Stefan Postat Februarie 19, 2010 Partajează Postat Februarie 19, 2010 se cam exagereaza pe aicim si toate astea pentru nimic.1. daca un ESR-metru nu isi merita investitia clar nici un Fluke nu isi merita, protek poate ... 2. in afara (strainatate) oamenii chiar sunt platiti decent pentru munca prestata, aici e doar o bascalie, asa ca nu toti isi permit sa cumpere un nou aparat la o bataie din palme.3.Marele Savant probabil ai tu prea mult bun simt de a durat mai mult de 10 zile lucratoare sau 15 calendaristice.4. nu numai Fluke are microcontroler si nu e o regula cu "uitatul",a mai fost discutata treaba cu microcontrolerele. Link spre comentariu
nume_inexistent Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 ESR-PR4 a iesit din starea de PROTOTIP.Cei care au testat aparatul au fost multumiti cu el asa ca acum este dusponibil pentru toatalumea Link spre comentariu
nume_inexistent Postat Aprilie 17, 2010 Partajează Postat Aprilie 17, 2010 O intrebare pentru cei care folosesc aparatele ESR-PR3 si ESR-PR4!In practica, cat de bine pot fi masurati/depistati defect, condenzatori cu valori peste 1000uF folosind aceste aparate?Teoretic stiu limitatia lor (rezolutia de 0,01OHM), dar m-ar interesa in practica, parerea oameni care lucreaza zi-de zi cu acestea.Astept raspunsurile! Link spre comentariu
Nonny149 Postat Aprilie 17, 2010 Partajează Postat Aprilie 17, 2010 Lucrez cu un esr-metru cumparat de la ASWO si am intalnit des situatia asta,in care condensatori de 1000 micro aveau esr ok desi erau partial uscati.Cred ca asta e punctul slab al multor esr-metre. Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 17, 2010 Partajează Postat Aprilie 17, 2010 Este o greseala, un condensator uscat nu poate avea rezistenta serie echivalenta buna, pe simplul motiv ca odata cu micsorarea capacitatii creste ESR-ul ! Link spre comentariu
Nonny149 Postat Aprilie 17, 2010 Partajează Postat Aprilie 17, 2010 Nu va contrazic dar aparatul pe care il am eu arata valori esr aproximativ egale pe domeniul cuprins intre 600/700 micro si 1000 micro. Link spre comentariu
Stefan Postat Aprilie 17, 2010 Partajează Postat Aprilie 17, 2010 a incercat cineva sa masoare rezistoare (cu pelicula metalica) cu valori cuprinse intre 1 si 100ohmi ? ce toleranta au aparatele ? Link spre comentariu
blazeu Postat Aprilie 21, 2010 Partajează Postat Aprilie 21, 2010 1) Depanarea poate fi privita ca o arta; in asemenea optica, se poate face depanare (electronica) si numai cu surubelnita (eventual si un ciocan!)2) Utilizarea unui aparat (de masura, in cazul discutiei noastre), depinde de o multitudine de factori. Cu ceva ani in urma, am facut un curs (marturisesc pacatul de a fi absolvit o facultate de electronica!) de "Aparate de masura"; acolo, un moshuletz poreclit de "istetii" de studenti Woody, mi-a rasturnat complet optica pe care o aveam despre masurari!!! Intre altele (mie mi s-a parut semnificativ!), ar trebui sa intelegem CE masoara un aparat sau altul (capacitatea se masoara cu CAPACIMETRUL, iar ESR-metrul masoara ALTCEVA!), si chiar mai bine, SI cum finctioneaza fiecare aparat. Altfel, aplicand papagaliceste niste aproximari, bajbaim ca orbii, in speranta ca vom nimeri "defectu'".3) Nu zic, or fi si (cativa), care stiu (si inteleg de ce), orice masurare are o eroare oarecare. Cei pe care i-am "auzit" eu, nu par constienti de asta.4) Referitor la condensatorii electrolitici: Inca din "vechime", se stia ca sunt componente sensibile si cu cea mai redusa fiabilitate. Producatorii par mai preocupati de a realiza o durata de functionare controlata (pana expira garantia), decat de a imbunatati realmente aceste componente. Considerente economice (cantitatea de aluminiu care constituie electrozii capacitatii), duc la utilizarea unor folii adesea prea subtiri. Rezulta o "rezistenta" serie mare, o impedanta mare (atentie, nu e acelasi lucru cu reactanta capacitiva, dependenta de capacitate!) si disipatie mare sub componenta alternativa pe care ar trebui sa o "dea la masa", precum si inrautatirea efectului de filtrare. Condensatorul cel nou, frumos colorat si la sfert ca gabarit, chiar daca in momentul montarii e OK, se poate defecta in timp (inexplicabil?) de scurt. Eu as spune ca e (mult) mai prost decat cel vechi, urat si mare, dar care a functionat 5 ani, nu 5 saptamani...5) Unul din motivele pentru care lumea tinde sa NU depaneze aparatura e si faptul ca, odata reparat, aparatul incepe sa se defecteze relativ des (si fiecare reparatie costa...) Si nu numai eu am constatat asta...Cand fac ceva "pentru mine", adesea o fac altfel decat s-ar face pentru "comert".Succes!PS Incerc si eu sa-mi construiesc un ESR-metru analogic. Pentru mine... Link spre comentariu
Flor Postat Aprilie 21, 2010 Partajează Postat Aprilie 21, 2010 blazeuAi comis una dintre cele mai de bun simt, frumoase dar si stiintifice postari citite de mine de cand sunt in acest forum.Singura observatie pe care mi-o permit e ca in depanare se aplica si masurarea preventiva. Ma rog, dincolo de stiinta e si o chestie de bun simt. Adica daca desfaci televizorul pt o problema pe imagine si observi si lasi o lipitura rece la mufa de difuzor, ca sa te cheme clientul si alta data...Da, traiesc in Romania si stiu ca bunul simt+meseria... Link spre comentariu
Dan57 Postat Aprilie 21, 2010 Partajează Postat Aprilie 21, 2010 Eu is cam nou pe aici dar cu ceva ani in bransa si ca sa vezi mare dezbatere intre depanatori si depanatori uni pro esr-metre si alti contra. Cred ca n-ar trebui sa-si faca cineva probleme daca foloseste sau nu acest device, depanarea se face si cu si fara ESR. Pentru un depanator este mai important sa cunoasca bine si foarte bine cum functioneza o componenta electronica, sa inteleaga o schema electronica si nu sa schimbe piese in nestire de genul "poate aia o fi defecta". In momentul cand cunosti comportamentul unei componente, prin simple masuratori poti afla unde este defectul si mai important "ce a produs defectul". Cineva scria de un instrument de masura Unigor, bun aparat. Pentru cei ce vor sa faca depanare, un sfat, pentru depanarea la "rece" este de baza un instrument analog cu peste 100.000 omi /v. P.S. Am lucrat ca depanator cca 20 de ani la Radio Progres si nici n-am stiut ca exista aceasta "scula" si sincer sa fiu, m-am descurcat fara ea. Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 1) Depanarea poate fi privita ca o arta; in asemenea optica, se poate face depanare (electronica) si numai cu surubelnita (eventual si un ciocan!)2) Utilizarea unui aparat (de masura, in cazul discutiei noastre), depinde de o multitudine de factori. Cu ceva ani in urma, am facut un curs (marturisesc pacatul de a fi absolvit o facultate de electronica!) de "Aparate de masura"; acolo, un moshuletz poreclit de "istetii" de studenti Woody, mi-a rasturnat complet optica pe care o aveam despre masurari!!! Intre altele (mie mi s-a parut semnificativ!), ar trebui sa intelegem CE masoara un aparat sau altul (capacitatea se masoara cu CAPACIMETRUL, iar ESR-metrul masoara ALTCEVA!), si chiar mai bine, SI cum finctioneaza fiecare aparat. Altfel, aplicand papagaliceste niste aproximari, bajbaim ca orbii, in speranta ca vom nimeri "defectu'".3) Nu zic, or fi si (cativa), care stiu (si inteleg de ce), orice masurare are o eroare oarecare. Cei pe care i-am "auzit" eu, nu par constienti de asta.4) Referitor la condensatorii electrolitici: Inca din "vechime", se stia ca sunt componente sensibile si cu cea mai redusa fiabilitate. Producatorii par mai preocupati de a realiza o durata de functionare controlata (pana expira garantia), decat de a imbunatati realmente aceste componente. Considerente economice (cantitatea de aluminiu care constituie electrozii capacitatii), duc la utilizarea unor folii adesea prea subtiri. Rezulta o "rezistenta" serie mare, o impedanta mare (atentie, nu e acelasi lucru cu reactanta capacitiva, dependenta de capacitate!) si disipatie mare sub componenta alternativa pe care ar trebui sa o "dea la masa", precum si inrautatirea efectului de filtrare. Condensatorul cel nou, frumos colorat si la sfert ca gabarit, chiar daca in momentul montarii e OK, se poate defecta in timp (inexplicabil?) de scurt. Eu as spune ca e (mult) mai prost decat cel vechi, urat si mare, dar care a functionat 5 ani, nu 5 saptamani...5) Unul din motivele pentru care lumea tinde sa NU depaneze aparatura e si faptul ca, odata reparat, aparatul incepe sa se defecteze relativ des (si fiecare reparatie costa...) Si nu numai eu am constatat asta...Cand fac ceva "pentru mine", adesea o fac altfel decat s-ar face pentru "comert".Succes!PS Incerc si eu sa-mi construiesc un ESR-metru analogic. Pentru mine...ESR-ul analogic are avantajul simplicitatii iar tot ce este simplu este elegant...Daca doresti am schema unui astfel de aparat , conceput de mine pe doua scale, 0-1 ohm si 0-10ohm Link spre comentariu
sorinpavel Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Eu nu sunt adeptul acestui instrument( poate ca nu l-am folosit niciodata). Acum va rog pe voi sa-mi spuneti,cu un multimeter care masoara pana la 1o MILIfarazi( este un uni-t) este OK? Cu un ESR trebuie scos cond-ul din circuit? Daca nu ,te poate pacali circuitul pe care se inchide? Daca da ,la ce mai foloseste, daca am instrument cu capacimetru? Merci Link spre comentariu
nume_inexistent Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Producatorii par mai preocupati de a realiza o durata de functionare controlata (pana expira garantia), decat de a imbunatati realmente aceste componente. Considerente economice (cantitatea de aluminiu care constituie electrozii capacitatii), duc la utilizarea unor folii adesea prea subtiri. Rezulta o "rezistenta" serie mare, o impedanta mare (atentie, nu e acelasi lucru cu reactanta capacitiva, dependenta de capacitate!) si disipatie mare sub componenta alternativa pe care ar trebui sa o "dea la masa", precum si inrautatirea efectului de filtrare. Condensatorul cel nou, frumos colorat si la sfert ca gabarit, chiar daca in momentul montarii e OK, se poate defecta in timp (inexplicabil?) de scurt. Eu as spune ca e (mult) mai prost decat cel vechi, urat si mare, dar care a functionat 5 ani, nu 5 saptamani...Ei, nu e chiar asa!Producatori (cel putin cei renumiti) produc o gama mare de condenzatori, nu ca si valoare, ci ca si caracteristici(familie de condenzatori). Posibilitate exista, ca producatori de echipamente electronica sa foloseasaca condenzatori buni.....numai ca ei fac economie, si prefera sa foloseasca cel ieftin.Cand schimbati un condenzator uscat (mai ales in sursele de comutatie), sa cautati inlocuitor in sectiunea de condenzatoare "Low ESR" (impedanta scazuta). Acela nu o sa aiba gabarit, sfert ca si cel original, si o sa tina. Daca schimbati un condenzator care initial era de impedanta scazuta, cu un condenzator ieftin chinezesc (ce se gaseste deobicei la magazine) atunci sigur ca se strica extraordinar de repede. Link spre comentariu
nume_inexistent Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 un multimeter care masoara pana la 1o MILIfarazi( este un uni-t) este OK? Daca doriti sa masurati capacitate atunci este foarte bun. Daca doriti sa faceti distinctie intre doua condenzatoare de aceasi capacitate (unul uscat cu ESR mare iar altul bun cu ESR mic) atunci nu va ajuta cu mare lucru. Cu un ESR trebuie scos cond-ul din circuit? Depinde de situatie. In cel putin 50% din cazuri nu trebuie scos. Ca sa sti ca cand poti sa masori in circuit si cand nu, trebuie sa ai niste cunostinte minime de electronica. Daca nu ,te poate pacali circuitul pe care se inchide? Sigur ca da. Pentru evitarea acestuia trebuie sa ai niste cunostinte minime de electronica......sau macar experienta. Daca da ,la ce mai foloseste, daca am instrument cu capacimetru? Cred ca din raspunsurile de mai sus reiese raspunsul si la aceasta intrebare.... Link spre comentariu
sorinpavel Postat Aprilie 23, 2010 Partajează Postat Aprilie 23, 2010 Pentru nume_inexistentLa depanarea TV ati folosit acest instrument? Daca da, a fost util? Pentru alte domenii (automatizari de ex.) nu ma pronunt. Credeti ca este util intr-o geanta impreuna cu un multimetru (ma refer strict la depanarea TV )? Este posibil sa masori niste condensatori care sa para buni cu ESR-ul dar dupa 2 saptamani sa cada?Multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum