fwfw Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 salut vreau sa facsi eu un numarator decadic ,dar as dori sa-l folsesc ,ptr a imi ocoli masina stiu ca re 10 iesiri si as dori sa le folosesc pt pozitii ,lumini semnalizare ,lumini marsarier si lumini numar(spate) si proiectoare deci adunate ar fi exact cele 10 iesiri si acolo as dori sa pun led de 5w pe fiecare iesire frecventa numarari as dori sa pot sa pot sa modific,ca la un momentdat sa fie toate aprinse ,am lucrat acum timp cu el dar nu mai stiu multe despre el ,probabil nici nu se mai fabrica ,daca ave-ti ceva ideii?si daa iesirile lui pot sa duca leduri de 5w white?sorry ptr greselile de ortografie,dar nu inteleg de ce imi face figuri tastatura,stiu ca est un numarator decadic care comanda celke 10 iesiri in ordine adica 1,2,3..10.la folosit odatala o telcomanda la un tv snagov si apoi la un ceas cu afisaj alfanumeric ,oricum sunt peset 15 ani de cand nu amai lucrat cu el. Link spre comentariu
srdjan Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 nu cred ca va intelege nimeni ce vrei sa faci cu el...totusi se gaseste 4017 si nu va disparea in graba. functioneaza intre 5V şi 15V dar curentul este foarte mic (cca 0,45mA la 12V) pentru ce te interesează pe tine. trebuie tranzistori pentru a comanda led-uri de 5W Link spre comentariu
fwfw Postat Februarie 1, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2010 doresc sa montez ledurile(sau iesirile lui ca sa se roteasca in jurul masini)?,adica lumina de la pozitii, semnalizari, nr de imatriculare ,lumini marsarier si proiectoare sa se rotesca in jurul masini?practic doresc ca ca in locasul fiecarui ansamblu pe care l-am enumerat mai sus sa motez un led de 5w ,white si sa fie comndat de cate o iesire a numaratorului?sau ma rog sa incepa din fata catre spate sau invers ,depinde cum montez eu iesirile integratului,perfect ar fi daca as pute sa fac chestia asta cu rotire ,fata ,spate ,laterale cu ajutorul altui integrat,dar eu pe asta il stiu ca am mai lucrat cu el. Link spre comentariu
srdjan Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 pai in cazul asta te-ai gandit bine... se poate face asa cum spui. singura adaugire cum am mai spus e ca trebuie sa folosesti tranzistori pentru a inchide/deschide circuitul led-urilor. problema e ca o sa ai cam multe fire. cate 1 pt fiecare led deoarece nu le poti alimenta din alimentarea becurilor (pt ca nu se vor aprinde led-urile corespunzatoare becurilor stinse).eu in locul tau as pune si o varianta de tact in functie de viteza masinii sau turatia motorului (evident cu divizor) astfel incat sa fie variabila frecventa de aprindere. Link spre comentariu
fwfw Postat Februarie 1, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2010 da ,doresc sa fie o instalatie separata fata de ceea a masini,doarece mai am blitzuri ,storboscoape ,fata si spate si lumini rosi si albastre pe leduri in fata si au montaje separate si instalatii separate ,precum si stop frana ca la formula1,astea sunt dedicate ptr masini,dar ce vreau eu sa fac nu am gasit sa implementez ptr masini . Link spre comentariu
fwfw Postat Februarie 1, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2010 ce tranzistori trebuie ?si ce rez trebuie montat pe iesire ptr a duce un led de 5w?si am rog oscilatorul .tinind cont ca sunt 10 iesiri ce frecvanta trebuie sa aiba ca la un momentdat sa le vezi pe toate aprinse? Link spre comentariu
fwfw Postat Februarie 1, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2010 ce tranzistori trebuie ?si ce rez trebuie montat pe iesire ptr a duce un led de 5w?si am rog oscilatorul .tinind cont ca sunt 10 iesiri ce frecvanta trebuie sa aiba ca la un momentdat sa le vezi pe toate aprinse?un 250hz divizat cu 10 ar fi 25 de hz ,cam acolo am inteles ca omul nu mai poate vede-a de cate ori se aprinde si se stinge ledul ,sper sa nu spun o aberatie si imi cer scuze ,dar nu am mai lucrat de mult cu asa ceva? Link spre comentariu
fwfw Postat Februarie 1, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2010 m-am gandit al bd 135 sau tip 35c?din astia am o gramada? Link spre comentariu
srdjan Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 BD135 e mai potrivit. TIP35C ar fi o risipa sa-l folosesti intr-o asemenea aplicatie unde mai pui ca e si mai mare fizic.uite ti-am facut o simulare cu BD139 care e acelasi lucru cu bd135 dar rezista pana in 80V nu doar 45V. Oricum tu lucrezi la 12Veu i-am pus becuri de 10W deoarece simulatorul nu are led de 5W... daca nu ma insel pt led-urile de 5W trebuie sa limitez curentul la 700mA Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Nu cred ca 4017 poate sa duca BD135 si leduri de 5W. La juma de amper, beta lui BD135 e mic, vrea curent mare in baza si 4017 nu are de unde sa i-l dea. Ca urmare, BDul nu se va satura se va incinge si se va arde.Eu as pune fie mosfetei, care nu cer curent mare de poarta la frecventa asa joasa sau darlingtoane. Link spre comentariu
srdjan Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 asa este... nu e bine sa amesteci CMOS cu TTL. de aia am si verificat cu simulatorul daca merge initial gandindu-ma la darlingtoni... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum