat, ca posibilitatea de-a cumpara aparatura de masura mai mult sau mai putin performanta a aparut cam tarziu pe la noi. Link spre comentariu
blazeu Postat Septembrie 18, 2010 Partajează Postat Septembrie 18, 2010 As mai face cateva mentiuni:1 Nu pot sa trag alta concluzie decat ca "neconvinsul" domn Pavel are unele lacune legate de constructia si functionarea condensatorului electrolitic REAL2 Nu am auzit pe nicaieri ca o masurare ar putea sa faca predictii legate de eventuala defectare a unei componente. Ca se poate presupune ca o componenta care INCA satisface cerintele in conditiile unei oarecari degradari a caracteristicilor se va degrada pana la a nu le mai satisface.... Orice masurare da informatii despre starea LA MOMENTUL masurarii!3 Cunoasterea si intelegerea functionarii oricarui aparat, ne permite sa apreciem gradul lui de utilitate. Din pacate, cei care pot si fac asta sunt EXTREM de rari si putini! Cei mai multi au acumulat diverse cunostinte, de ici de colo, si au impresia ca sunt mari experti pe baza faptului ca au carat geanta cu scule si au "borfait" prin televizoare timp de decenii, uneori. In anii pe care i-am trait am invatat ca cel mai sigur mod de a fi urat (de oricine!) e sa incerci sa-l schimbi, cat de putin. Da, depanarea are si elemente de arta, si probabil ca si asta e unul din motivele pentru care, cel putin in anumite domenii tinde sa dispara (arta e scumpa, nu uitati, iar electronica "casnica" s-a ieftinit trecand in categoria "de consum", alaturi de hartia igienica!!!)Continui sa sustin ca orice activitate "comerciala" vizeaza in primul rand luatul banilor platitorului: cei care au o farama de etica, se straduiesc sa puna intre luatul banilor si urmatoarea plata un interval rezonabil...De asemeni, nu incerc sa explic DE CE, dar continua sa existe (nu numai in domeniul condensatorilor electrolitici!) marfa IEFTINA si FOARTE PROASTA; daca ar exista o minima pregatire a publicului, nu s-ar putea vinde asa ceva. "Economia" e de fapt foarte scumpa: lipsa calitatii si defectarea ultrarapida, lipsa serviciului si cheltuiala cu reparatia sau inlocuirea fac de mai multe ori mai scumpa "economia" decat alegerea unei solutii cat de cat bune la raportul performanta/pret.Dar tentatia e atat de mare!Toate cele bune! Link spre comentariu
Dan57 Postat Septembrie 20, 2010 Partajează Postat Septembrie 20, 2010 "Wrong! Nici nu am auzit vreodata de vreun capacimetru sa masoare prin acea metoda!CM7115A masoara condensatorii prin metoda reactantei capacitive, si face asta cu trei frecvente diferite:8Hz, 80 Hz, 800 Hz, in functie de capacitatea condensatorului, practic este superior unei punti "clasice", dar nu unei punti digitale. La 50 lei, e prea bun... "Cu parere de rau dar cel mai bun instrument de masura in domeniu inductante, capacitati si rezistoare este PUNTEA, analoga sau digitala. Resul sunt "dupa" Link spre comentariu
Vizitator exxocet Postat Septembrie 28, 2010 Partajează Postat Septembrie 28, 2010 Eu sunt electronist amator, hobby, si tot mi-am luat un ESR metru (pe care l-am dat unui prieten ce nu mi l-a mai inapoiat... momentan sper). De ce ESR metru ? Pentru ca este necesar, mai ales la etajele de putere ale TV (ca tot facea referire un antevorbitor). Un capacimetru poate masura destul de precis in majoritatea cazurilor (daca e etalonat corect), dar ce te faci in cazul C-urilor de tensiune si capacitate mare? Sunt sanse sa te pacaleasca, acel condensator poate fi raportat ca in parametr la masurarea cu capacimetrul, dar in practica, cand va primi 600V, sa fie cu totul alta situatie. Aici intervine ESR metrul. Apoi, e bine sa poti "dublu verifica" condensatorii, prin ESR-metru si prin capacimetru, sunt metode diferite de verificare si astfel poti fi edificat asupra starii C-ului. Link spre comentariu
alin85 Postat Octombrie 24, 2010 Partajează Postat Octombrie 24, 2010 salut, sunt electronist amator , pasionat de electronica, lucrez acasa diverse montaje si ocazional reparatii la diferite electronice, la servici ma ocup de depanarea placilor electronice (mcu ,comanda ,alimetare) de la aparate de cafea ,am ESR PR3, sunt foarte multumit si imi este foarte util, si-a dovedit de foarte multe ori utilitatea ,il folosesc atat acasa cat si la servici alaturi de capacimetrusi sa va spun o chestie personala daca esti electronist si esti pasionat de electronica cum poti trai si lucra ,mai ales daca ai si posibilitatea sa-ti cumperi sau sa-ti faci o scula in plus la atelierul de acasa sau servici,care sa te ajute ?eu unul nu contestez asupra utilitatii a nici unui fel de aparat de masura , orice ar masura el...initial am vrut sa imi construiesc un esr-metru ,am inceput, dar nu am finalizat lucrarea,din cauza timpului, dar la bani pe care am dat pe acesta (130 ron) chiar nu merita sa-ti faci unul,doar daca ai mult timp liber si o mai mare pasiune ca si mine (dupa nevasta , electronica e pe doi)ESR PR4 este aceasi branza cu ESR-PR3 doar ca este stationar si o sa-mi iau si unul de acesta pt servici ca sa nu tot il port cu mine pe asta mic,toate cele bune tuturor Link spre comentariu
blazeu Postat Noiembrie 8, 2010 Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 Pentru cei doritori sa inteleaga:O componenta "reala" are, pe langa parametrul dorit, dominant (in cazul concret, capacitatea relativ mare a condensatorului electrolitic) si elemente "parazite": o rezistenta (conductoarele au o anumita rezistenta, atat terminalele cat si folia, care, din considerente de gabarit e din ce in ce mai subtire, dar are si rezistenta tot mai mare ca urmare a reducerii sectiunii!), si o oarecare inductanta (la valori mari a capacitatii, folia e roluita in forma unei...bobine!).In momentul fabricatiei, foliile fac contact pe toata marginea, dar in timp acest contact se oxideaza, astfel incat rezistenta si inductivitatea serie cresc, efectul suntarii armonicilor care trebuiesc filtrate reducandu-se. Practic, desi capacitatea ramane "intacta", in calea curentului alternativ apare o impedanta pe care se formeaza o tensiune intolerabil de mare, care compromite functionarea corecta!Deci tensiunea ( cei 600 volti de care pomenea exxocet) importa mai putin din punctul de vedere al ESR-ului.Spor la depanari! Link spre comentariu
alin85 Postat Noiembrie 8, 2010 Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 In momentul fabricatiei, foliile fac contact pe toata marginea, dar in timp acest contact se oxideaza, astfel incat rezistenta si inductivitatea serie cresc, efectul suntarii armonicilor care trebuiesc filtrate reducandu-se. Practic, desi capacitatea ramane "intacta", in calea curentului alternativ apare o impedanta pe care se formeaza o tensiune intolerabil de mare, care compromite functionarea corecta!la 100 condensatoare noi cumparate ,doar 20(aprox.) au acelas esr, restul oscileaza pe langa valoarea celor 20 , deci de la iesirea din fabrica nu sunt la fel....masurarea cu esr-metru este foarte dificila si necesita multa ,multa practica ,asta am robservat pe propria piele, dupa mai mult timp de folosit, pot doar aprecia cum sta treaba , prin comparatie ,imi dau seama care este bun si care nu, de cand am esr metru am inceput sa scriu intr-un "tabel" al meu ,caracteristicile condensatoarelor care ma intereseaza pe mine, am propriul meu "tabel" cu condensatoare (marca, temp. de lucru, capacitatea scrisa si cea masurata(exact), tensiunea de lucru, si esr-ul masurat,inclusiv temperatura ambientala in momentul cand am facut masuratorile ,in unele cazuri ,) tabelul meu are peste 2000 conensatoare scrise , nu exagerez, absolut de loc, asta nu inseamna ca la fiecare condensator folosit am scris, este ceva sumar ,cand am avut timp) ei ,acum daca nu mai retin si ma intereseaza valoarea esr ,caut in catalog si gasesc aproximatiile si fac o comparatie ,cateoata si acum mai scriu...asta cu tabelul am invatat de la un "meserias" batran, nu sunt expert, cu teoria nu stau asa de bine ca si altii dar incet , incet,ma pun la punct ,imi place sa lucrez "elegant" si imi place sa invat cat mai mult...dar in acelas timp vreau sa fiu si practic. asta este o relatare dea mea ,las loc celor care intradevar cunosc mai bine si au mai multa experienta Link spre comentariu
nume_inexistent Postat Noiembrie 11, 2010 Partajează Postat Noiembrie 11, 2010 am propriul meu "tabel" cu condensatoare (marca, temp. de lucru, capacitatea scrisa si cea masurata(exact), tensiunea de lucru, si esr-ul masurat,inclusiv temperatura ambientala in momentul cand am facut masuratorile ,in unele cazuri ,)Doar atata nu ajunge. In primul rand esr-ul variaza cu temperatura, deci nu temperatura ambientala ne intereseza ci temperatura interna a condenzatorului. Doar atunci are relevanta masurarea daca condenzaorul nu a fost cuplat la tensiune pentru cateva ore.In al doilea rand, ficare producator are mai multe familii de condenzatoare. Degeaba scrie pe al aceasi marca, capacitate, tensiune si temperatura, condenzatorii pot fi din alta familie. Cel putin la producatori mai mari, mai este ceva cod (sau indiciu) ce reprezinta codul familiei. Ca si exemplu, recomand sa conspectat familiile de condenzatoare de la Vishay: http://www.vishay.com/capacitors/alumin ... um-radial/Sunt 33 de famili doar intre condenzatori radiali, toate cu caracteristici diferite din punct de vedere al ESR-ului. Link spre comentariu
alin85 Postat Noiembrie 11, 2010 Partajează Postat Noiembrie 11, 2010 Doar atunci are relevanta masurarea daca condenzaorul nu a fost cuplat la tensiune pentru cateva ore.sincer de aspectul acesta nu prea am tinut cont.... si nu am spus ca temperatura ambientala are importanta, ca am notat eu este alceva,(initial chiar credeam lucrul acesta) este pentru mine, am uitat sa mentionez ca intradevar sunt clasate si printr-un cod (ex.:N2A,M3A, 9R, etc...) am notat si asta ,desi foarte multe condensatoare electrolitice nu au scris pe ele decat firma producatoare, capacitatea , tensiunea, si temp lor de lucru, atat, atunci unde le catalogezi?sunt foarte multe condensatoare fabricate pe vapor venind in europa, eu unul cand am avut timp scriam si apoi comparam, un lucru mecanic, fara prea multa vorba, si mie personal imi este de folos...am urmat link-ul aratat de dumneavoastra, si chiar am cautat in "tabelul"meu....si am condesatoare masurate de la Vishay , am urmarit vreo 2 valori si aproximativ imi bate pe aproape de valoarea obtinuta folosind formula pe care am gasito acolo,acum ar fi absurd sa iau la verificat in cel mai mic amanunt orice condensator... Link spre comentariu
dan cod Postat Decembrie 13, 2010 Partajează Postat Decembrie 13, 2010 Nu este un aparat de masura adevarat ci o jucarie cu microcontroller. Dupa un timp se deprogrameaza si nu mai functioneaza.Hai ca ma bag si eu in discutie.Eu al si PR3 si PR4 .Ambele sunt super ok .Iar cu treaba cu controlerul care se deprogrameaza singur dupa un timp eu inca nu am auzit asa ceva.Zilnic programez controlere si memorii in aparate auto care le decodez si inca nu am intalnit care sa se deprogrameze singur binenteles daca nu este ceva defect in aparat ,supra alimentat sau mai stiu eu ce. Link spre comentariu
nume_inexistent Postat Aprilie 22, 2011 Partajează Postat Aprilie 22, 2011 Poate uni dintre dumneavoastra au incercat sa achizitoneze esr-metre in ultima perioada dar nu a gasit disponibil.Vestea cea buna e ca ESR-PR3 este iarsi disponibil!!! Link spre comentariu
susanu_pisu Postat Aprilie 28, 2011 Partajează Postat Aprilie 28, 2011 salut...vreau sa achizitionez si eu un PR3...si am inteles ca dl nume_inexistent poate aduce asa ceva...v-am lasat un MP Link spre comentariu
alex26 Postat Iulie 3, 2011 Partajează Postat Iulie 3, 2011 si eu doresc un esr-metru cu respect Link spre comentariu
nume_inexistent Postat Iulie 4, 2011 Partajează Postat Iulie 4, 2011 Vizitati pagina http://x-roast.home.ro/ Acolo gasiti detalli despre aparat, adresa de email pentru contact, si daca preferati sa cumparati din magazin online, este si link catre acesta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum