Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

reducere tensiune de la 18,5v la 16v

Vizitator comma

Postări Recomandate

• Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• AlinEX

10

• remus68

4

• Relav

3

• Myhayxx

2

Top autori în acest subiect

Acest subiect trebuia postat la rubrica " alimentatoare ".

cred ca robeert are dreptate.... dar tinand cont ca userul care a postat aici este incepator... oricum legea este lege :aut:
Link spre comentariu

Domnilor,cum puteti sa faceti atatea recomandari, cand datele problemei sunt incomplete.Acel aparat cere intre 11 si 18 volti. Credeti ca e suficient ca sa puteti da o recomandare pertinenta? Asa nu o sa invete nici un incepator nimic.1. 11-18V curent continuu sau alternativ (si sa nu-mi spuneti ca ati dedus ca ar fi continuu ca nu asa se lucreaza)2. Ce curent maxim are nevoie aparatul?3. Exista vreo documentatie la aparat in care sa se specifice daca e nevoie de un alimentator dedicat sau daca merge orice alimentator comercial? Pt ca sunt aplicatii unde se cere de exemplu curent continuu redresat dar nefiltrat.Deci consider ca numai stiind TOATE aceste informatii se poate da un raspuns corect.In ipoteza ca ar fi vorba de CC si dat fiind, ca este si charger, banuiesc ca curentul nu este chiar foarte mic. Atunci cea mai simpla variante ar fi cea data de Kuki, cu precizarea ca tensiunea de deschidere a unei jonctiuni pe siliciu este de 0.65V la amperaj mic, dar poate sa treaca si de 1V pt amperaje mari. Vezi datasheet 1N400x, curent direct If=1A, tensiune directa Vf=1.1V sau 1N540x, If=3A, Vf=1.2V.Iar tensiunea pe care eu as sugera-o, ar fi nu de 16V ci de 14-15V. Si mai vreau sa mai punctez ceva. Daca un coleg da un raspuns pe care altul il considera gresit, nu este de ajuns sa spui "asa nu e bine" ci trebuie sa iti si susti afirmatia cumva pt ca ceilalti sa invete.Exemplu:@ Myhayxx - divizorul tau este foarte bun, dar numai pt curenti foarte mici. La curent mai mare apar disipari de putere mare pe rezistente (P=RI*), deci ar trebui sa folosim rezistente de valoare mult mai mica si de putere si sa avem grije pe unde le punem ca sa nu topeasca nimic. In plus pierdem si din curentul care il da alimentatorul, deoarece curentul se va impartii pe ambele ramuri, o parte va merge spre consumator iar alta parte se va duce la masa prin R2. AlinEX a incercat sa explice, dar nu a nimerit-o f bine.@ AlinEX - si varianta cu stabilizator de tensiune e buna dar din nou este in functie de curent. Seria 78xx suporta in regula cam 1-1.5A (funcie de producator), deci daca l-am folosi chiar numai pt 0.5A tot ar trebui pus pe un mic radiator. Mai mult, mai este un element de care trebuie tinut cont, si anume DROPOUT VOLTAGE adica diferenta de tensiune dintre intrare si iesire care este de regula cam la 2.5V. deci daca bagam 18V nu putem sa scoatem mai mult de 15.5V. Tot ce este peste nu va mai fi stabilizat. In plus, chiar daca este extrem de simplu acest stabilizator seria 78xx, tot trebuie tinut cont de niste elemente importante ca sa nu intre in oscilatie. E mai important sa avem niste C=100nF direct de la pini lui de intrare si iesire la masa decat electrolitici. Deci sfatul meu este ca atunci cand cititi un datasheet sa incercati sa intalegeti toti parametri de acolo, ca nu sunt pusi de pomana. Daca nu stiti, intrebati. Daca colegul nostru comma ar fi fost mai avansat un pic, as fi indraznit sa-i propun modificarea tensiunii la sursa de laptop existenta, diferenta fiind foarte mica. Ori prin semireglabil existent, ori modificand f putin reactia. Dar fiind incepator sadea, nu am voie sa incerc acest lucru (tensiuni mari 300V, risc de defectare totala a sursei). Nu vreau sa-l am pe constiinta daca incepe sa "dardaie" la 300V CC. Dar intai sa aflam de la comma toate detaliile necesare. Dupa aceea putem sa dam o solutie pe/la nivelul cunostiintelor lui. Nu cred ca trebuie sa aratam care e mai destept, ca degeaba ii dam lui comma o solutie bazata pe microprocesor, ca tot nu o sa-l ajute cu nimic. Si exact asta este scopul, sa ajutam, nu sa ametim oamenii. Iar raspunsurile scurte iar nu ajuta la nimic. Mai bine pierdem un pic mai mult timp cu scrisul, dar dam un raspuns complet si argumentat. Daca nu avem timp, mai bine nu scriem nimic.Sperand ca n-am ofensat pe nimeniva doresc o seara bunaRadu

Link spre comentariu
Vizitator comma

cat de incepator sunt eu ... mai rar am auzit de echipamente care functioneaza la 11-18v alternativ ... intradevar, traful scoate alternativ dar e insotir de o punte redresoare

ca sa lamurim problema

balancerul este exact asta:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=7898

power supply este asemanatoare cu asta:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=6477

numai ca al meu power supply de la laptop are alte valori pe output: 18,5v (masurat in gol 18.7v) si 3.5A

mie imi trebuie sa duc tensiunea de 18.5v sub 18v

cred ca schema cu CI LM7815 e oki ... deoarece am mai gasit pe net si alte scheme de stabilizatoare, defapt era aceeasi dar cu alt LM78xx pentru alte tensiuni (din 12v in 9v)

merci AlinEX ... merci baieti

Link spre comentariu

@ comma 1. asa cum spui chiar tu, mai rar echipamente in CA. Mai rar, nu inseamna deloc, iar eu nu am spus ca sunt dese. Am spus doar ca este un element care trebuie stiut daca vrei sa dai un raspuns corect. Aceste aparate se alimenteaza dintr-un alimentator ce debiteaza CA, iar redresarea si filtrarea sunt in aparat. 2. deci din nou cum spui, de abea acum lamuresti problema, dand un link spre aparatul in cauza. Asa aflam ca curentul maxim consumat este de 2A. La 2A nu o sa-ti tina un LM7815 nici daca ar fi original, de la National Semiconductor, care il dau pt 1A cu Peak la 2.4A (DACA TI TEMPERATURA JONCTIUNII LA 25*C - ceea ce nu vei putea niciodata). Nu mai vorbesc de cate "fake"-uri chinezesti sunt pe piata, mai ales la noi. 3. Trebuie sa ti cont si de puterea care tu trebuie sa o disipi pe elementul regulator. P=UxI => P=(18.5-15) x 2 = 7WCea mai simpla varianta sunt diode puse in serie, minim 2, cand vei avea in gol 18.7V - 1.3V = 17.4V si in sarcina 18.7V - 2V = 16.7V. Eu as recomanda totusi 3 diode de 6A pt o mai buna disipare a caldurii. Seria P600 ar fi f buna sau mai bun dioda rapida de 5-6A.Dar bineintales ca faci cum crezi tu ca e mai bine. Nu am vrut decat sa te ajut. Eu oricum am impresia ca imi cam bat gura de pomana.SuccesRadu

Link spre comentariu

@ comma 1. asa cum spui chiar tu, mai rar echipamente in CA. Mai rar, nu inseamna deloc, iar eu nu am spus ca sunt dese. Am spus doar ca este un element care trebuie stiut daca vrei sa dai un raspuns corect. Aceste aparate se alimenteaza dintr-un alimentator ce debiteaza CA, iar redresarea si filtrarea sunt in aparat. 2. deci din nou cum spui, de abea acum lamuresti problema, dand un link spre aparatul in cauza. Asa aflam ca curentul maxim consumat este de 2A. La 2A nu o sa-ti tina un LM7815 nici daca ar fi original, de la National Semiconductor, care il dau pt 1A cu Peak la 2.4A (DACA TI TEMPERATURA JONCTIUNII LA 25*C - ceea ce nu vei putea niciodata). Nu mai vorbesc de cate "fake"-uri chinezesti sunt pe piata, mai ales la noi. 3. Trebuie sa ti cont si de puterea care tu trebuie sa o disipi pe elementul regulator. P=UxI => P=(18.5-15) x 2 = 7WCea mai simpla varianta sunt diode puse in serie, minim 2, cand vei avea in gol 18.7V - 1.3V = 17.4V si in sarcina 18.7V - 2V = 16.7V. Eu as recomanda totusi 3 diode de 6A pt o mai buna disipare a caldurii. Seria P600 ar fi f buna sau mai bun dioda rapida de 5-6A.Dar bineintales ca faci cum crezi tu ca e mai bine. Nu am vrut decat sa te ajut. Eu oricum am impresia ca imi cam bat gura de pomana.SuccesRadu

Salut amice. Unde-i corect, e corect. Ai perfecta dreptate. LM7815 nu rezista decat la 1 amper. :aplauze
Link spre comentariu
Vizitator comma

nu am vrut sa fiu rautacios cu nimeni ... dar chiar nu am auzit de montaje la tensiuni asa mici care merg pe alternativ. acum ca exista montaje undecare au inclusa si puntea redresoare si poti sa le alimentezi cu CA , nu zic nu ... dar lafel de rara gasesti de vumparat un alimentator de fabrica care sa scoata CA. Daca vreau eu sa-mi fac un alimentator si un montaj ... pot sa ma explri ceva de genu " un traf sau un alimentattor de x volti CA" ... si se intelege ca e fara puntesi inca odata ... nu am vrut sa jignesc pe nimeni ... daca am facut-o, rog iertare :jytuiyu iar la capitolul modificarii amilemnatorului de laptol ... daca nu mi-ar mai trebui la laptop, as umbla in el cu mare placere, ascultandu-ti sfaturile... dar inca il folosesc la laptop, si am nevoie doar de un montaj pe care sa-l folosesc intre alimentator si balancer care sa-mi conoare tensiuneala una safe ... asta ca sa nu mai dau banii pe alt alimentator si sa nu-mi umplu casa cu firein concluzie ... ma duc la magazin si cer 3 diode rapide de 5-6A ... sau tre sa stiu vreun nume specific?

Link spre comentariu

comma eu nu ma simt jignit... si cred ca nimeni nu se simte... am vrut sa fiu de folos... gandindu-ma ca o sa folosesti treaba asta la incarcat acumulatori, m-am gandit sa-ti sugerez o schema pe care si eu o folosesc destul de des. Asa este!!! nu poti folosi un 7815 la 2A niciodata. dar am specificat ca daca ai nevoie de un curent mare se poate obtine cu ajutorul unui tranzistor legat ca in schema de mai jos!!! apoi tu urmeaza calea cea mai simpla sau cea pe care o vrei... cel mai simplu este sa inseriezi 2-3-4 diode, in functie de tensiunea finala pe care o doresti (0.6V scadere de tensine pt fiecare dioda), acum totul depinde de ce curent ai nevoie pt jucarica ta de incarcat accumulatori LiPo. Eu incerc doar sa fiu de folos cu ceva

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator Danny22tm

Imi puteti da si mie un sfat...am un incarcator auto care scoate 5v 2A si vreau sa reduc tensiune la 3 - 3.5V ...imi puteti spune va rog cea mai simpla schema si cat de cat sigura?Multumesc anticipat !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări