mișa Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Ce tot vorbesti acolo? Uiti ca e vorba de curent continuu iar traful de iesire nu mai are 8K sau cit are el ci citeva sute de ohmi. Nu mai esti pe dreapta de functionare in ac. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Oricit de interesanta si oricit de mici distorsiuni ar avea, faptul ca prin arderea unei lampi ia foc amplificatorul e inacceptabil.Cred ca faima acestei scheme a fost raspindita de pompieri nu de audiofili Se vede treaba ca nu citeste nimeni ce am scris eu mai sus,iar de luat foc......,nu va lua NICIODATA....montajul asta merge de 10ani la un mare meloman din orasul Pitesti,care asculta muzica foarte multe ore pe zi,dar nu "joaca sah" cu tuburile,ele stau la locul lor cu bun simt si....canta,fara sa ia foc! Eu am vazut(reparat) un amplificator de chitara MARSHALL care desi are un montaj absolut clasic cu tuburi in final 2XEL34 a luat pur si simplu FOC in timpul unei cantari dupa ce un EL34 a exploda pur si simplu lampa a fost topita (!!!!),iar siguranta pe anod,desi era calibrata nu a cedat....,inacceptabil,nu-i asa?? Dar..ma rog,parerea fiecaruia conteaza.**************************************************************************Curentul de grila,pentru ca exista un curent de grila pentru EL84 este extrem de mic in absenta lui EF86. Daca se scoate aceasta lampa se va observa cum in timpul a 10...30secunde incepe sa se inroseasca anodul lui EL84 deoarece Pda va creste la aproximativ 15...16W (cam mult pentru un EL84),in schimb se poatea aranja o mica protectie asa cum am recomandata mai sus dar in dezavantajul cresterii THD. Un dispozitiv cu semiconductori in astfel de montaje cu tuburi,mai ales pe calea de semnal nu prea este acceptat de cei cu pretentii audiofile.... Iar daca ne gandim ca la un curent anodic de doar 80uA(!!!!!!!!) pentru EF86 aceasta lampa poate ceda vreodata,in afara faptului ca poate fi sparta,atunci.......nu mai am ce sa spun.Si inca o chestei: nu impun nimanui acest tip de montaj,este postat pentru analiza si bineinteles pentru critici,nu?! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 EF86 poate sa dispara din montaj ,primarul OT se poate exclude (inlocui cu R=0) ,tot fara pompieri... Perfect adevarat domnule Lazaroiu=NU va lua foc niciodata ! acest montaj din motive lipsa EF86. Link spre comentariu
adigh Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 EF86 poate sa dispara din montaj ,primarul OT se poate exclude (inlocui cu R=0) ,tot fara pompieri...Ce se va intimpla cu R10? Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Adevarat graiesti. Nu ai impus nimanui sa faca acea schema, din acest motiv eu nu o sa o folosesc pentru ca nu e de mine. Eu prefer una la care sa nu cunosc motivul pentru care ia foc Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Ce se va intimpla cu R10?In lipsa F86...,R10 "primeste" circa 17W...,C2 se duce si el si cu asta basta ,nu vin pompieri si nu se aprinde casa pentru doua componente distruse ,lampa finala EL84 ramine la locul ei(de ce trebuie sa scot EF86 din soclu ,sau daca scot din soclu EF86 pierd doua componente-mare brinza ,nu mi se pare normal sa discreditam o schema cind se elimina o componenta a ei ,nu ne obliga nimeni sa lucram cu EF86-EL84 in aceasta configuratie ,schema http://postimage.org/image/kqmsuu1kj/ prezentata de Lazaroiu functioneaza perfect ,am reprodus fizic aceasta configuratie la alt timp si nu o data...). Link spre comentariu
adigh Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Ce se va intimpla cu R10?In lipsa F86...,R10 "primeste" circa 17W...,C2 se duce si el si cu asta basta ,nu vin pompieri si nu se aprinde casa pentru doua componente distruse ,lampa finala EL84 ramine la locul ei(de ce trebuie sa scot EF86 din soclu ,sau daca scot din soclu EF86 pierd doua componente-mare brinza ,nu mi se pare normal sa discreditam o schema cind se elimina o componenta a ei ). Nu discutam ca sa discreditam vreo schema, Doamne fereste. Doar analizam o schema. Dupa cum spunea si dl Lazaroiu schema se poate critica. Nu critica in sensul de a fi impotriva la tot ci ceva asemanator cu critica literara adica o analiza. R10 intradevar nu se arde daca se supradimensioneaza. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Ce se va intimpla cu R10?In lipsa F86...,R10 "primeste" circa 17W...,C2 se duce si el si cu asta basta ,nu vin pompieri si nu se aprinde casa pentru doua componente distruse ,lampa finala EL84 ramine la locul ei(de ce trebuie sa scot EF86 din soclu ,sau daca scot din soclu EF86 pierd doua componente-mare brinza ,nu mi se pare normal sa discreditam o schema cind se elimina o componenta a ei ). **************************************************************************In conditiile normale,adica amplificatorul complet presupunand ca acesta funtioneaza in alta tara in afara de Romania unde poate sa dispara EF86,avem urmatoarele: - Ig1[EL84]=1nA - Ua[EF86]=25V - Pda[EF86]=2.3mW - Ia[EF86]=83uA - Pd[R10]= 1.5W ..in cazul cand cineva fura lampa EF86,avem: - Ig1[EL84]=34uA - Pda[EL84]>15W - Pd[R10]=9.74W O solutie ar fi si-i multumesc lui ,montarea unui zener intre anod si katod la EF86 cu Uz=33V,fara ca semnalul sa "pateasca" ceva,in schimb in lipsa lui EF86 totul va ramane in liminta de a nu suna la pompieri.Am simulat ideea d-lui si este OK,fara ca semnalul sa sufere. Situatia dupa ce scoatem EF86 va fi asa: - Ig1[EL84]=4nA - Pda[EL84]=13W - Pd[R10]= 2.11W Deci protectie eficienta! Multumesc pentru idee,,excelenta cu toate ca THD cresc la 0.7%[5W],dar este buna sugestia! ************************************************************************* @ Nu ai dreptate:" daca bem,murim,daca nu bem tot murim,asa ca mai bine este sa stim de ce murim,nu?" e o gluma! Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Eu daca scot prima lampa mi se stabilizeaza curentul prin EL84 la 107mA, disipind 20W iar pe rezistenta din catod cad cam 80V. OK, nu ia foc. Doar se inroseste anodul. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Eu daca scot prima lampa mi se stabilizeaza curentul prin EL84 la 107mA, disipind 20W iar pe rezistenta din catod cad cam 80V pai eu ce am spus mai sus? in cazul tau Pda=20W si Pd[R10]=9.14W...iar eu am spus: Pda[EL84]>15W Pd[R10]=9.74W...Deci suntem cam p'acolo,dar solutia propusa de este excelenta,iar rezultatele practice postate de dl. sunt de necontestat,categoric asta.Cred ca o solutie ar mai fi sa folosim o lampa ceva mai fortoasa,ex. 6L6 sau 6P3S-E dar cu PSF-ul lui EL84,ar fi ceva,ce spuneti???...eu nu am incercat,dar poate imi fac astazi timp si incerc si practic.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Tot avem ceva cu EL84 pe masa de lucru , "am refacut citeva lipituri"...Cine are curiozitatea fizica-materiala poate proba(K poate fi inchis pina cind tubul EL84 ajunge in regim termic ...).Se poate proba si fara OT cu anodul conectat direct la +280V. Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Practic n-am incercat dar teoretic sunt 80-85V.In nici un caz nu vreau sa discreditez nimic. Doar discutam scheme. Link spre comentariu
adigh Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Tubul EL84 fiind aproape intotdeauna afara se poate arde de prea multa "roseata" dar nu provoaca incendiu. In schimb R10 fiind in interior se poate stabiliza la o temperatura periculoasa pentru incendiu daca nu e supradimensionata corespunzator. Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Ei...treaba cu incendiu si pompierii am zis-o in gluma...Oricum e de presupus ca in timpul functionarii e cineva in apropiere care isi da seama ca ampliful nu mai merge sau ca miroase a ars. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Ca un fapt divers: am într-un montaj nişte rez sovietice de 25W ceramice, spoite cu email verde, care se încing pînă se dezlipesc firele şi nu fumegă, nu sfîrîie, vai de tine dacă le atingi din greşeală. Cele ceramice cu ipsos miros a ars. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum