ex.escu Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Atasez niste schite mai vechi(scuze sunt pentru calitate) cu partea de amplificator de tensiune cu modificarile minime pentru performante decente.La partea de final ,in fig 2a e o varianta simpla cu dioda -compensare termica,in fig 2b e o varianta cu prefinalii in clasa "A"(disipa cca.0,8w-limita radiatorului de pe placa,iar in fig.2c o varianta cu generator de curent,mai performanta(folosita si in Electrocompaniet).In ultimul caz tranzistorii din sursa de curent se fixeaza pe radiatorul finalilor,cu izolatori.MJE 340/350 trec in locul driverilor iar ca prefinali bd 241c/242c minim.Cablajul e foarte prost ,se exfoliaza imediat asa ca modificarile trebuie bine "cantarite" Link spre comentariu
baga Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 ...Sau se poate simplifica renuntand la cateva componente pana se ajunge la o schema asemanatoare cu cea de mai jos.. 159W la 0.11% distorsiuni la jumatate din putere distorsiuni 0.01% Curent de mers in gol 19mA. Aceasta schema a fost a primului meu amplificator , am construit-o acum 6-7 ani.Am folosit alimentare ceva mai mica(2x32v)Zgomot de fond nu prea avea,offset de cateva zeci de mV parca...Performante suficiente, zic eu. Componentele au costat cateva zeci de mii de lei vechi. Nici in ziua de azi nu cred ca trec de 10 lei. Nu am avut rabdare sa simulez schema lui DonPetru pentru ca nu cred ca are rost sa ne complicam asa de mult. Link spre comentariu
cristian2009 Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Pt Baga: cum reglezi curentul de mers in gol ? Link spre comentariu
scormonel Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Nu te complici cu reglajul. Daca distorsiometrul da bine de ce sa te complici scarpinandu-te cu mana stanga la urechea dreapta ?. Dar cred totusi ca amplificatorul este supracompensat cu 100 pF. baga te rog arata-ne si noua o oscilograma de semnal dreptunghiular si o distorsiune sinusoidala la 20 khZ. Link spre comentariu
Vizitator Carpy Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Domnule indy666 va rog frumos imi puteti simula aceasta schema http://i55.tinypic.com/ev0xld.jpg Link spre comentariu
indy666 Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Se rezolva!! Link spre comentariu
Vizitator Carpy Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Multumesc !!!!! Link spre comentariu
baga Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Nu te complici cu reglajul. Daca distorsiometrul da bine de ce sa te complici scarpinandu-te cu mana stanga la urechea dreapta ?. Dar cred totusi ca amplificatorul este supracompensat cu 100 pF. baga te rog arata-ne si noua o oscilograma de semnal dreptunghiular si o distorsiune sinusoidala la 20 khZ.In practica trebuie reglat curentul, difera chiar si intre tranzistori de acelasi tip.Pentru aceasta se modifica r6 10khz la jumatate din putere daca maresc puterea sau frecventa face asa: .. nu am timp acuma sa vad de ce.. semnal dreptunghiular cu amplitudine 1v pe intrare semnal dreptunghiular cu amplitudine 2v pe intrare Se pare ca nu e chiar asa simplu...Indy666, te rog sa simulezi si tu cu frecventa mare si dreptunghiular schemele care le-ai mai simulat daca ai timp. Link spre comentariu
indy666 Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Multumesc !!! !! Cu placere!!Alimentare +-40Vcc, sarcina 4 ohm, curent de mers in gol 27mA. -putere aprox 100W/4 ohm la THD 0.16%. Se pare ca nu e chiar asa simplu...Indy666, te rog sa simulezi si tu cu frecventa mare si dreptunghiular schemele care le-ai mai simulat daca ai timp.O sa revin si eu cu rezultatele incercarilor propuse de dvs. Link spre comentariu
ex.escu Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Sa nu exageram cu simularile;pot fi bune, pot da o imagine de ansamblu dar rezultatele practice pot diferi destul de mult. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Sa nu exageram cu simularile;pot fi bune, pot da o imagine de ansamblu dar rezultatele practice pot diferi destul de mult.Asa este. Schema cu 2N3055 imi place insa - si asa am cativa rataciti printr'o cutie. Pana luna viitoare promit ca o fac, o testez, si revin cu rezultatele. Am un prajitor de paine de 800W care are 3 bancuri de rezistente de ~21 ohmi fiecare, deci cu toate 3 in paralel se poate obtine o sarcina mai mult decat suficienta pentru un asemenea amplificator. Link spre comentariu
indy666 Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Programe de genul acesta folosesc la maxim procesorul, care are niste limite.....de aici pot aparea si erori in simulare. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Aceasta schema a fost a primului meu amplificatorPentru un offset bun, daca R2=10K atunci R1 trebuie sa fie de 330R (R2 fixeaza curentul prin diferential la 4mA). Daca R1=470R, atunci trebuie introdusa o rezistenta de 27R in emitorul pilotului Q3 - preferabil, ceea ce va rezolva mai multe probleme. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 oscilograma din SIM2 este total ilogica,de ce un amplif ce da simetric la iesire atacat cu sinus 20khz sa dea numai pe ramura pozitiva la un atac cu 15khz dreptunghi Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Vroia sa sublinieze ca simulatorul mai da si rateuri uneori. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum