Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Orga de Lumini cu LM224 [LM324]

GeoMar

Postări Recomandate

Vreau sa scot niste informatii:- observ ca se alimenteaza la 220v;- are 4 canale (joase, medii, inalte, pauza);- Suporta deci pe un canal, un bec de maxim 500W?- Becurile la ce tensiune se alimenteaza?- este nevoie de vreun transformator?- se folosesc trei triaci: bt138. Eu am 3 triaci TB10N6. Sunt asemanatori? Se pot pune acestia? Daca nu, nu e nicio problema.- Cablajul din pdf-ul atasat este ok? Este 1:1?- si inca o intrebare: Prin ce metoda ai realizat cablajul? Imi place ca pe partea superioara ai 'desenat piesele';

- Intradevar orga se alimenteaza la 220v :nebun: , dar are si traf+punte redresoare+cond filtraj,pentru alimentarea montajului [max 30Vcc].- Are 4 canale, cel de pauza se aprinde cand "nu canta" muzica. :dans: - Am zis 500W pe canal pentru o functionare lejera a triacelor [modelul asta de triace am avut sa pun]. :rade: - Daca ai triace T10N6, vezi de ce curent are nevoie pe grila si daca suporta MOC-urile [normal trebuie sa mearga si cu ale tale]. :nas: - Cablajul din pdf este ok si este mirror pentru realizare prin metoda transfer de toner [asa l-am realizat si eu]. :da
Link spre comentariu
Vizitator mateiuli

Vad ca partea de alimentare la 30v (traf, conf. filtrare si puntea redresoare) e separata de cablaj. De exemplu: daca gasesc un traf care scoate 24v, ii mai pun o punte redresoare (cam ce amperaj?) (condensatoru de filtrare cred ca e cel de 1000uF la 250v)sa inteleg ca il pot folosi? Max 30v. (vreau sa pun accent pe cei 24V)Nu prea inteleg partea de alimentare cum vine. Are 2 alimentari separate? Una de 220v si una de max 30v de la traf?Dar becurile? La ce voltaj se alimenteaza? Nu cred ca sunt la 220. Masa la becuri unde vine? La fel si la alimentarea 220. E doar faza trecuta pe cablaj :)Sper ca nu te stresez rau. Vreau sa le invat. :)

Link spre comentariu

Vad ca partea de alimentare la 30v (traf, conf. filtrare si puntea redresoare) e separata de cablaj. De exemplu: daca gasesc un traf care scoate 24v, ii mai pun o punte redresoare (cam ce amperaj?) (condensatoru de filtrare cred ca e cel de 1000uF la 250v)sa inteleg ca il pot folosi? Max 30v. (vreau sa pun accent pe cei 24V)Nu prea inteleg partea de alimentare cum vine. Are 2 alimentari separate? Una de 220v si una de max 30v de la traf?Dar becurile? La ce voltaj se alimenteaza? Nu cred ca sunt la 220. Masa la becuri unde vine? La fel si la alimentarea 220. E doar faza trecuta pe cablaj :)Sper ca nu te stresez rau. Vreau sa le invat. :)

Bineinteles ca becurile se alimenteaza la 220! Sunt becuri normale, cu filament; cred ca cele de 100W ar fi OK... dar se gasesc mai greu de cand cu normativa europeana care le interzice (mai erau pe la mivarom si becuri de 200W, dar nu cred ca mai au).Aia 30V sunt pentru partea de comanda, adica tot circuitul ala electronic - 220 ajunge numai la triace care trimit mai departe curentu' la becuri, in functie de comanda primita in poarta. Eu zic sa te uiti putin si pe schema (la pag. 1), ca sa si intelegi ce faci acolo... Trafo de 24 c.a da tensiune cam mare, pe la 33V c.c... dar nu e diferenta mare, se poate rezolva (mai ales ca montajul nu consuma mult).
Link spre comentariu
:nas: La orga de lumini se folosesc becuri de 25...40W. Au inertia filamentului mai mica si raspund mai rapid la comanda. Deci, la un canal cu puterea de 500W se pot utiliza pina la 10...20 de becuri.
Link spre comentariu

Nu prea inteleg partea de alimentare cum vine. Are 2 alimentari separate? Una de 220v si una de max 30v de la traf?

Dar becurile? La ce voltaj se alimenteaza? Nu cred ca sunt la 220. Masa la becuri unde vine? La fel si la alimentarea 220. E doar faza trecuta pe cablaj

Poti folosi si alt transformator, nu neaparat de 24v. Montajul electronic nu consuma mult, nu ai nevoie de amperaj. :da

Un traf recuperat dintr-un aparat de radio [12Vca], de exemplu, ar fi super, plus ca are un gabarit mai mic.

Becurile sunt sigur de 220v :rade: , un fir [nulul] vine comun la toate becurile, iar celalalt [faza] vine pe placa cu montajul electronic si merge la triace, care le comanda in ritmul muzicii.

Trebuie montate sigurante de protectie la toate 4 becurile, plus la traf. :da

Uite in foto cum se alimenteaza la 220v:

Link spre comentariu
Vizitator mateiuli

Multumesc mult @geomar si @high_voltage_tm. Am inteles acum. :) Am 3 din alea de discoteca care merg la 220v si au 60W. Le-am luat mai de mult. Semnalul audio intra pe acolo unde scrie 'intrare' pe cablaj, nu? Decat iau un fir, la un capat o mufa jack si pe celalalt il lipesc pe placa, nu? Intreb pentru ca mai vazusem niste scheme cu nu stiu ce separare galvanica ... @geomar, ce te-as mai ruga, daca ai o lista cu toate piesele poti sa o pui aici? Numai daca ai!

Link spre comentariu

Da, becurile alea sunt perfecte. remus68 are dreptate, 100W s-ar putea sa fie prea mult - însă eu din astea am folosit și-mi plăcea cum clipocesc; orga era undeva afara și muzica avea de obicei cu un ritm mai puțin alert, deci inerția mai mare nu se observa.

Semnalul îl aduci acolo unde scrie intrare, printr-un cablu cu 2 fire (preferabil ecranat) - pe un fir vine semnalul (de la PC, MP3 player, etc.), iar celalalt se leaga la masa; ai grijă să nu bagi semnal prea mare, de exemplu să legi ieșirea unui amplif de 200W acolo. Separarea galvanică de care zici e asigurată de optotriace, adică nu există contact electric între rețeaua de alimentare (priză) și circuitul electronic - 220 ai doar pe triace, pe care le poți considera un fel de întrerupătoare cu care stingi/aprinzi becurile.

Piesele cred că poți să le iei și tu din schema electrică, cu o foaie și un creion; dacă te derutează legăturile alea de pe schemă, poți să le extragi și din silkscreen (poza cu partea pe care vin montate piesele) - geomar a făcut o schemă foarte ordonată și e ușor de urmărit.

http://www.elforum.info/download/file.php?id=40277&mode=view

Link spre comentariu
Vizitator mateiuli

Da, ai dreptate. Imi place mult cum sunt aranjate piesele. Doream sa il intreb daca le are pe undeva intr-un fisier pe calculator. Daca nu le are, le iau din schema. Am inteles acum si cum e cu astea. Partea de tensiune joasa - 12v face toata treaba, si prin intermediul triacilor comanda becurile ce au alimentare separata. Nu o sa o pun pe vreun amplificator, o sa iau semnal direct din PC. Multumesc mult pentru informatii.PS: Vine vacanta de paste si vreau sa o realizez. Imi place mult. :)Felicitari @geomar!

Link spre comentariu
Vizitator mateiuli

Condensatorul de 1000uF/250v este cel de care spuneai mai sus? Cel cu filtrarea,...traf.Va rog sa ma corectati daca gresesc: - la partea de alimentare tensiune joasa. Am un traf ce da 12Vca. Ii pun o punte redresoare (nu e pe cablaj) + un condensator de filtrare(e cel de pe cablaj?) inainte de traf(la220v)? Deci partea asta cu traf + punte + cond. filtrare e separata de cablaj. La fel si la partea de tensiune inalta (becurile) cu sigurantele.Sunt sigur ca nu ati inteles mare lucru din ce am spus mai sus. Asa ca revin cu un edit:Ah, eu ma uitam la poza cu schema din prima pagina si ma incurcam. Nu ma uitasem in pdf-ul atasat ca era si schema. Am vazut ca difera. Acum mi-am mai clarificat niste lucruri. Pe cablaj nu sunt puse si sigurantele de la triaci->becuri, asta inseamna ca trebuie sa le pun separat, ok am inteles.

Link spre comentariu
Vizitator mateiuli

Va rog sa ma iertati pentru 3 posturi la rand, dar nu imi mai da voie sa editez.Am inceput sa analizez schema din pdf+cablajul (partea superioara - nu cu circuite) si am vazut ca difera la denumiri. De exemplu, in schema am gasit 7 condensatori de 1uF, iar pe partea superioara 8 de 1uF. In schema mai exista 1 cond. de 4.7uF, pe cablaj nu e niciunul :cry: .La fel si cu potentiometrii semireglabili. In schema sunt 4 de 220K si unu de 1k, iar pe cablaj sunt exact invers, 4 de 1k si 1 de 220k. Si lista continua...Care sunt cele corecte? De pe schema sau de pe partea superioara a cablajului?LE: Nu mai raspunde nimeni? :cry:

Link spre comentariu

In prima schema postata NU este desenat canalul de pauza, este schema preluata de la orga de lumini realizata de @csongore.Cauta in topic unde am postat pentru download schema+cablajul MODIFICATE de mine.Acest canal a fost adaugat de mine la schema. Schema originala NU avea canal de pauza.Am incercat o imbunatatire a schemei.De aceea este 8 conzi de 1uF [unul este la canalul de pauza].Incearca si "scoate" componentele [valorile lor] de pe silkscreenul realizat pe cablaj.In schema NU este nici un condensator de 4,7uF, poate l-ai confundat cu cel de 4,7nF, uita-te mai atent.Potentiometri [semireglabili] pe cablaj sunt 3+1 de la canalul de pauza de 1,5 - 10K [de 1K am pus ca asa aveam] si unul de 220K. Unde ai vazut tu 4 de 220K si 1 de 1K ??

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări