Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Electromagnet de c.c. alimentat la c.a. si invers ????

Vizitator cipoksan85

Postări Recomandate

Vizitator cipoksan85

Salut... am o intrebare la care ma gandesc de ceva timp... suna cam asa: Ce se intampla cu un electromagnet de c.c. daca il alimentam la c.a. si invers, unul de c.a. alimentat la c.c.!! Problema e ca nu am cum sa testez acest lucru... si nu gasesc nici o solutie care sa-mi dea impresia ca "gata asta e!!" !! Nu stiu exact daca subiectul se incadreaza exact in aceasta parte a forumului, dar... sunt sigur ca se va gasi cineva care sa-mi dea un raspuns exact (+ o explicatie de ce asa!!) !! Multumes !!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Electromagnetul de curent alternativ are pe circuitul magnetic o spira in scurtcircuit, pentru a atenua vibratia armaturii mobile. Cel de curent continuu nu are spire in circuit.Cand se alimenteaza in curent continuu, curentul prin bobina este dictat de rezistenta ohmica a bobinei, iar in curent alternativ conteaza impedanta, in cadrul careia ponderea mai mare o are inductanta.

Link spre comentariu
Vizitator cipoksan85

Ok, sa luam de exemplu electromagnetul unui contactor, care este alcatuit din bobina, armatura fixa, armatura mobila (evident electromagnetul functioneaza in c.a.). Concret, ce se va intampla cu electromagnetul la aplicarea unui c.c.? Armatura fixa va mai atrage armatura mobila? (Eu ma gandesc ca o va atrage, dar daca asa este care sunt diferentele?)!!

Link spre comentariu

Depinde ce tensiune ii aplici. Daca-l alimentezi in DC, curentul absorbit de bobina depinde numai de rezistenta ohmica, iar daca el a fost facut pt curent alternativ s-a avut in vedere atat rezistenta ohmica a bobinei cat si reactanta inductiva, impedanta depinzand de acestea (mai exact de patratul acestora, vezi formula). Ca atare, in DC curentul absorbit va fi mai mare decat cel avut in vedere la proiectare pt functionare in AC, bobina nu va tine, sau se va supraincalzi (densitatea de curent in bobinaj e mai mare).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări