Catalin C. Postat Mai 18, 2011 Partajează Postat Mai 18, 2011 Avind in vedere ca ma sfiesc de tuburi voi incerca prima data o varianta BOZ pe JFet, ala Nelson Pass http://www.diyaudio.com/forums/pass-lab ... ost1228636si/sau varianta BOZ http://www.passdiy.com/pdf/brideofzen.pdfIn simulator ambele se pot configura pentru THD ~0.06 cu profil de armonici ca la tuburi... voi vedea cum suna live.La ce varianta de etaj de conversie i/v v-ati oprit?Am inceput si eu un dac cu AD1865. De fapt in seara asta am facut prima auditie de test.Este gata doar dac-ul propriuzis, mai am de lucru la partea de alimentare. Este acelasi proiect de la audiodesignguide.com. Link spre comentariu
vzsolt Postat Mai 31, 2011 Autor Partajează Postat Mai 31, 2011 La ce varianta de etaj de conversie i/v v-ati oprit?Scuze, doar acum am observat intrebarea.Folosesc conversie I/V pasiva asa cum era recomandat de A. Ciuffoli, adica rezistor 200 Ohm Caddock MK132 in paralel cu un capacitor WIMA FKP 10nF; semnalul obtinut e de aprox 140mV RMS.Dupa asta urmeaza un mic preamplificator cu cistig ~21dB ce imi furnizeaza 1.6V RMS la iesire.Preampliful consta dintr-un singur JFet 2SK170 in sursa comuna si un buffer cu doua 2SK170-uri, un fel de JBoz + buffer B1 ala Nelson Pass pentru un sunet cald ca la tuburi: vezi imaginea cu FFT.Pentru un preamplif atit de simplu trebuie o sursa foarte bine filtrata, pentru asta folosesc regulatoare shunt Salas.Am in plan sa incerc convertorul I/V folosit in dacul D1 de Nelson Pass, practic un mosfet in poarta comuna si un buffer cu un alt mosfet; dar asta numai in toamna.Tu ce convertor vrei sa folosesti? Link spre comentariu
Catalin C. Postat Mai 31, 2011 Partajează Postat Mai 31, 2011 Momentan folosesc converisa i/v cu amplificator operational LME49720 iar alimentarea am facut-o cu LM317. Am folosit Panasonic FM pentru filtrarea tensiunilor.Am incercat un etaj cu operational cu reactie in curent LME49713 (care mi-a placut foarte mult in cazul dac-ului cu PCM1798). Dar din pacate lipsa de experienta isi spune cuvantul si nu reusesc sa-l fac sa nu autoscileze.Asa ca o sa incerc si conversia pasiva urmata de un etaj cu lampa, am doua 6DJ8 Toshiba. Nu inteleg de ce Ciuffoli foloseste doua triode in paralel. Doar pentru a obtine o impedanta de iesire mai mica?Ati testat cumva mai multe valori ale rezistentei? Am vazut ca cei de la Audionote folosesc 300 ohm. Link spre comentariu
vzsolt Postat Mai 31, 2011 Autor Partajează Postat Mai 31, 2011 Am vazut si eu ca cei de la Audionote folosesc 300 ohmi si m-a pus pe ginduri sa incerc si eu.Probabil la urmatoarea runda de diy pe DAC in toamna voi incerca impreuna cu convertorul I/V D1. Nu inteleg de ce Ciuffoli foloseste doua triode in paralel. Doar pentru a obtine o impedanta de iesire mai mica?Nu ma pricep la tuburi deloc dar asa am citit ca pentru asta.As fi curios sa aud cum suna preampliful cu JFet in paralel cu unul pe tuburi. Pacat ca in Cluj nu e nimeni interesat de acest proiect. Link spre comentariu
vzsolt Postat Iunie 2, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2011 Niste imagini cu DAC-ul si selectorul de surse semifinalizat.Ramine de terminat panoul frontal; treaba grea... Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 Super. Vad ca este implemetarea pe care ai postat-o pe diyaudio.com Din pacate ma depasesc multe lucruri pe care le-ai postat acolo. Eu am clonat cablajul lui Quanghao dar am modificat circuitul de masa. L-am impartit in doua, separand partea analogica de cea digitala printr-o inductanta. Momentan folosesc trei stabilizatoare cu LM317 pentru alimentare dar vreau sa le inlocuiesc cu LT1963. Din cauza ca CS8414 nu poate functiona ca slave in modul de lucru actual as vrea sa incerc si un circuit de reclock intre 8414 si AD1865, dar dupa ce finalizez etajul de iesire. Atasez si eu o poza cu dac-ul inca in faza de testare: Link spre comentariu
vzsolt Postat Iunie 3, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2011 Si al meu arăta asemanator :daAm cumparat si eu cablajul lui Quanghao dar nu mi-a placut deloc proiectarea lui, asa ca l-am vindut.Nu a luat in considerare deloc principiile proiectarii de mare viteza care la un DAC sint cruciale.Atasez doua fisiere care descriu pe scurt cum se face ca la carte (Supply_decoupling.pdf e de Guido Tent, celalalt de la TI).Am discutat mult cu Quanghao despre asta si a reproiectat si el DAC-End-ul pt versiunea Dac-End3.Se poate utiliza CS8414 in mod slave cu un clock extern, dar acest ceas nefiind in sincron cu ceasul sursei probabil vei avea probleme, desi nu stiu cit vor fi de audibile. In fine, nu va fi sunet reprodus bit perfect.Am studiat si eu reclockingul un pic. Desi am terminat automatizari partea teoretica ma depaseste mult. Dar am doua scheme posibil functionale daca te intereseaza. Eu am renuntat la reclocking tip PLL secundar, modalitatea ideala ar fi un buffer FIFO destul de mare pentru a incape 30-60minute, dar asta presupune managementul unei memorii de citiva MB care iar e problematic. Deci am renuntat. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iunie 12, 2011 Partajează Postat Iunie 12, 2011 M-ar interesa schemele de reclock.Intre timp am testat si doua etaje de iesire cu lampa, catod comun si srpp. Am facut teste cu 6n6p, 6n2p, 6n23p si 6DJ8. Cel mai mult mi-a placut cum suna 6DJ8. Ambele configuratii au plusuri si minusuri dar din pacate nu ofera sunetul pe care-l caut eu, asa ca o sa revin la varianta solid-state si voi incerca schema cu jfet.Am vazut ca Quanghao a definitivat ultima varianta de cablaj si cred ca o sa comand si eu o bucata. Link spre comentariu
vzsolt Postat Iunie 14, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2011 Mie nici acum nu imi place cablajul lui Quanghao dar e mult mai bun decit primele variante.Referitor la jfet, fii atent ca SK170 se fabrica cu idss intre 3-20mA si exista varianta Toshiba 2SK170 sau Linear Systems LSK170.Pentru etajul de amplificare cu cistig de ~21dB _neaparat_ ai nevoie de jfet cu idss mare, 15-16mA. Eu folosesc LSK170C cu idss 16mA. Pentru etajul de buffer e suficient si varianta cu idss 7-8mA, Jfetul cu idss mai mic fiind cel de jos (sursa de curent).Eu am cumparat JFet-uri selectate dupa idss de la AndrewT, de pe diyaudio.com dar gasesti de vinzare acolo la sectiunea Swap Meet si de la altii.Poti incerca si alte JFet-uri, ex: J309, J310. Se gasesc la tme, sint ieftine si nu ai nevoie de sursa negativa pentru ele (te pot ajuta cu schema). Pentru scheme reclocking trimite-mi pm cu emailul tau. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 Momentan ma joc cu un singur BF245B alimentat la 20V, fara buffer. Pentru un curent ceva mai mic am obtinut THD 0.064% si IMD 0.062%. Dar am preferat sa maresc curentul la 6mA implicit distorsiunile la 0.12%. Inca nu mi-am facut o idee despre sunet, astazi o sa fac teste de auditie. Mi-a promis un prieten doua SK170 si o sa comand J309 si J310 la Farnell. Tot acolo am vazut si niste rezistente care-mi par ok pentru conversia i/v. Link spre comentariu
vzsolt Postat Iunie 14, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2011 Ai simulat sau ai masurat valorile de THD si IMD?Vezi ca BF245A e cu idss-ul cel mai mic; ar fi de preferat sa masori idss-ul jfet-urilor si sa folosesti la fel pt. ambele canale. Recomand sa pui si buffer daca ai destule jfet-uri. Pt conversie I/V am citit ca e OK si rezistente obisnuite metal film puse in paralel si inversate (2 x 400Ohmi pt AD1865). Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 Valorile THD si IMD sunt masurate. La fel si curentul. Am folosit BF245B, am avut mai multe bucati la dispozitie si am cautat sa obtin aceeasi amplificare. Diferenta intre canale este de 0.1 dB. Incerc sa adaug si bufferul in seara asta.Momentan folosesc doua rezistente cu pelicula metalica Panasonic de 300 ohm. Link spre comentariu
vzsolt Postat Iunie 15, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2011 Ce folosesti pentru masurare? Placa de sunet + soft (ex. RMAA) sau ceva dedicat?Ai reusit sa asculti preampul? cum suna? Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iunie 15, 2011 Partajează Postat Iunie 15, 2011 Folosesc placa de sunet si in principal DSSF3E. Dar si RMAA pentru ca face grafice frumoase. Nu am facut bufferul si fara el nu-mi place cum suna. Pe jazz suna bine dar pe muzici mai aglomerate sau pe metale suna infundat. O sa comand jfet-urile la Farnell si mai incerc. Momentan folosesc pentru preamplificare un LM833 in configuratie inversoare, suna cel mai apropiat de preferintele mele. Am mai incercat OPA2134 si LME49720 dar suna rece in configuratia mea (Fostex FE206E in VTP si Nakamichi IA-3). Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 9, 2011 Partajează Postat Iulie 9, 2011 Intre timp am testat si doua etaje de iesire cu lampa, catod comun si srpp. Am facut teste cu 6n6p, 6n2p, 6n23p si 6DJ8. Cel mai mult mi-a placut cum suna 6DJ8. .Merita sa cauti si sa experimentezi si 6N23P-EV , sau 6N1P-EV ( sunt compatibile cu 6DJ8 ) daca faci SRPP sa il alimentezi la 150V si curentul de 15 mA pentru ( 6N1P-EV doar 10 mA ), este cea mai serioasa combinatie , taie de pe lista si pe mama lui 6DJ8 de la Toshiba.........Rusii de la Reflector sunt cei mai tari !!! Evident , filamentele alimentate fiecare din stabilizatorul sau . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum