Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE EL84

hpavictor

Postări Recomandate

Din pacate , nu cred ca pot face o proba concludenta , deoarece trafo out este socotit pentru fix 5200 Ohmi , iar Uanodica este de aproximativ 270V ( in gol , si nu prea cred ca va cadea in sarcina , este supradimensionat cu factor de siguranta 2 deoarece va functiona continuu numai in clasa A , si am avut experiente negative fara supradimensionare.... ) , dar am retinut cu multumiri modul de aplicare al reactiei negative globale tensiune-tensiune ( Karpov zice ca 6dB ar fi de ajuns..... ) dar si reactia din catod ( cam neplacuta solutia , prin condesator , dar asta e , nu dispun de infasurare dedicata CFB ) si sper sa sune cat mai natural datorita acestor reactii.... mentionez ca exista posibilitatea de a conecta Grila Ecran a EL84 la 40% la o priza a infasurarii primare , sper sa ajute si acest lucru..... multumesc pentru sugestii si astept si alte indrumari ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

Asa cum se vede din oscilograme 4w/8(poate foarte putin mai mult) dar transformatorul folosit nu este chiar adecvat(4000sp/130sp).Limitarea specifica claseiA-SE ,si sinusul in prag de limitare specific claseiA-SE cu semialternantele negativa-respectiv pozitiva usor diferite ca forma(datorata curburi caracteristici mai ales pt excursia minima-respectiv maxima de curent anodic=un dezavantaj al claseiA-SE,dar...).

Link spre comentariu

Cine doreste sa incerce acest gen de configuratie clasaA-SE(cu reactie in catodul finalei),dar nu dispune de un transformator prea bun de iesire folosinduse de un transformator comun de iesire pentru a produce o ameliorare(imbunatatire) de substanta in redarea frecventelor inalte-este bine ca in secundarul transformatorului de iesire sa dispuna in paralel cu acesta o capacitate fixa si nepolarizata de cca 0,47uF/63-100V pentru impedante de 8 ohmi sau chiar mai mare poate fi si de 0,68-0,82-chiar 1uF functie de cit de prost este transformatorul de iesire(sau puneti un comutator pentru acest condensator-rulati un pasaj bogat in frecvente inalte-actionati comutatorul cu/fara C_eu-pentru a percepe schimbarea si sensul ei in timp real).Este bine daca se dispune de generator si osciloscop facind testul in doua situati 10khz si 20khz-sinus si respectiv sqw.

Link spre comentariu

Buna , se pare ca am gasit si eu un topic unde sa imi exprim si eu nevoile si anume:De curind am finalizat un SE EL84 "in aer" si cum imi e cam lene sa tot ma intind la volum am vrut sa optez pt o alternativa ... am vazut multe variante de atenuatoare cum ar fii si cel cu relee insa nu gasesc niste relee bune pentru asa ceva , plus ca sunt cam scumpe iar eu student fiind nu prea imi permit si asa am ajuns la o solutie mai putin inginereasca zic eu . Am recuperat un motor bipolar cu ax melcat (~4.5 cm lungimea axului) de la un dvd-rom si mi-am propus sa il folosesc pentru a regla cursorul unor potentiometre liniare... nu stiu daca este o varianta buna si de aceea va cer parerea (motorul pare a fii destul de puternic, iar controlul nu e o problema).O intrebare pt. domnul danzup este de unde faceti rost de carcase gen cum aveti la amplificatorul din poze.

Nu recomand sa improvizezi asa ceva cand un potentiometru cu motor second hand in genul alps velvet gasesti la 10 ....35 lei .In rest pentru controller gasesti aici toate informatiile :viewtopic.php?f=35&t=29786Iar relele se gasesc la 3...4 lei un releu bun sau 1leu un releu chinezesc de duzina ! Cred ca 10 relee adica 30 lei nu e o avere poti sa fii student la 7 facultati !!!!
Link spre comentariu

Revin iar cu o problema , nu stiu daca este bine sau nu modul in care am pozitionat transformatoarele de iesire... doar asa pot monta cel mai bine componentele in carcasa , bolcul cu tuburi este de sine statator pentru ca doar in acel loc am o ventilatie buna.[attachment=0]place.gif[/attachment]Multumesc

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Revin iar cu o problema , nu stiu daca este bine sau nu modul in care am pozitionat transformatoarele de iesire... doar asa pot monta cel mai bine componentele in carcasa , bolcul cu tuburi este de sine statator pentru ca doar in acel loc am o ventilatie buna.[attachment=0]place.gif[/attachment]Multumesc

e bine domnule ,ce te duci cu el la HI FI ARENA?ai distanta destula intre trafurile de iesire si cel de alimentare,nu cred ca va capta brumcablajul este facut corectpiese aranjate frumosaltadata bobina trafului de alimentare sa vina perpendicular pe bobinele trafurilor de iesiremufele de intrare sa le montezi cit mai departe de traful de alimentarefirele de la aceste mufe la potentiometrul de volum ,sa fie obligatoriu ecranate ,incearca sa gasesti fir ecranat cit mai gros si cu ecranul tesut(raritate,se mai gaseste din dezmembrari),legat de cabluri vezi ca se discuta pe forum despre asa cevasucces
Link spre comentariu

Important este sa fie corect dimensionate componentele , sa asiguri o ventilatie acceptabila ( daca cutia este inchisa e jale , se distrug electroliticii si BUMMM! ) nu uita inainte de toate de regulile de electrosecuritate , caci altfel amplificatorul o sa ajunga prematur la mostenitori !

Link spre comentariu

Din pacate trebuie sa montez orizontal (daca ma exprim bine) transformatorul de alimentare ca sa scap de brum,o sa incerc sa ai fac o ecranare cu ceva tabla de aluminiu ... lasat fara semnal colectez ceva brum sesizabil , conectat la o sursa de semnal devine mut ,ajunge sa conectez masa de la amplificator la masa unui PC , etc si brumul dispare complet , din cauza ca tuburile au ventilatie pasiva de la 22 grade initial temperatura la nivelul condensatorilor a ajuns la 30 grade in ~30 min cu volum ~50% .[attachment=0]DSC02185.JPG[/attachment]Tuburile se afla chiar sub aerisire.[attachment=1]DSC02186.JPG[/attachment]

Link spre comentariu

Am montat 2 capace de tabla (de fier) la transformatorul de alimentare si degeaba ... brum tot exista ca si cind nu ar exista acele capace ,brumul se manifesta ca un barait de la retea care se aude doar foarte aproape de difuzor si cu montajul alimentat si fara ,tot se induce ceva in traful de iesire (traful de retea fiind alimentat). :jytuiyu

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am montat 2 capace de tabla (de fier) la transformatorul de alimentare si degeaba ... brum tot exista ca si cind nu ar exista acele capace ,brumul se manifesta ca un barait de la retea care se aude doar foarte aproape de difuzor si cu montajul alimentat si fara ,tot se induce ceva in traful de iesire (traful de retea fiind alimentat). :jytuiyu

daca stai cu urechea lipita de difuzor nu este nici o problema ! toate amplificatoarele pe lampi au acel humdaca se aude la 1m este problemacind asculti muzica stai cu urechea in difuzoare?incearca sa redresezi filamentelele cu o punte de 10A + filtraj cu 4700mF/25vfa o proba si asa in serie cu filamentele sa montezi o rezistenta de putere cu caloarea sub 10ohmi o tatonezi astfel incit pe filamente sa ai 6,3v in sarcina (cind lampile sunt incalzite ,cam dupa 1 minut)incepi cu valoarea mai mare si o scazi treptat pina obtii 6,3VSUCCESURI
Link spre comentariu

...,brumul se manifesta ca un barait de la retea care se aude doar foarte aproape de difuzor si cu montajul alimentat si fara ,tot se induce ceva in traful de iesire (traful de retea fiind alimentat). :jytuiyu

Depinde unde ai facut dispersia cimpului alternativ cu cele doua capace de tabla(feromagnetice=fier=otel=material cu propietati magnetice "clare")capacele de ecranare trebuie sa ocupe o pozitie anume adica axa bobinei trafului de alimentare trebuie sa fie perpendiculara pe planul capacelor ,sau scimba pozitia trafului de alimentare astfel incit axele bobinelor trafurilor de iesire sa devina relativ perpendiculare in raport cu axa bobinei trafului de alimentare(poti decupla mecanic transformatorul de iesire si cauta diverse pozitii pentru el in aceasi zona in care se afla).

Acum ai axele bobinelor PERFECT-PARALELE=NASOL !(Nu se face astfel=axe bobine paralele retea/traf de iesire ,practic ai cuplaj si fara alimentare montaj cum zici !-numai cu traful de retea conectat.).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări