Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diagnosticarea AUTOMOBILELOR cu ajutorul PC-ului ...

Vizitator balog

Postări Recomandate

• Răspunsuri 116
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MirceaM

14

• Swat Cat

5

• niq_ro

5

• Cristiano

3

Top autori în acest subiect

...

MirceaM

Nu este vorba de pinul L la masa, e o gresala totala sa pui o linie de semnal la masa. Se pune linia speciala de la pinul B la masa. Acea linie se numeste Diagnostic Enable.

Domnule,

esti cam prea categoric ("greseala totala")!

Eu cred ca nu este vorba de asa ceva, nu este vorba de nici un fel de greseala.

Sper sa nu o dam intr-o polemica sterila.

Comunicatia seriala respecta standardul (protocolul) ISO 9141-2 care este caracterizat (definit) de existenta si functionalitatea a 2 linii de comunicatie, numite K si L. Standardul le-a denumit asa iar fabricantii de masini (de ECU) se supun, le respecta.

"Atasament 1" contine un mic extras dintr-un document ISO original. Se vede acolo ca este vorba de K si L.

Faptul ca un oarecare individ (fie el si "scriitor" de documentatie tehnica la un fabricant de masini) poate sa produca orice document si sa noteze aceste linii prin A si B sau prin 1 si 2 sau altfel... e liber sa o faca dar notatia impusa de standard pentru aceste linii este K si L.

Conectorul de diagnoza are numai 2 fire (2 pini). Asta se vede si din "Atasament 2" (Diagnostic Link) in care este evidentiata schema pinilor computerului de injectie (35 la numar).

Pinul 28 (iesire din ECU) este K si pinul 4 este L.

Din nou, nici vorba de notatii inventate si neinspirate cum ar fi A si B.

Spui ca nu se pune L la masa.

Documentul urmator arata detaliat cum se face self-testul si spune clar ca se pune L la masa. Am bolduit cuvantul "ground" si expresii care il contin.

Reading and clearing Fault Codes. Test Actuators

-----------------------------------------------------------

Normally a Fault Code Reader (FCR) is required to obtain Fault Code from ECU.

FCR is attached to the SD Diagnose connector and used to interrogate it for the following purpose.

1. Obtaining Fault Code.

2. Clearing Fault Code.

3. Obtaining Data Stream Information.

4. Actuating the System Actuators - Fuel Injectors, Ignition, ISCV, Stepper Motor, CSFV.

All FCR manufacturer do not disclose that, the above item with exception of item (3) can be done without any test equipment, even Haynes do not mention this in their Peugeot Manual. So for benefit of our club members and all the Peugeot/Citreon/BMW owner with Magneti Marelli 8P/G5/G6, Bosch MP 3.1, 3.2, 5.1 & ML 4.1 you can use the following procedure to obtain ECU stored codes.

If a FCR is not available and if the SD Diagnose plug is of the 2 Pin serial type (K and L), you can still obtain Fault Codes by triggering this connector. Fault Codes then will be displayed by the Engine Light on the Instrument Cluster, yep the same light that warn you if ECU having problem.

ECU internally memorise Fault Codes and light the warning lamp when its sense a fault exist, intermittent fault will also be logged but the warning light only light up while the fault present. Minor fault will not light up the light, however Fault Codes will still be logged.

Each Peugeot Fault Code is of the 2 digit type, same with Citroen. These codes can be output as "Flash Codes" on the Engine Fault light. The following procedure explained it.

How the codes are shown

Codes will be flash in series of 2 batches. The first batch indicates the number of tens, so if the first series flash twice then it is 20. The second series of flashes indicate the single units. If it flashes 3 times then it's a 3, combine the two series you will get 23, between the first and second series there a pause of 1.5 seconds.

So now you know how to read the codes, let get it out then.

How do you trigger ECU into giving these flashes

Get a piece if wire about 2 meter long attached one end to the vehicle ground - make sure its a good ground. I fabricate a box with a push ON switch and 2 crocodile clip on each ends, to make life easier - but its not necessary.

Next switch ON the ignition (DO NOT START THE ENGINE), with the other end of the wire short Pin 2 (L) of the SD Diagnose plug, for 3 second to ground, just count to 4 or 5 and then release. Engine light will goes off while shorting in progress. After removing the shorting Engine Light will start to flash the series as above.

You will get 1 flash follows with 1.5 second pause then another 2 flashes indicating 12 start of Diagnostic.

Repeat the shorting for another 3 second and release, you will get another sets codes if there is a fault, continue with shorting to obtain more codes. Once you get code 11 then it will indicate end of Diagnostic.

If you get code 12 follow with code 11 then there is no fault.

Erasing Fault Codes

Switch ON the ignition (DO NOT START THE ENGINE), with the other end of the wire short Pin 2 (L) of the SD Diagnose plug, for more then 10 seconds to ground and release. The fault will be cleared - this is true only if the fault have been rectified (if the cause was eliminated) first of course.

How to test the Actuators

To test the Actuators, its very similar to the procedure above.

Instead of shorting Pin 2 (L) after switching ON, you now must short it before switching ON and hold for 3 seconds.

The steps are as follows.

1. Short Pin 2 (L) of SD Diagnose connector to ground

2. Switch ON Ignition.

3. After 3 second release shorting, fault light flash indicating test codes then test start.

4. Short Pin 2 (L) to ground again for 3 second then another test will start

5. Repeat item 4 for further test.

Refer to Actuator Selection Codes to determine which test being run.

Fault Codes

------------------------------------------

11: End of Test Sequence

12: Beginning of Test Sequence

13: Air Temperature Sensor

14: Injection NTC Sensor

15: Fuel Pump(s) Relay

21: Throttle Switch (Idle Position)

22: Idle Regulation Electro-valve

31: Self-Correction Richness Regulation

32: Self-Correction Richness Regulation

33: Air Flow Sensor

34: Canister Purge Electro-valve

35: Throttle Switch Unit (Full Load)

41: Engine RPM Sensor

42: Injectors

43: Detonation Sensor Regulation

44: Detonation Sensor

51: Self-Correction Richness Regulation

52: Self-Correction Richness Regulation

53: Battery Voltage

54: Engine Control Unit

------------------------------------------

Daca L (in notatia adevarata) coincide cu B (in exprimarea ta), probabil ca este Ok dar a sustine in mod abrupt ca "nu se pune L la masa" nu este corect, dupa cum am aratat.

Poate ar mai trebui adaugat faptul ca toata comunicatia se face doar pe linia K, exista scheme de interfata care "iau semnal" numai din K, pur si simplu nu se conecteaza nimic la L.

Testoarele de mii de euro sunt extraordinare (am si eu cateva poze si linkuri, si Magneti Marelli face unul) dar fiind atat de scumpe...

Cirip, ELM323 este un integrat ("ISO to RS232 interpreter") care asigura executia acelor comenzi AT (in "stilul" comenzilor AT Hayes de la modemuri)? Vad ca unele comenzi chiar coincid cu cele de la modemuri.

Eu vreau mai mult (chiar daca poate parea simplu), anume schema care contine integratul (dar si cei cativa tranzistori si ce mai are, cum se vede in datasheet-ul lui ELM323) sa fie realizata practic pe un placuta special proiectata (oricat de micuta ar fi), conectori ca lumea etc. Plus softul, desigur.

Dupa aceea (dupa achizitia "solutiei" - ELM fiind doar una din variantele posibile) voi dori sa "stapanesc" totul, respectiv sa am un soft al meu, chit ca va fi inspirat din freescan sau din altul.

Scopul nu este sa fac diagnostic la masina sau sa fac un computer de bord sau altceva - astea sunt doar pretexte.

Link spre comentariu
Vizitator balogm

Se pare ca sti tu ceva dar nu tot.Dute la primul topic al meu 'balog' de pe acest post si da matale clic pe ultimul link din primul topic al meu si o sa vezi ca vorbesti de ceva diferit: - A, B,... sunt notatiile pinilor mufelor (unele)- Mufa ta ar trebui sa fie notata asa, ia du-te la masina si vezi, ia zi ce tip de mufa ai (dupa ce inspectezi linkul de care am zis)- L, K sunt notatiile liniilor de transfer date ISO9141 Acestea nu se scurtcircuiteaza pentru ca risti sa defectezi ECU(oricum o sa studiez ce zici tu cu scurtu- daca ai gasit ceva pe net in acest sens ar fi bine sa ne pui si noua adresa).Din ce ai a scris tu inteleg ca tu scurcircuitezi L intr-un anumit mod sa vezi codurile stocate, sau diferite teste...Ei eu ma refer la o scutcircuitatre de diagnosticare special conceputa, dupa ce introduci lita baecul va face de trei ori flasul de initializare 12 dupa care fiecare cod stocat de cite trei ori, sfirsit cod 12sau la sistemele mai noi la care codificarea este de genul Pxxxx. diagnosticarea si repetarea codului este identica ca la cea cu doua cifre cu exceptia ca nu exista un cod de initializare sau sfirsit._______________balog :smt020

Link spre comentariu
Vizitator balogm

La ultimul post de pe pagina 2 al acestui topic am mai adaugat un link.

http://www.powerobd.ro/index.html - Scaner pentru diagnosticarea motoarelor DACIA (eu cred ca merge la multe altele chiar si versiunea ieftina)- Se poate Downloada gratuit softul. OBDII

Insa probabil ca produsul e trimis prin posta, nu se specifica nici o adresa, nume de firma, distribuitor....

Precizez ca orice link voi adauga va fi intotdeauna pe pagina 2 la sfirsit intrucit nu mai am aces la primul post al acestui topic.(user balog)

balog :smt020

Link spre comentariu
Vizitator balogm

La ultimul post de pe pagina 2 al acestui topic am mai adaugat un link.

http://www.troublecodes.net/technical/ -un site cu modul de citire a codurilor OBD I si codurile pentru citeva marci de masina.

Precizez ca orice link voi adauga va fi intotdeauna pe pagina 2 la sfirsit intrucit nu mai am aces la primul post al acestui topic.(user balog)

balog :smt020

Link spre comentariu
Vizitator balogm

Din acest moment astept si din partea voastra niste adrese interesante, eu am postat destule de la inceputul deschiderii acestui topic. :yawinkle:_________________balog :smt020

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator ANSWERS

ELM 323 nu este domnilor ce va asteptati sa fie ... vor exista intr-adevar masini cu care veti putea comunica ... dar vor exista si ft. multe cu care NU veti putea .....din pacate si cele din urma comunica cu acelasi protocol ISO9141.....explicatia ... ELM nu este asa de capabil ... daca veti urmari si alte forumuri veti vedea cate probleme are ( si are ceva ) ... in schimb are multa reclama ... din pura curiozitate am construit si eu o interfata cu ELM ....credeti-ma ca lasa de dorit ....exista insa alte integrate specializate in comunicare auto pt. ISO9141 care chiar fac treaba ....daca este cineva interesat am interfete complete cu dual K-line + L line , carcasa brici cu mufa OBD completa , cuplare pe portul serial (curand USB ) . testate de mine timp de vreun an cu masini ca : VW, Audi,Seat,Skoda,Renault,Mercedes,BMW... pretul lor este de 100 euro ....... la cerere va pot ajuta cu versiuni SHAREWARE a anumitor softuri .....contact mess: serb_gabriel tel. 0722656987incerc sa revin cu niste poze cat de curand.

Link spre comentariu

Daca ELM323 nu, atunci ce/cum? Cam ce componente intra in alcatuirea acestei interfete? Se gasesc pe net cel putin vreo 20 de scheme dar intreb de a ta. Se pot gasi pe la noi, cam cat costa componentele? Exista "varianta" de comunicare care sa contina numai 4 fire (+, -, K, L)? Sau chiar 3 (fara L)? Tu ai scris softul?

Link spre comentariu
Vizitator ANSWERS

partea cu "ce componente intra ?" nu va primi un raspuns din motive destul de lesne de inteles .....softul nu este scris de mine si NU VAND softuri , donez impreuna cu interfetele si variante SHAREWARE ale unor programe .....pt. un dialog mai rapid contactati-ma pe mess:serb_gabriel

Link spre comentariu
Vizitator ANSWERS

schema este dezvoltata de mine iar solutia nu este de vanzare ....cat despre schemele de pe net puteti incerca .....cateva vor merge dar nu si multumitor ......altele nu vor merge deloc ....iar cand veti gasi o schema serioasa nu vor fi specificate componentele .

Link spre comentariu

schema este dezvoltata de mine iar solutia nu este de vanzare ....cat despre schemele de pe net puteti incerca .....cateva vor merge dar nu si multumitor ......altele nu vor merge deloc ....iar cand veti gasi o schema serioasa nu vor fi specificate componentele .

Da. Am inteles despre ce e vorba. :)
Link spre comentariu
Vizitator balogm

Misto treaba sa gasit si unu sa faca reclama.Pai se poate face ceva asemanator ca performanta (pentru versiuni putin mai vechi ale acelor softuri). cu citeva componente usor de procurat.Nu dau detalii aicea, pentru ca am dat destule pina acuma, sa mai dea si altii.___________________balog :smt020

Link spre comentariu
Vizitator ANSWERS

dle. Balog .....faceti niste aprecieri in necunostiinta de cauza .....studiez sisteme de diagnosticare computerizata auto de cativa ani iar produsul finit pe care eu acum il comercializez este unul de o calitate superioara ...tin sa va aduc la cunostiinta ca acele componente "relativ usor de gasit " sunt in fapt ft. greu de gasit si am investit ceva mii de euro prin ele + diferite solutii tehnice .simplul fapt ca pe acest forum nu s-a ajuns prea departe cu diagnosticarea auto nu inseamna ca eu vand 2/3 optocuploare intr-o cutie de plastic sau mai stiu eu ce mai construieste omul de pe net .un alt avantaj al produselor mele este ca ofer asistenta in utilizare si chiar in reparatiile aferente prin prisma meseriei mele ...tehnician diagnosticare auto .... nu ar fi mai bine sa si intrebati cum si cu ce se mananca inainte de a cataloga un anunt ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări