Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Orga de Lumini cu LM224 [LM324]

GeoMar

Postări Recomandate

Vizitator mateiuli

Am sa le mai scurtez la urmatoarea deschidere a carcasei. Momentan, caut pe net, si nu prea gasesc, cum se calculeaza filtrele active cu LM324 caci imi baga si niste medii pe canalul de joase. Cam la ce frecventa ar trebui sa taie filtru trece jos? 200hz?E cineva pe aici care stie formula pentru LM324? :d

Link spre comentariu

Nici eu nu am primit nici un ajutor in legatura cu filtrele.Ai dreptate, am sesizat ca "baga" si ceva medii la bass. Trebuie coborata putin frecventa de taiere a filtrului de bass.Cred ca cel mai bun lucru este [daca stii formula de calcul a frecventei filtrului din schema :rade: ] sa "experimentezi" cu ce valori iti dau calculele.Sau putin mai greu, prin "tatonare +/-".Poate cand voi avea ceva mai mult timp liber, am sa incerc sa modific frecventele de taiere pentru filtre, daca gasesc formula :rade: , daca nu "experimental". :da

Link spre comentariu
Vizitator mateiuli

Observ pe schema ca valorile condensatorilor cresc de la inalte la joase. Cele de la inalte de 2n2 si 4n7, cele de la medii de 10n si 22n, iar cele dela joase de 220n si 470n. Valorile rezistorilor raman constante, deci, parerea mea, ca la joase ar merge pus condensatori de 300n si 630n. :) E doar o aproximare, nimic calculat.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Frumoasa lucrare, felicitari. "Despre orga, pot spune ca merge super. In faza de teste, am testat-o cu becuri de 24v/100w si de aceea a fost nevoie sa atasez radiator triacelor." S-ar putea ca, inlocuind becurile, sa nu se mai pastreze reglajele pe canale, asta pt. ca becurile de 100w/24v au o inertie termica (luminoasa) mare. Iti recomand sa pui cate 3 becuri de 25W/220v pe fiecare canal si sa faci iar reglajele (modificarile); vei avea o dinamica mai mare.

Link spre comentariu

Frumoasa lucrare, felicitari. "Despre orga, pot spune ca merge super. In faza de teste, am testat-o cu becuri de 24v/100w si de aceea a fost nevoie sa atasez radiator triacelor." S-ar putea ca, inlocuind becurile, sa nu se mai pastreze reglajele pe canale, asta pt. ca becurile de 100w/24v au o inertie termica (luminoasa) mare. Iti recomand sa pui cate 3 becuri de 25W/220v pe fiecare canal si sa faci iar reglajele (modificarile); vei avea o dinamica mai mare.

Mersi pentru aprecieri.Cu becurile de 24v/100w am testat orga si totodata am eliminat riscul electrocutarii la tensiunea de 220v :da , fiind "in probe", pe masa de lucru.Ai dreptate, becurile de 24v/100w au inertie [luminoasa] mare, dar le-am folosit doar de "proba", ca sa vad cum se incalzesc triacele [pe o sarcina care "haleste" 4A, 24Vx4A=aprox100w].Acum, montata in carcasa, functioneaza cu becuri de 220v/60w si pot spune ca merge super.Reglajele, oricum, se fac din potentiometrii atasati pe panoul frontal [in locul semireglabililor]. :dans: Mai urmeaza un compresor de dinamica, ca orga sa functioneze bine, cu diferite marimi de nivel la intrare [asta sa nu mai reglez mereu potentiometrii in functie de nivelul de semnal al sursei].
Link spre comentariu

Ai grija cu compresorul; sa nu-ti micsoreze dinamica ca dispare tot farmecu'. Inc-o data, felicitari!

Inca odata mersi :da , am sa incerc si cu compresorul [dupa ce il realizez] sa vad cum merge, daca afecteaza dinamica, jos cu el. :aut:
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Desi imi place toata realizarea practica parca totusi panoul frontal mergea sa il faci ceva mai atragator...se vede totusi cam urat.Incearca sa il faci in asa fel incat sa nu se vada peretii laterali ale carcasei si ceva un autocolant peste cu ceva decupari sau ceva....sa fie de nota 10+. No offence...era doar o idee.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări