radu8982 Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 Am facut amplificatorul cu piese de la mivarom si finali am folosit 2sc5200/2sa1943 alimentat +-40.Chestia este ca imi distorsioneaza ,am facut o modificare care da rezultate am pus in locul condensatorului de intrare de 10uf 47n dar ii ia din putere.Va rog ajutatima Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 S-ar putea sa supramodulezi intrarea amplificatorului, cu un semnal prea puternic aplicat la intrare. Schema are o amplificare mult prea mare pentru un etaj final, de circa 85 de ori. La +/-40V (in sarccina) vei obtine la iesire un semnal curat de maxim 24Vef, adica 140W/4 ohmi sau 75W/8 ohmi. La intrare ar trebui aplicat un semnal de maxim 280mVef. Pentru a putea aplica un semnal mare la intrare, fa urmatoarea modificare : in locul rezistentei de 560 ohmi (din bucla de reactie negativa) monteaza un semireglabil de 5K in serie cu o rezistenta de 680 ohmi si reglezi din el pina nu mai distorsioneaza. Masori ce rezistenta ai reglat si vei monta pe placa o rezistenta care va avea acea valoare. Condensatorul de la intrare poate fi de 0,47...1uF. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 Sau mai simplu, schimbi rez de 47k cu 22k (ambele intrări ale amplifului trebuie să ''vadă'' aceeaşi impedanţă). Rez de 560 Ohmi se poate înlocui cu un semireglabil cum propune remus68, sau pui direct una de 1k. Scade amplificarea, dispar supramodularea, distorsiunile, zgomotul de fond şi chiar brumul prin micşorarea amplificării. Un alt motiv poate fi polarizarea slabă a trz finali, înlocuieşte rez de 3,3k de la superdiodă cu un semireglabil de calitate de 5k şi reglezi (începînd de la valoarea lui maximă spre minimă) să ai cam 500-550mVcc între b-e la fiecare trz final, fără semnal. Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 Nu am fost suficient de atent, dar observatia lui Zal e obiectiva : e bine ca intrarile inversoare si neinversoare din diferential, sa "vada" aceeasi impedanta. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 Schema suferă de sindromul ''cum e turcu şi pistolu''. Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Problema e la superdioda BD139. Tensiunea intre bazele prefinalilor e prea mica, curentul de repaus e prea mic si ai distorsiuni de neracordare. Mareste rez de 1.5K dintre B-C superdiodei progresiv la 6.8K, 8.2K, 9.1K, 10K. Pe masura ce o cresti, o sa inceapa sa traga curent finalii si or sa se incalzeasca. Gaseste compromisul la care se aude acceptabil, fara sa iasa fum. Grija mare ca daca o pui prea mare se ard finalii in cateva secunde.Inainte sa faci schimbari, masoara tensiunea intre bazele prefinalilor. Pe baza valorilor din schema, eu banuiesc ca e cam 1V. Daca e asa, atunci asta e problema. Ar trebui sa ai cam 2.6V. Link spre comentariu
radu8982 Postat Februarie 1, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2010 Toate observatiile voastre sunt exacte.Cand dau volumul la jumate in winamp deja incepe sa distorsioneze,semnal prea mare de intrare,am un volt intre bazele prefinalilor si 350-400 mV intre b-e finali dar cred tot semnalul prea mare e problema. Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 am un volt intre bazele prefinalilor si 350-400 mV intre b-e finali dar cred tot semnalul prea mare e problema.Masoara tensiunile pe rezistentele de 0.22 Ohmi, din emitoarele finalilor cu intrarea in scurt circuit la masa. Ar trebui sa ai 10-20mV pe fiecare. Daca nu, e inca o dovada ca e prea mic curentul de repaus Link spre comentariu
Den Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Problema poate sa apara si din..alimentare insuficienta. Link spre comentariu
radu8982 Postat Februarie 3, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2010 Conteaza daca un prefinal e contrafacut Link spre comentariu
radu8982 Postat Februarie 3, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2010 am 1,5 mv pe rezistentele de 0.22 spuneti-mi ce sa fac Link spre comentariu
radu8982 Postat Februarie 3, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2010 ai ca am rezolavt am pus potentiometru in loc de 1k5 si 3k3 la superdioda Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 3, 2010 Partajează Postat Februarie 3, 2010 Ce amplificare ai tu acolo ? 85 x ???????? Vreo 45dB ? La tensiunea aia de alimentare + - 40 V ? Ce Banda open loop trebuie sa ai tu ca sa suporte asemenea amplificare ? Mai departe cat e marginea de faza in cazul tau ? Normal ca oscileaza. Baga-i un semnal treapta si vezi ce se intampla la ieisre. Coboara-i urgent gain-ul daca vrei sa-l alimentezi la 40V. 15x ar trebui sa fie perfect. Pune-i in reteaua de reactie negativa un 22Kohm cu 1,5kohm, iar peste 22k tranteste un C de 10pF de calitate. Ar trebui sa revine totul la normal. Cam simpluta schema, puteu si ei sa degenereze emitoarele tranzistorilor de intrare macar Link spre comentariu
radu8982 Postat Februarie 3, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2010 mai pe romaneste nu prea inteleg Link spre comentariu
radu8982 Postat Februarie 3, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2010 sa fac rost de niste bani, am un transformator 220-24v 1kv vreau sa il rebobinez sal fac de 80-0-80 v si inca o problema cica cred ca bc557 din schema nu ori sa reziste la tensuinea asta daca asa spunetimi ce tranzistori sa folosesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum