Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GRUB 2 - ce porcarie...


Vizitator

Postări Recomandate

Salutare!Acum cîteva zile am reinstalat Windoaza, pentru prima oară după vreo 5 ani de funcţionare, din cauză că mi-a fost lene să mai scot manual un troiănel pe care-l prinsesem, probabil, datorită unor keygeneratoare proaste... În fine, aşa-mi trebuie.Faza e că aveam un Ubuntu 8.2 parcă pe care, în timp, l-am upgradat online la 9.10. Toate bune şi frumoase, am pus Windoaza, a rescris, după cum mă aşteptam, MBR-ul, apoi am dat să restaurez bootloaderul. Aici greşeala mea a fost că n-am utilizat CD-ul de la Ubuntu 8.2 ci cel cu versiunea 9.10. S-a scris aiurea grub-ul, n-a mai ştiut să buteze, aşa că, cum oricum n-aveam cine ştie ce chestii pe partiţia linux, am ales pînă la urmă să pun un Ubuntu proaspăt, 9.10. Buuuuun. L-am pus, a văzut kernelul upgradat, l-a pus şi pe icspeu în meniul de boot, doar că s-a pus pe el, Ubuntu, ca default. Nici o problemă, mi-am zis, se poate modifica...Ei, greşeală. N-am reuşit să-mi dau seama care e logica. O mulţime de fişiere care sînt colate şi care reprezintă un fişier temporar de configurare care este utilizat la instalarea grub-ului, cam atît am priceput din documentaţie şi din ce-am văzut pe hard. N-am reuşit să dezluşesc unde se modifică default-ul...Ştie cineva cum?Şi ca să nu las problema să fie absolut simplă, hai să mai dau una. Am o placă de bază MSI K9N Neo V2, cu sunetul onboard Realtek ALC888. Pe sistem mai am un tuner TV Leadtek 2000 Global, care merge mulţumitor, şi a cărui ieşire audio analogică este conectată pe intrarea AUX de pe placa de bază a plăcii de sunet onboard. Driverul Windows-ului ştie să utilizeze AUX-ul, cel de pe Linux n-are idee că placa de sunet poate avea nu mai puţin de 6 intrări audio şi ştie doar de Line şi Mic. Nici ălea prea convingătoare...Întrebarea este: cum naiba ajung la acel AUX şi să-l dau la maxim (că pe urmă rezolv eu din softul utilizat de tuner ca să dau mai încet) astfel încît să pot vedea ŞI auzi tunerul TV? Deocamdata, imaginea în Linux e ireproşabilă, păcat că n-aud nimic... Cine mă poate ajuta are o bere (fie şi virtuală) de la mine. :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • MifTy

    2

  • danb1974

    1

  • radue

    1

  • ratza

    1

Top autori în acest subiect

1. Am openSUSE şi nu ştiu cum e în Ubuntu, eu modific setările de GRUB direct din YaST. Vezi dacă merge cu QGRUBEditor

http://www.ubuntugeek.com/qgrubeditor-a ... ditor.html

 

2. Instalează GMixer, am observat că dicleşte toate intrările şi ieşirirle. Mie mi-a văzut şi SPDIF-ul de la placa cu PCM2906, e posibil să-ţi vadă şi ţie Aux.

https://launchpad.net/gmixer/

Link spre comentariu

No joy.Grub-ul este versiunea 2, adică cea refăcută din temelii, în care băieţii au schimbat cam totul în privinţa fişierelor de configuraţie. Acum e o ameţeală de te doare capul, iar wrapperele care se găsesc pe net încă n-au invăţat cum se foloseşte...Şi în partea a doua e no joy. Driverul pentru Realtek ALC888 nu ştie cum să folosească placa de sunet în întregime, aşa că degeaba s-ar strofoca mixerele să prezinte slidere mai frumoase şi mai ochioase, tot ce-i serveşte kernelul pot utiliza. Eu întrebam dacă nu ştie careva de vreun patch la kernelul curent al lui Ubuntu 9.10 care să denumească cum trebuie dispozitivele in-out ale plăcii de sunet...

Link spre comentariu
Vizitator digitalage

Probl. 2: Mie imi place sa folosesc consola. petru setari de sunet folosesc alsa mixer.

alsamixer(1) - man

ALSA User Info

 

Concret: din consola (ca root) dai comanda:

# alsamixer
... modifici de ai de modificat cu sagetile, iar apoi dai comanda

# alsactl store
... ca sa se salveze la reboot ceea ce ai modificat cu alsamixer

 

Nota: canalele care au in partea de sus scris MM inseamna ca sunt pe "mute". Trebuie sa apesi sa selectezi canalul care te intereesaza si sa apesi pe tasta m ca sa nu mai scrie MM ("unmute").

 

Cere detalii daca nu te descurci.

Link spre comentariu

io zic să pui sidux, şi să bagi în repouri debian etch. sau chiar debian plain, dar să nu te aştepţi la cine ştie ce mare uşurinţă în setări!altă soluţie, tot debian based, că văd că eşti fan ubuntu, ar fi dreamlinux.cât priveşte problema sunetului... eu rezolvam chestiunea recompilând alsa şi compilând manual modulul de kernel de sunet.poate merge, deşi ubuntu, indiferent versiunea, se dă peste cap să-ţi facă misia asta cât mai grea posibil!

Link spre comentariu

Mulţam, Mifty, pînă la urmă o să-mi iau inima-n dinţi şi-am să încerc ce-mi zici. Nu-s fan ubuntu, doar că prefer ca raportul (timp petrecut cu instalarea şi configurarea)/(timp petrecut utilizînd sistemul de operare) să fie măcar subunitar, dacă nu să tindă la zero...

Link spre comentariu

oricum tot va trebui să înveţi cum să repari sistemul din consolă, şi crede-mă că dacă ştii ce faci, chiar merge, nu ca la windows!!!oricum, la ora actuală, debian şi derivatele au cel mai bun raport configurare/utilizare... cu condiţia ca scripturile să fie în regulă!şi unele versiuni de ubuntu au nişte scripturi (root) care dau chix exact când nu vrei!!suse ştiu că e cam căpcăun la resurse, dacă raţa zice că nu-l apasă prea tare... şi ai un sistem comparabil cu al lui, bagă!

Link spre comentariu

Ai fi surprins sa vezi ca si la Windows sunt cateva chestii care pot fi facute din consola si care nu merg in GUI ( stergerea unui utilizator in windows server 2008, caz special probabil ).Ca sa fiu ontopic, ubuntu 9.10 imi displace foarte mult. Mai alex Xorg-ul minune care-l are in el si la care nu au reusit din Virtual box sa-i schimb rezolutia nici cum, indiferet de comanda.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări