Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

montaj IC 4081

iuli09

Postări Recomandate

Am realizat acest montaj :

Posted Image

si am o problema : prima poarta se deschide fara sa fie nevoie sa apas intrerupatorul . e suficient sa apropii mana de intrerupator ca sa declanseze . care ar putea fi problema ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iuli09

7

• niq_ro

4

• Mikrosha

2

Top autori în acest subiect

Rezistenta 10k ...s-a notat . Din pacate nu ajung sa folosesc acel tranzistor care reseteaza prima poarta . Dintr-un motiv care imi scapa portile nu functioneaza cum ar trebuie : prima poarta se activeaza si daca am 1 logic doar pe o singura intrare . am crezut ca este integratul defect dar am schimbat vreo 5 si cu toate s-a intamplat acelasi lucru . Aplicatia am simulat-o cu doua programe diferite si totul functioneaza corect dar cand incerc sa realizez montajul nu prea mai merge nimic cum trebuie .

Link spre comentariu

Da, si mie mi s-a parut c-ar fi un cifru. LED-ul se aprinde doar daca se apasa in ordine butoanele, de sus in jos.Deci dac-am inteles, cand apesi butonul din intrarea in prima poarta comuta chiar daca tranzistorul e saturat si da "0" logic pe cealalta intrare? Mi se pare cam ciudat ales modul de functionare al tranzistorului din stanga. Daca butonul nu e apasat, tranzistorul blocat (cu rezistenta mentionata mai sus; fara ea, e extrem de sensibil. cativa nA sunt suficienti sa schimbe starea logica.). Starea logica e 1, data de rezistorul pull-up de 470K.Daca butonul e apasat, tranzistorul devine saturat, prin colector nu se poate asigura curentul necesar LED-ului, asa ca acesta trece aproape in intregime prin baza. Starea logica in colectorul acestuia este orice altceva dar nu "0"! Deci dupa mine e normal sa se comporte asa.Ce-ar trebui sa faca butonul ala de sus, ca sa stiu ce putem modifica. RESET pentru "bistabili"?

Link spre comentariu

faceti abstractie de tranzistorul din stanga . l-am adaugat eu pentru a reseta integratul . Intr-adevar ce am postat mai sus este o parte a unui cifru electronic, mai exact, cam asta ar trebuie sa fie intr-un final :

http://www.wiparat.com/electronic-keypad-by-ic-4081-2/

dar inainte de a incepe montajul acesta am vrut sa fac unul mai simplu in care sa testez modul de functionare al portilor ...si din pacate m-am cam blocat la primii pasi .

aici este schema modificata, fara butonul de reset. problema ramane aceeasi : prima poarta se deschide chiar daca am 1 logic pe un sigur pin .

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări