Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati folosit sau stiti ceva despre luneta folosita ca antena?

Vizitator Maris Silviu

Postări Recomandate

Vizitator Maris Silviu

Am citit mai demult intro brosura, si era si shema acolo, de folosire a sistemului de dezaburire a lunetei pe post de antena pentru radio, fara a pierde si functia de dezaburire. E eficace, ar merge, ati folosit careva, dezavantaje? E vorba de linile acelea trase pe geamul spate, care se incalzesc si dezaburesc gamul. Merg astea pe post de antena?Ca se apropie reparatul broscutzei de final si nu stiu ce sa planuiesc, o antena clasica, sau se poate sa folosesc luneta pentru acest scop?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• glide

3

• Abram Burel

2

• niku_dj

2

• miron1947

2

Top autori în acest subiect

Vizitator balog

da lefgi antena prin intermedil unui condensator.Poti sa faci acelasi lucrul la bara de protectie a automobilului cu conditia sa o izolezi.Da ce rost are. cumpara o antena calumea si un radiocasetofon pe masura si nu o sa ai nici o problema.

Link spre comentariu

Poate fi folosita rezistenta de dezaburire pe post de antena. Trebuie inseriat un soc de RF (o bobina pe o ferita ce se foloseste la antenele UM/ UL la receptoarele portabile, in jur de 20sp cu sarma CuEm cu d=1mm, rigidizata cu lac) pe firul de + de alimentare al acesteea (sau catre masa). Semnalul se ia de pe capatul bobinei conectat la rezistenta printr-un condensator ceramic de 100pF.

Link spre comentariu
Vizitator Maris Silviu

Multumesc de raspunsuri. Deci acuma am aflat ca se poate, dar cat este de eficient, in sensul ca poti sa prinzi si AM si FM, clar sau mai bruiat ca o antena normala. Deci daca iau o antena obisnuita sau fac ce ati spus mai sus si folosesc luneta pe post de antena, s-ar auzi la fel pe acelasi radio, care o fi un Cd-player pe la 150 Euro (nu stiu inca de care o sa iau). Stiu ca e mai simplu cu o antena obisnuita, dar nu imi place ca arata ca un paratraznet pe masina, apoi trag toata ziua copii de ea. Eu as vrea sa prin radio dar fara o antena din acea exerioara de sarma. Si am auzit de varianta asta cu luneta. Am mai auzit termenul de antene electronice, acelea necesita sau nu sarma afara din masina? Sunt eficiente? Bara de protectie e cam greu sa ma pun sa o izolez electric fata de masa masinii.

Link spre comentariu

NeluF, vezi ca shocul de RF cu sarma de 1mm se va incalzi serios la cei 10A pe care ii papa dezaburirea. Trebe incercat cu o bobina de filtru dintr-o sursa de PC.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

incearca sa faci rost de o schem de chevrolet kslos asta are eantena pe dezaburire pe langa bobine si condensatori am mai vazut si vreo trei tranzistori si ceva diode si rez

Link spre comentariu

Este foarte eficace acest tip de antena,autoturismul meu a venit din fabrica cu antena in luneta si sunt fffffffff multumit de cum prind posturile radio.De ce sa te mai complici cu antene cand poti sa folosesti "antena din luneta".Recomand acest tip...va scapati de "pantografele" de pe masina + ca nu vad nici un dezavantaj...ci doar un avantaj din punct de vedere estetic.P.S Nu mai au copii ce sa-ti rupa

Link spre comentariu

Stai linistit, e doar o reclama la masina respectiva care asa a venit din fabrica. Asta recomanda omul, sa-ti iei una de-a gata, cu masina cu tot.Nimic nu te impiedica sa incerci cu 2 fire sa faci un dipol agatat pe luneta si, daca esti multumit, sa te gandesti cum se pot fixa pe geam. Daca nu reusesti, il intrebi pe amicul de mai sus, ce masina are si poate iti iei una :)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

la Alfa 156 am antena de radio in dezaburireexista un amplificator pe stalpul spate - si pentru FM sunt folosite toate lamelele - iar pentru AM exista doua lamele care nu servesc decat drept antena (fara a primi curent si a dezaburi)receptia e mai slaba decat la o antena "normala" ... nu recomand solutia

Link spre comentariu

foarte interesanta schema, e prima data cand aud ca rezistenta de dezaburire ar putea fi folosita ca antena (e foarte inestetica antena mea si cu ocazia asta poate scap de ea, eu ma gandeam sa caut o antena de interior ceva)....numai ca ar fi o problema constructiva si anume acele bobine pe miez de fierita (mai greu cu ferita de forma aia in zilele noastre) .......oare nu pot folosi doua bobine de pe o placa de baza arsa pe care o am.....are 6 bobine daca nu ma insel de acelea pe miez de ferita tip inel cu vreo 7-8 spire si o sarma ceva mai grosuta?

Link spre comentariu

oare nu pot folosi doua bobine de pe o placa de baza arsa pe care o am.....are 6 bobine daca nu ma insel de acelea pe miez de ferita tip inel cu vreo 7-8 spire si o sarma ceva mai grosuta?

Puteti incerca.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări