Vizitator Postat Martie 16, 2010 Partajează Postat Martie 16, 2010 ...astept sugestii ,...Are dreptate fcon ,trebuie cel mult ameliorat daca e cazul si se poate.Unde consideri ca nu stai bine ? Link spre comentariu
danzup Postat Martie 16, 2010 Partajează Postat Martie 16, 2010 Adica vrei sa il strici, sa lasi doar cutia si comanda facuta de Dan si sa schimbi toata mataraia din cutie? Cum ramane atunci cu dorinta de perfectiune? Amplificatorul este ca un pom, pe care il altoiesti, il ingrijesti si-l cresti; nu-l tai cand are doua-trei frunze sau face primele 2-3 fructe! Ti-am propus sa comparam amplificatorul tau cu al meu (Clona amplif Revox S52 (EL84 pp); daca al tau suna bine (sau mai bine decat al meu), inseamna ca parerile de la auditia de la au depins de sursa si boxe, si-atunci este clar; daca al meu suna mai bine, vom gasi imediat cauza, deoarece sunt amandoua SE-uri simple, cu EL84, cu transformatoarele cu aproximativ aceeasi suprafata de sectiune. Dar, in fond, faci cum doresti; intreba-l, totusi, pe Vio de ce nu-i vine sa se desparta de amplificatoarele facute de el si de ce nu le strica... Corect : asa gandesc si eu !Aceleasi sfaturi ma gandeam sa i le dau si eu ! Link spre comentariu
fcon Postat Martie 16, 2010 Partajează Postat Martie 16, 2010 Corect : asa gandesc si eu !Aceleasi sfaturi ma gandeam sa i le dau si eu !Ok, hai sa vedem ce iese din asta...Ciudat mi se pare ca am mai intalnit colegi care se codesc, oarecum, de o comparatie directa intre amplificatoare...Eu am gasit numai doua alternative: fie nu au incredere in solutia lor, fie intr-a mea, cu toate ca schema mea este de-o simplitate extrema (poate-i prea simpla si-atunci nu inspira incredere?), n-am folosit materiale exotice sau ulei de sarpe, nici nu am vreo solutie tehnica ascunsa, miraculoasa, prin care obtin mai multe decat ar trebui...Singura modificare fata de schema initiala, pusa pe forum de anul trecut, este ridicare potentialului filamentelor peste cel al catodului, prin care am scapat complet de brum.Bineinteles, rog sa nu creada nimeni ca il fortez pe Victor sa faca ceva ce nu doreste, insa ar fi pacat sa strice ceva ce este bun si poate fi si mai bun... Ba as fi in stare sa creez si o mica oscilatie la al meu, numai sa-l fac pe Victor sa pastreze aparatul... Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 chiar daca le construiesc si dupa o perioada le vind tot ma gindesc la amplificatoarele melede ce?pentru ca string in ele ,nopti de nesomn,nervi,idei de a concepe ceva de calitate!inca ceva ,nu prea sunt "copiac",aproape tot ce fac eu sunt concepute si bibilite de minesatisfactia mea este sa concep eu ceva,nu sa copiez de pe net sau din alte publicatiidaca am o idee este si o provocare sa incerc ceva nouam un nou proiect"RED AMPLIFIER" vintage with EL9&EL3&AZ4am toare componentele si carcasa,urmeaza sa mai primesc timpul pentru montaj Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 chiar daca le construiesc si dupa o perioada le vind tot ma gindesc la amplificatoarele melede ce?pentru ca string in ele ,nopti de nesomn,nervi,idei de a concepe ceva de calitate!inca ceva ,nu prea sunt "copiac",aproape tot ce fac eu sunt concepute si bibilite de minesatisfactia mea este sa concep eu ceva,nu sa copiez de pe net sau din alte publicatiidaca am o idee este si o provocare sa incerc ceva nouam un nou proiect"RED AMPLIFIER" vintage with EL9&EL3&AZ4am toare componentele si carcasa,urmeaza sa mai primesc timpul pentru montajViobio, ai incercat vreodata sa experimentezi un SE cu PL504? (sau a incercat altcineva ?)Ma bate gandul sa experimentez un astfel de amplificator dupa o schema proprie si vroiam sa aud parerea cuiva referitoare la sunet.De ce? Am auzit mai multe persoane sustinand ca aceasta lampa (finalele de linii in general) suna rau indiferent de implementare, de cate reactii negative folosesti (sau nu) sau cat de perfect este transformatorul de iesire.Oare este doar un mit ? Link spre comentariu
mila Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 n-are de ce sa sune rau ,nu am experimentat dar se pare ca PL5XX e larg folosita si se lauda unii mai ales cu PL509( dar nu SE ci PP) Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 chiar daca le construiesc si dupa o perioada le vind tot ma gindesc la amplificatoarele mele de ce? pentru ca string in ele ,nopti de nesomn,nervi,idei de a concepe ceva de calitate! inca ceva ,nu prea sunt "copiac",aproape tot ce fac eu sunt concepute si bibilite de mine satisfactia mea este sa concep eu ceva,nu sa copiez de pe net sau din alte publicatii daca am o idee este si o provocare sa incerc ceva nou am un nou proiect "RED AMPLIFIER" vintage with EL9&EL3&AZ4 am toare componentele si carcasa,urmeaza sa mai primesc timpul pentru montaj Viobio, ai incercat vreodata sa experimentezi un SE cu PL504? (sau a incercat altcineva ?)Ma bate gandul sa experimentez un astfel de amplificator dupa o schema proprie si vroiam sa aud parerea cuiva referitoare la sunet. De ce? Am auzit mai multe persoane sustinand ca aceasta lampa (finalele de linii in general) suna rau indiferent de implementare, de cate reactii negative folosesti (sau nu) sau cat de perfect este transformatorul de iesire. Oare este doar un mit ? in 1990 (aveam 19 ani)am construit un final PP cu PL500 sau504,schema din almanahul Tehniumin fata avea un preu de chitara sunetul a fost bun ,din ce amintiri am eu trebuie experimentat ,pina nu probezi nu ai de unde sa stii cum se aude! tocmai asta este frumusetea,sa faci ce nu au facut altii,sa mergi pe alte carari pe net am vazut realizari,nemtii si americanii sunt satisfacuti de sunet sa stii ca si eu sunt satul de EL84,EL34,ECC81,82,83,88 ,6H1,H2,H23,6P3,P14 mai trebuie sa incercam si alte tuburi,macar de distractie sau experiente cu sunatul rau e asa si asa ,unora le REDA PROST URECHILE ORI AU CABLUL DE LA URECHI PINA LA CREIER DE PROASTA CALITATE SI LE ATENUEAZA UNELE FRECVENTE mitul se sparge atunci cind vei face tu un SE cu PL cu PL a facut un amplificator userul byt vezi si tu ce zice el Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 E posibil sa ma sucesc , si sa-l condamn sa se nasca mort ! Daca ma hotarasc sa il modific , punandu-i o finala mai vanoasa , gen 6P3 , sau chiar mai mare ( e clar ca sunt limitat de sursa ) si montand trafo out corespunzator , poate ies si eu din topul fraierilor.....Scuze MISA , ai fost bineintentionat , dar nu vroiam sa te cred , deja facusem amplificatorul....dar ma minteam singur....nu poti fura oul de sub closca si sa mai scota si pui.....ar fi putut fi OK doar daca imi construiesc boxe cu SPL peste 95dB / 1W / 1m ......oricum ies cam mari , si stau cam rau si cu spatiul locativ.....astept sugestii , sunt in criza de idei !asa faceam eu traful de iesire:traf de iesire 10 centimetri patratiprimar 4100spire/0,16cuemsecundar 145spire/0,8mm/8ohmi40mA prin EL84Ua 290Vreda de la 30hz -20khzprimare si secundare cite vrei tupe probate!!!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 ...asa faceam eu traful de iesire: traf de iesire 10 centimetri patrati primar 4100spire/0,16cuem secundar 145spire/0,8mm/8ohmi 40mA prin EL84 Ua 290V reda de la 30hz -20khz primare si secundare cite vrei tu pe probate!!!!! Foarte bune datele @viobio !(EL84-SE), ca nr de spire si sectiune...,merge chiar un 310V-320V pt Ua avind in vedere Ra_ul de 6k7-6k8(sau diminuat un pic nr de spire primar pt 280V-290V),un singur lucru as mai adauga ,daca ar fi dupa mine as folosi CuEm de 0,18-0,2 mm in primar pt a mai reduce ceva rezCC primar,desigur necesita o tola E14 sau chiar mai mare(sau un model de tola cu fereastra largita ceva de acest gen). Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 17, 2010 Partajează Postat Martie 17, 2010 ...asa faceam eu traful de iesire: traf de iesire 10 centimetri patrati primar 4100spire/0,16cuem secundar 145spire/0,8mm/8ohmi 40mA prin EL84 Ua 290V reda de la 30hz -20khz primare si secundare cite vrei tu pe probate!!!!! Foarte bune datele @viobio !(EL84-SE), ca nr de spire si sectiune...,merge chiar un 310V-320V pt Ua avind in vedere Ra_ul de 6k7-6k8(sau diminuat un pic nr de spire primar pt 280V-290V),un singur lucru as mai adauga ,daca ar fi dupa mine as folosi CuEm de 0,18-0,2 mm in primar pt a mai reduce ceva rezCC primar,desigur necesita o tola E14 sau chiar mai mare(sau un model de tola cu fereastra largita ceva de acest gen).perfect adevarat in ce spuneti,merge si sirma putin mai groasa,0.2mm,chiar o sa aiba o vina mai mareeu am ales aceste date pentru traf pentru a menaja si lampa Victor este obsedat de durata de functionare a tuburilor saracele au o mica mare problema,li se pot arde filamentele si dupa 100 de ore ,mi sa intimplat mie ! Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 18, 2010 Partajează Postat Martie 18, 2010 n-are de ce sa sune rau ,nu am experimentat dar se pare ca PL5XX e larg folosita si se lauda unii mai ales cu PL509( dar nu SE ci PP)O schema interesanta o vedeti in atasament si este luata de la: http://www.jogis-roehrenbude.de/Fara prea multe modificari dar si cu performante ceva diminuate,puterea in special,cred ca vor merge foarte bine si PL(EL)504,500 si 6P36S. Schema este interesanta si deosebita,dupa cum se observa in schema, "modulatia" tubului final se face pe grila ecran(G2) ceea ce ii ofera o stabilitate buna mai ales in clasa A/SE.Deasemeni prin aceasta metoda se largeste considerabil raspunsul in frecventa spre partea inferioara a benzii audio.Cred ca lucrata ingrijit se pot obtine performante excelente; 6-7W sinus cu distorsiuni sub 1%.Transformatorul de iesire trebuie calculat pentru un Ra=3,5K sau intre 2,4K-4,8K,se specifica in articol. Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 19, 2010 Autor Partajează Postat Martie 19, 2010 Amplificatorul a ajuns la VIOBIO , si astept parerea autorizata a sa , in comparatie cu ce mai are prin casa , raspunsul legat de modul de functionare il astept dupa o saptamana , doua , dupa ce il poate evalua in diferite configuratii , cu diferite stiluri de muzica , toate deja cunoscute ( melodii preferate , boxe , timbru , acustica camerei , cabluri , ulei de sarpe , leduri albastre pentru manelizare ! ) Urmeaza sa ajung si eu la o auditie.... Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 20, 2010 Autor Partajează Postat Martie 20, 2010 Poate impreuna cu VIOBIO incercam si o ultima solutie , reactia in catod , folosind direct infasurarea secundara pentru reactie....doar daca va fi cazul ! DANZUP a considerat ca asa cum este e OK , si pe mine ma satisface la calitatea redarii si a nivelului sonor , dar doar pe boxele lui , extrem de scumpe ! La mine se aude un sunet extrem de lichid , musteste de soundstage , separarea instrumentelor este mai buna ca pe scena , da pe afara rezolutia si claritatea sibilantelor , aerofonelor , nazalelor si guturalelor , cablurile si condesatoarele selectionate cu multa grija si ascultate cu urechea corespund si ele , intr-un cuvant are chiar toate calitatile audiofile pe care si le poate dori un posesor de amplificator cu pretentii de Hi Fi ......pe romaneste la amplificatorului meu ii mai trebuie doar ceva putere......estimez ca 10W / canal este super suficient pentru incintele din ziua de azi.....asa cum este in acest moment e perfect doar pentru auditii de mare calitate in surdina , in dormitor , dar pentru sufragerie e mic ......iar cu reactia in catod sper sa-i mai cobor raspunsul la joase , caci puterea nu mai poate creste , nu prea mai am ce-i face ! Si oricum nu-i mai dau ocazia nimanui sa ma reclame la 112 ca tulbur linistea publica , conform legii 61/1991 republicata , ce prevede incadrarea faptei la art 2 pct 28 si pct 29 si o amenda contraventionala de la 200 lei la 1000 lei , si sanctioneaza conform art 3 lit b ..... cunoscatorii stiu de ce cunosc foarte bine amanuntele astea , am experienta mai multa decat oricine de pe forum , sunt absolut sigur ..... dar acum voi scapa definitiv de grija unei eventuale amenzi , traiasca EL84 ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 21, 2010 Partajează Postat Aprilie 21, 2010 __Transformatorul de iesire rubin sau temp are tola foarte proasta chiar in situatia 3000sp primar(versiunea ECL82/6F3P) inductanta primarului fiid cca 5H.Randamentul acestor transformatoare fiind foarte mic(asa cum vin ele de la "mama natura"=fosta URSS.Daca se obtin 2W in cazul EL84-SE si sub 1,5W in cazul ECL82/6F3P-SE). ....................................................................................................................................................................... Vreau sa va informez(pe cei care nu stiu/cunosc acest "aspect") ca singurele transformatoare pt EL84 SE care redea cit de cit frecvente joase(in ciuda sectiuni mici) provenind dintr_o "scula" comerciala pe care le_am intilnit in decursul vieti mele au fost transformatoarele de iesire din radio-receptorul cu tuburi CAPRI(Grosssuper typ 6401 - 1964). __Probabil ca am facut zeci de masuratori a inductantei primarului la zeci de transformatoare de iesire dedicate finalei EL84 in SE(la transformatoare de iesire "comerciale"), rezultind urmatoarea concluzie :, 1.__de regula transformatoarele care echipau diverse etaje finale cu EL84 in SE au circa 8H-12H primar si redau defectuos frecvente joase(cu distorsiuni mari si pierderi semnificative la joase aproape de puterea nominala chiar si la jumatatea acesteia), 2.__uneori-putine exemplare se invirt in jurul valori de 15H-20H(primarul) aceste transformatoare merg onorabil as zice pina pe la jumatate din puterea nominala si frecvente joase, 3.__Foarte rar(exceptii) exista transformatoare de iesire dedicate finalei EL84-SE care au primarul la peste 30H(transformatoarele de iesire care echipeaza CAPRI_ul aici se incadreaza). ....................................................................................................................................................................... __Transformatoarele de retea pe post de trafuri de iesire chiar daca respecta raportul de transformare sint mizerii absolute(4H-6H primar) , asadar aviz amatorilor in a da transformatoarelor de retea o astfel de destinatie(iesire)-nu se poate trage nici o concluzie folosid astfel de surogaturi-ba din contra !,-sau singura concluzie posibila poate fi=functioneaza!/dar mizerabil. __Cu alte cuvinte daca transformatorul de iesire mai ales in cazul SE nu dispune de un miez care sa asigure o inductanta ridicata si/sau un numar apreciabil de spire in primar, veti fi dezamagiti... __O metoda simpla si la indemina orcui pt a determina inductanta NE-cunoscuta a unui primar=Daca aveti un transformator cu inductanta cunoscuta(provenind dintr_un filtru de netezire), 6H-10H marcat(=cu inductanta cunoscuta) ,prin intermediul lui puteti aproxima destul de precis inductanta unui primar dat ,inseriind acest primar dat cu inductanta cunoscuta(6H-10H) si aplicind 220Vca la bornele circuitului rezultat-veti gasi tensiuni diferite pe cele doua inductate (una cunoscuta-cealalta necunoscuta),aceste tensiuni diferite practic sint proportionale cu inductantele inseriate ,astfel inductanta necunoscuta a primarului examinat/investigat va deveni CUNOSCUTA... __2000sp-3000sp in primar pe un miez "costeliv" ca dimensiune si daca mai are si propietati de "doi bani"=va conduce(ca efect) la o inductanta relativ mica in primar(4H-8H) ,asadar frecvente joase puternic alterate si diminuate in configuratie SE garantat !. *Concluzie* __probativa primarele trafurilor de iesire cum doriti (mai ales in cazul SE) ca inductanta , pentru a sti la ce rezultat sa va asteptati... PS.NU folositi conductor CuEm prea subtire in primar EL84-SE 0,12-0,15mm diametru(recomandat min.0,18mm diametru-preferabil 0,2-0,23mm diametru) ,randamentul transformatorului de iesire va scadea dramatic(in situatia conductorului de CuEm de diametru mic in primar). Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 21, 2010 Partajează Postat Aprilie 21, 2010 n-are de ce sa sune rau ,nu am experimentat dar se pare ca PL5XX e larg folosita si se lauda unii mai ales cu PL509( dar nu SE ci PP)O schema interesanta o vedeti in atasament si este luata de la: http://www.jogis-roehrenbude.de/Fara prea multe modificari dar si cu performante ceva diminuate,puterea in special,cred ca vor merge foarte bine si PL(EL)504,500 si 6P36S. Schema este interesanta si deosebita,dupa cum se observa in schema, "modulatia" tubului final se face pe grila ecran(G2) ceea ce ii ofera o stabilitate buna mai ales in clasa A/SE.Deasemeni prin aceasta metoda se largeste considerabil raspunsul in frecventa spre partea inferioara a benzii audio.Cred ca lucrata ingrijit se pot obtine performante excelente; 6-7W sinus cu distorsiuni sub 1%.Transformatorul de iesire trebuie calculat pentru un Ra=3,5K sau intre 2,4K-4,8K,se specifica in articol.D-le Lazaroiu,eu am incercat aceasta schema cu PL519 si intradevar puterea este de 7,2 w cu 1% distorsiuni, dar cu tuburile PL500,504, PL36 limita este de 5-5,5 w Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum