Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Orga de Lumini cu LM224 [LM324]

GeoMar

Postări Recomandate

Astazi, avand ceva timp liber, am mai mesterit la "carapacea" pentru Orga de lumini.

Am realizat Panoul Frontal si Panoul Spate. La panoul frontal mai trebuie sa decupez locasurile LED-urilor pentru cele patru canale.

Vreau deasemenea, ca sa introduc si un compresor dinamic, pentru a putea fi conectata la surse de semnal cu nivele diferite.

Sper ca in urmatoarele zile, daca mai am ceva timp liber, sa o finalizez. :da

Link spre comentariu

Astazi am reusit ca sa termin de montat Orga in cutie.

Am sa postez si poze mai tarziu, dar momentan am o nelamurire.

Am inlocuit semireglabili dupa placa [i-am scos] si in locul lor am conectat cele 3 potentiometre de 10k lin de pe panou si unul de 200k lin [ptr vol general].

Problema este ca nu lucreaza eficace decat pe ultimul sfert din cursa [spre maxim].

Sa fie prea mari ca valoare [asa erau si in schema]? O modalitate de a le "face" sa lucreze pe toata lungimea cursei nu exista, fara a le inlocui?

Am montat o rezistenta de 4k7 in paralel pe un pot, dar nu am remarcat mare diferenta.

Link spre comentariu

Pentru a functiona la reglajul nivelului de semnal, potentiometrele trebuie sa aiba caracteristica logaritmica. Daca nu gasesti (nici eu nu am gasit de tipul cu ax randalinat de 6mm), nu e nici o problema ! In locul potentiometrului de 10K folosesti un potentiometru de 100K si o rezistenta de 10K, iar in locul celui de 200K , montezi un potentiometru de 1M cu o rezistenta de 100K. Curba de variatie este excelenta si o folosesc de mult timp cu succes in aparatura audio.Potentiometrul de 100Klin, se gaseste in prezent, cu notatia B100K.Daca mentii potentiometrele actuale, ar trebui sa montezi o rezistenta de 1...1,5K pe potentiometrul de 10K si de 22K pe potentiometrul de 200K, efectuind legaturile ca in atasament.

Link spre comentariu

Daca mentii potentiometrele actuale, ar trebui sa montezi o rezistenta de 1...1,5K pe potentiometrul de 10K si de 22K pe potentiometrul de 200K, efectuind legaturile ca in atasament.

Mersi mult @remus68, am sa le pastrez pe cele actuale. Am sa incerc astazi si varianta propusa de tine, sa vad ce randament are.

Oricum, orga, merge super, atat ca are acest "inconvenient" cu reglajul prea brusc pe ultimul sfert de cursa a potentiometrelor.

Este destul de sensibila la semnal, este mai mult decat suficient semnalul de la iesirea placii de sunet a calcului.

Volumul in Winamp si de la iesirea placii audio sunt la 1/2, iar pot de nivel audio al orgii este la 3/4.

:aplauze

Link spre comentariu

As vrea si eu formula pentru calculul frecventei, la filtrele folosite la aceasta orga.Vreau sa modific putin frecventele, sa vad ce efecte obtin.Stiu sigur ca mai este postata pe undeva pe forum, dar sincer nu am gasit-o. :jytuiyu

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator mateiuli

Multumesc pentru linkul din postul de aici: viewtopic.php?f=66&t=33278&st=0&sk=t&sd=a&start=15App: va rog sa nu radeti de mine dar nu stiu prea multe in domeniul asta. Sunt in clasa 9 :DAm realizat o orga de lumini pe leduri, cablajul l-am realizat prin metoda transferului de toner. Deci stiu cat de cat la partea asta.Am mai realizat o aprindere electronica pentru o mobra, mai am transformatorul. :DNu vreau sa ma laud, vreau doar sa stiti nivelul meu. :)Vreau sa scot niste informatii:- observ ca se alimenteaza la 220v;- are 4 canale (joase, medii, inalte, pauza);- Suporta deci pe un canal, un bec de maxim 500W?- Becurile la ce tensiune se alimenteaza?- este nevoie de vreun transformator?- se folosesc trei triaci: bt138. Eu am 3 triaci TB10N6. Sunt asemanatori? Se pot pune acestia? Daca nu, nu e nicio problema.- Cablajul din pdf-ul atasat este ok? Este 1:1?- si inca o intrebare: Prin ce metoda ai realizat cablajul? Imi place ca pe partea superioara ai 'desenat piesele';Multumesc anticipat. Sper ca nu te-am sufocat cu aceste intrebari

Link spre comentariu

apropo de prescurtari, discutie pe mess:VASILE: ba ioaneION:VASILE: BUZZION:VASILE: raspunde ba fgmION: eu sunt tatal lui Ion, nu e acasaVASILE:ION: dar ce inseamna fgm?VASILE: ...facem gratar maine...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări