Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

miniemitator fm 400m

marian_valcea

Postări Recomandate

Ce sa modific ca sa imi mearga la calculator?Si sa se auda mai clar daca se poate.

Montezi un potentiometru la intrarea in emitator : cursorul spre emitator, un capat la masa si la celalalt capat, aplici semnalul printr-o rezistenta de aceeasi valoare cu cea a potentiometrului.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marian_valcea

13

• lorik199

8

• +_Florin_+

8

• gica70

5

Top autori în acest subiect

Mai am o intrebare ce antena imi trebuie ca sa pot tranzmite semnatul de la acest emitator ca eu am folosit o sarma de 15 cm si se aude cam 30m.Ce antena imi recomandati?

Montajul l-am facut in aer si semnalul de la emitator intra peste cel de la televizor ce imi recomandati ca sa fac sa nu mai intre semnalul de la emitatorul de aici http://www.bobtech.ro/catalog/headphones/index.htmlsa nu mai intre peste TV

Link spre comentariu

Multumesc acum se aude bn la calculator si cu winampu la maxim merge bn.Nu i-am facut proba sa vad cat duce dar am sa io fac maine si o sa scriu cat duce ca sa stie toata lumea.

Link spre comentariu

Cel mai profesional este sa adaptezi cat de cat antena. Fa o bobina de 2 spire din sarma de 0.6 ... 0.8mm si bag-o intre spirele bobinei din colectorul tranzistorului, mai catre capatul dinspre plus. Inainte de a face spirele baga sarma intr-o bucata de izolatie scoasa de pe alt fir. La aceasta bobina legi un cablu coaxial (3...5metri maxim) iar la capatul celalalt faci un dipol in lambda/2, din 2 sirme intinse intre 2 crengi de copac ca nu-i mare lucru.Tresa cablului coaxial o legi si la masa montajului.Pun pariu ca va "bate" de trei ori mai mult si va creste si stabilitatea.

Link spre comentariu

Deci zici ca sa fac o bobina ca in poza de mai jos cum am desenato in paint dar am cautat pe google despre antena lambada/2 si nu am gasit daca ai vreo poza puneo ca sa imi dau seama macar cum vine facuta.

Link spre comentariu

Cel mai profesional este sa adaptezi cat de cat antena. Fa o bobina de 2 spire din sarma de 0.6 ... 0.8mm si bag-o intre spirele bobinei din colectorul tranzistorului, mai catre capatul dinspre plus. Inainte de a face spirele baga sarma intr-o bucata de izolatie scoasa de pe alt fir. La aceasta bobina legi un cablu coaxial (3...5metri maxim) iar la capatul celalalt faci un dipol in lambda/2, din 2 sirme intinse intre 2 crengi de copac ca nu-i mare lucru.Tresa cablului coaxial o legi si la masa montajului.Pun pariu ca va "bate" de trei ori mai mult si va creste si stabilitatea.

De-acord numai daca are noroc; fara aparatura nu poate "trage antena" pt. bataie maxima!
Link spre comentariu

Antena ar trebui si acordata intr-adevar, dar si asa va functiona mult mai bine decat o bucata de sirma de dimensiuni oarecare legata direct in colectorul tranzistorului. Acordul s-ar poate face conectand in serie cu bobina de 2 spire un trimer de 40pF din care se regleaza. Dar fara aparatura de masura, singura solutie este cea experimentala Adica altcineva sa stea cu un receptor la o distanta mare, unde receptia e slaba si sa-i comunice in direct lui Marian, prin telefon mobil, imbunatatirea sau inrautatirea auditiei.@marian: Da, exact asa trebuie facuta bobina. Si nu uita sa izolezi suplimentar sarma cu o camasa de plastic de pe alt fir.Antena dipol lambda/2 poti sa o faci astfel: Iei un fir de cupru ma solid (cam de 2mm diametru) de lungime egala cu jumatate din lungimea de unda corespunzatoare frecventei pe care vrei sa emiti. Exemplu: frecv de 100MHz. Lungimea de unda este 300000/100000 kHz= 3metri. 100000kHz inseamna 100MHz, iar 300000 este viteza de deplasare a undelor in km/s.Jumatate din 3 m inseamna 1.5m, aceasta va fi lungimea firului.Firul se monteaza intins orizontal intre 2 crengi de copac de exemplu. Se taie firul exact la jumatate, unde se lipeste cablul coaxial: camasa cablului la un fir, iar conductorul interior la celalalt. Si gata antena.Dipolul se poate monta si vertical, se schimba astfel doar planul de polarizare.Antena exterioara este mai buna si datorita faptului ca influenta capacitiva a diverselor obiecte/corpuri miscatoare este mult mai mica. Se castiga astfel stabilitate.Alimentarea microemitatorului cu tensiune stabilizata si ecranarea sa sunt de assemenea recomandate.Si, era sa uit: MONTEAZA OBLIGATORIU un condensator ceramic de 1 ... 1.5 nF in paralel cu alimentarea montajului!

Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi . :aplauze .Am uitat sa intreb daca firul ce vine pus la antena trebuie sa fie izolat sau nu.Si mai vreau ceva daca fregventa de tranzmisie este fixa sau reglabila.

Link spre comentariu

Am pus o poza mai mult decat sugestiva mai jos.De cate ori vrei sa schimbi frecventa (din trimerul circuitului LC) trebuie sa reglezi si trimerul antenei de 40pF, asa ca ar fi mai comod sa stabilesti o frecventa fixa.Acum cativa ani am construit si eu o jucarea d'asta (poza 2) dar mai avea 2 etaje amplificatoare de RF dupa oscilator, care nu le mai am. Scotea cam 1W.

Link spre comentariu

.... dar majoritatea nu intreaba despre reglajele efectuate, aparatele si dispozitivele folosite, conditiile ce trebuiesc indeplinite de materiale si componente....

Mai mult, nici unul nu stie ca treaba asta se numeste piraterie radio si daca are bafta, scapa cu amenda de 5000 lei (foarte noi) si dosar penal.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări