Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE EL84

hpavictor

Postări Recomandate

On 2/29/2016 at 9:32 PM, capabilu said:

Au intrefier 0,2mm si am masurat bine  120 ohmi in primar cu sarma de 0,25  toate 3 primare inseriate si 3 secundare in paralel cu 0,6 - PSPSPS-

Aveti de 3 ori mai putine spire in primar decat ar trebui,deoarece EL84 are o rezistenta interna mare(38KOhm) si acest lucru se reflecta in realizarea trafului de iesire!

Link spre comentariu
On 2/29/2016 at 10:11 PM, gheo23 said:

Am inteles. Sunt curios de rezultate deoarece am in lucru un al doilea amplificator 6P14P SE cu transformatoare de 9cmp/20H care la probele preliminare nu depaseste 4w inainte de clipping.Primul amplificator are OT pe miezuri 2C de 6cmp si 3p+2s. iar acesta, al doilea , 2p+3s, si parca suna altfel !Eu zic ca nu ati ales bine interleaving-ul dar poate practica va contrazice teoria. Va urez succes si astept vesti.

trebuie cel putin 35H la sectiunea aia ca sa redea 20Hz...poftim,ca sa sune bine!

si ca sa fiu mai catolic decat Papa,frecventa de rezonanta a trafului trebuie sa fie sub spectrul redat(spectrul pe care l-ati ales),altfel va suna a butoi

Link spre comentariu
11 hours ago, GM70 said:

si ca sa fiu mai catolic decat Papa,frecventa de rezonanta a trafului trebuie sa fie sub spectrul redat(spectrul pe care l-ati ales),altfel va suna a butoi

Cred ca e o greseala, poate mai sus, mult mai sus ! Frecventa de rezonanta TREBUIE sa fie cat mai departe de spectrul audio.:reytre

Editat de gheo23
Link spre comentariu
2 hours ago, busu said:

Sectiuni de 12-14 cmp ar fi mai potrivite,zic eu!

Nu e rau dar nici supradimensionarea nu aduce numai lucruri bune.De pilda poate aduce o frecventa de rezonanta scazuta care nu e de dorit.Pentru EL 84 10cmp tole obisnuite este suficient si poti obtine cca. 40H inductanta .

Link spre comentariu

nu e nicio greseala,la acest traf,avand minim 35H,sunt curios cum va fi frecventa de rezonanta peste 20KHz....nu va fi niciodata! iar mai sus,supradimensionarea nu e o solutie ci folosirea de tole de calitate...

...deja ne contrazicem pe chestii aiurea cand calculele vorbesc clar...ma rog,faceti ce si cum vreti

Link spre comentariu
9 hours ago, GM70 said:

deja ne contrazicem pe chestii aiurea cand calculele vorbesc clar

Nu e vorba de contraziceri ci de corecta informare.Comportamentul unui OT la frecvente joase e preponderent inductiv si aici intervine inductanta primarului iar la frecvente inalte este preponderent capacitiv si se ia in calcul inductanta de scapari care este de ordinul a 10mH sau pe-acolo.La un transformator corect executat cu o capacitate echivalenta de 1nF frecventa de rezonanta este pe la 50Khz.Din experienta proprie am obtinut rezonata intre 37 si 60 khz pentru SE in functie de calitatea si geometria miezului.Nu fiti suparat pe mine, nu sunt un certaret , poate ati observat, iar daca gresesc corectati-ma!

Link spre comentariu
28 minutes ago, gheo23 said:

Nu e vorba de contraziceri ci de corecta informare.Comportamentul unui OT la frecvente joase e preponderent inductiv si aici intervine inductanta primarului iar la frecvente inalte este preponderent capacitiv si se ia in calcul inductanta de scapari care este de ordinul a 10mH sau pe-acolo.La un transformator corect executat cu o capacitate echivalenta de 1nF frecventa de rezonanta este pe la 50Khz.Din experienta proprie am obtinut rezonata intre 37 si 60 khz pentru SE in functie de calitatea si geometria miezului.Nu fiti suparat pe mine, nu sunt un certaret , poate ati observat, iar daca gresesc corectati-ma!

Exact cum a-ti scris, la frecvente joase conteaza doar inductanta primarului si implicit calitatea miezului. La frecvente inalte nu mai conteaza calitatea miezului deloc, ci doar felul in care se bobineaza transformatorul. Modul  de intercalare a primarului si secundarului, numarul de intercalari, cuplajul intre acestea, determina inductanta de scapari. Capacitatile parazite sunt determinate de  modul de bobinare (spira langa spira, vrac, universal progresiv), existenta sau lipsa ecranelor Faraday si numarul de intercalari. Frecventa de rezonanta, nu mai depinde de calitatea tolei ci doar de modul de asezare a spirelor, infasurarilor si calitatea/grosimea izolatiei.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

se impune o completare din partea mea: Fr= 1/[2x3,14SQR(LsxCps)] asta fiind frecventa de rezonanta...ia calculati dvs in conditiile date...aveti asa Cs=1nF si Ls=10mH rezulta 50,35kHz!! asta e frecventa de rezonanta a trafului dvs....din punctul meu de vedere

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

sper sa nu fi gresit eu la calcul,daca e gresit va rog sa ma atentionati...da,in conditiile acelea frecventa de rezonanta urca..ar mai fi o singura problema si anume factorul de calitate al trafului care din ce cunosc eu trebuie sa fie cuprins intre 0.7 si 0.8  la -3dB,daca se vrea postez si modelul matematic al trafului la frecvente inalte,pe scurt,cu cat Q este mai mare,cu atat vom avea un raspuns pe masura la peste 5KHz,avem asa: Q=Lpierdere/R1 unde R1=Rinterna+Rprimar de unde rezulta Q=2 π Frezonanta Lpierdere/R1

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări