Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

reducere tensiune de la 18,5v la 16v

Vizitator comma

Postări Recomandate

Vizitator comma

am un balancer/charger de bateii lipo care vine fara alimentare ... in specificatii scrie ca trebuie alimentat la tensiune intre 11 si 18v , eu am un alimentator de la leptop pe care scrie ca scoate 18,5v ... iar masurat cu voltmetru scoate 18,7v cum pot sa reduc tensiunea de la 18,5 la 16 v ... ca sa fie mai safe ... ma gandeam la un rezistor semireglabil (dar nu stiu de cat ohmi sa fie) pe borna "+"... si cu aparatul de masura sa reglez/masor tensiunea prin semireglabil si sa o setez la 16 ... 17v ... dar nu sunt expert si nu ma pricep ... de aceea va intreb pe voi poate imi sugerati o schema simpla cu care sa fac asa cevamerci anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• AlinEX

10

• remus68

4

• Relav

3

• Myhayxx

2

Top autori în acest subiect

scrie ca trebuie alimentat la tensiune intre 11 si 18v , eu am un alimentator de la leptop pe care scrie ca scoate 18,5v iar masurat cu voltmetru scoate 18,7v

Daca ai masurat "in gol", cu sarccina tensiunea va mai scade.
Link spre comentariu

Varianta cu rezistente propusa de Myhayxx nu este buna .Cel mai simplu inseriezi 4-5 diode. Ce tip? Este functie de curentul consumat. Daca ai 0,5-0,6A merg 1N400...1, 2 etc.......daca ai mai mult pune niste diode de 3A. Nu poti folosi LED-uri.

Link spre comentariu

Daca vrei sa incarci baterii eu propun o schema cu LM7815. Zici ca incarcatorul tau accepta la intrare tensiuni intre 11 si 18V deci cred ca 15 V e o tensiune optima dar pt 16 v poti pune in pinul 2, una sau doua diode pt a mari tensiunea la iesire fix cu caderea de tensiune pe diode. Eu cred ca tensiunea de 15 V este suficienta. Obligatoriu CI situat pe un radiator. In schema data ar trebui sa ai la iesire 16.2V teoretic, deoarece CI stabilizator da la iesire 15V+1,2V ce reprezinta caderea de tensiune pe cele doua diode. Din datele de catalog LM7815 ia la intrare 23V si da la iesire un curent de 2,4A, deci este ideal pentru ce iti trebuie tie plus ca e extrem de simplu :da :da

Link spre comentariu

Daca vrei sa incarci baterii eu propun o schema cu LM7815. Zici ca incarcatorul tau accepta la intrare tensiuni intre 11 si 18V deci cred ca 15 V e o tensiune optima dar pt 16 v poti pune in pinul 2, una sau doua diode pt a mari tensiunea la iesire fix cu caderea de tensiune pe diode. Eu cred ca tensiunea de 15 V este suficienta. Obligatoriu CI situat pe un radiator. In schema data ar trebui sa ai la iesire 16.2V teoretic, deoarece CI stabilizator da la iesire 15V+1,2V ce reprezinta caderea de tensiune pe cele doua diode. Din datele de catalog LM7815 ia la intrare 23V si da la iesire un curent de 2,4A, deci este ideal pentru ce iti trebuie tie plus ca e extrem de simplu :da :da

LM7815 curent maxim 1,5A (asa scrie la carte)
Link spre comentariu

2,4A este un curent de varf. Uitate in descrierea de la inceput unde scrie ca este pt un curent de 1A (nici macar 1,5A cum am afirmat mai inainte. Dar si datasheeturile nu sunt toate la fel. depinde unde te uiti.

Link spre comentariu

scuze daca am dat un raspuns gresit. :cry: data viitoare cand o sa mai dau sfaturi o sa ma documentez mai mult :nas: dar ca sa nu mor prost si sa mai invat si eu cate ceva, care ar fi fost riscul daca aplica metoda propusa de mine? multumesc!

Link spre comentariu

corect aici!! ai dreptate dar nu cred ca ii trebuie un curent mai mare de 1A si pe de alta parte se poate creste curentul la iesire cu ajutorul unui tranzistor de putere mare gen 2N4348, 3055...etc, conectat cu baza la iesirea CI, colector la intrare, iar pe emitor avem o tensiune mai mica cu 0.6V cu aproximatie dar de un curent mai maricel.

Link spre comentariu

scuze daca am dat un raspuns gresit. :cry: data viitoare cand o sa mai dau sfaturi o sa ma documentez mai mult :nas: dar ca sa nu mor prost si sa mai invat si eu cate ceva, care ar fi fost riscul daca aplica metoda propusa de mine? multumesc!

Nici unul.... doar ca nu este functional! de ce? pentru ca se modifica valoarea rezistorului de 1K la conectarea sarcini, deci si tensiunea de iesire + ca este foarte mult limitat curentul de iesire datorita rezistorului de 160 ohm! asa ceva se foloseste in cu totul alta parte...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări