Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE EL84

hpavictor

Postări Recomandate

Am lucrat cu o sumedenie de tuburi si niciodata nu am detectat oscilatii necontrolate, masurile elementare de prevenire au fost suficiente de acea  va rog sa aratati conditile practice de aparitie a lor

Link spre comentariu

Cine si cum a facut trafo iesire?Daca nimic nu merge, eu as pune in paralel cu primarul 1n/min.630v...metoda veche pentru transormatoarele mai slabut construite...

Pai de ce nu citesti istoria de la inceput? Am sa-ti spun eu: amplificatorul merge, suna placut, dar cu anod roz!

Link spre comentariu

Am citit...dar eu ma refeream la realizarea fizica, nu ce impedanta are...oare in radoiurile vechi, cand fiecare piesa costa, puneau degeaba condensatoarele acelea?"Nimic nu merge" se referea tocmai la decolorarea anodului in cauza, nu la amplificator.

Editat de carageae
Link spre comentariu

Atunci trebuie sa fie alta cauza, @LMO face trafuri de buna calitate. O ultima intrebare din partea mea: cu intrarea in scurt-circuit, fara sursa de semnal face la fel? Daca nu, atunci exista o oscilatie parazita in sursa...daca si fara sursa se inrosesc anozii, atunci poate ca totusi e prea la limita disipatia...

Link spre comentariu

multumesc pentru idee, o sa testez si vedem cum se comporta. 

dupa ce am marit rezistentele la propunerile de aici parca anozii sunt mai putin rosii. 

am pus EF86 Valvo si se pare ca nu de aici este problema. 

Link spre comentariu

Problema este de la fazarea transformatorului de iesire , schimbati intre ele firele de la OT (primar ) si nu vor mai fi oscilatii . daca nici asa nu dispar oscilatiile , decupleaza G1 lampa finala  si in felul acesta veti depista unde este neregula , in etajul final sau in preamplificare . Inrosirea anodului este legata direct de consumul de curent anodic si depinde de rezistenta din catodul lampii finale

Apropos...daca schema este asta 

Posted Image

sunt curios cum se face negativarea G1 tub final ....

Editat de romicap
Link spre comentariu

Problema este de la fazarea transformatorului de iesire , schimbati intre ele firele de la OT (primar ) si nu vor mai fi oscilatii . daca nici asa nu dispar oscilatiile , decupleaza G1 lampa finala  si in felul acesta veti depista unde este neregula , in etajul final sau in preamplificare . Inrosirea anodului este legata direct de consumul de curent anodic si depinde de rezistenta din catodul lampii finale

Apropos...daca schema este asta 

sunt curios cum se face negativarea G1 tub final ....

Negativare tub final in cazul <low distorsion SE EL86 cuplaj galvanic>,pe schema tensiuni reale masurate practic :

P.S problema cu fazarea OT in cazul de fata nu cred ca se poate pune  intrucat colegul @vlad1980,spune ca amplificatorul functioneaza si se aude bine,daca ar fi fost o problema de conectarea gresita a NFB oscilatia ar fi foat foarte puternica si in spectrul audio.

In cazul de fata daca am banui vreo oscilatie,aceasta ar fi in spectrul radio, peste 50Khz,dar si de aceasta data sunetul ar fi fost destul de disorsionat,eu cred ca problema este tot de PSF.

Interesant de vazut daca vom pune intrarea la masa,anodul lui EL86 mai persista sa fie rosiatic [?],dupa cum am spus,din masuratorile facute practic pe acest montaj prezentate mai sus de @vlad1980,nu ar fi trebuit ca anodul sa lucreze rosiatic,vedeti graficul original si puteti constata ca Pda se incadreaza mult sub limita hipoerbolei de disipatie maxima.

Acest montaj a mai fost realizat de cativa colegi,adevarat ca a fost facut cu EL84 dar probleme de acest gen nu au aparut,se prea poate ca EL86 sa lucreze cu un Pda mult mai mic decat cel recomandat de fabricant,in acest caz,puteti bloca tubul final mai mult marind valoarea rezistentei din catod,dar toate astea in detrimentul puteri obtinute,adica o putere mai mica.

post-175212-0-63479600-1444836861_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

@romicap: D-l Lazaroiu stie ce stiu si eu...un amplificator cu reactie negativa cu secundarul fazat gresit face ca trenul...aud si vecinii, chiar daca locuiesc la casa. ca ceva nu e in regula...reactia negativa devine pozitiva si amplificatorul oscileaza cu putere in zona 1-3 khz...

Link spre comentariu

fazarea OT am facut-o initial gresit si este adevarat ca oscilatia era atat de mare incat se auzea din OT fara boxe. Aici sunt convins ca OT-urile sunt legate correct. 

am verificat cu intrarea la masa si are acelasi comportament ...anod rosiatic

legat de putere, pot spune ca am fost surprins asa ca pot sa mai renunt la putere marind rezistenta din catod. Eu nu am mai testat SE dar pot spune ca pot darama casa cu el...exagerez...dar puterea este mare comparativ cu asteptarile mele.  

imediat ce reusesc sa scap de anodul rosu va anunt la ce valori am ajuns in final. 

nu imi pare rau ca am ales EL86 fiind mult mai ieftina decat EL84 iar performantele sunt foarte bune.  

Editat de vlad1980
Link spre comentariu

Salut, 

Am promis ca revin dupa ce am scapat de anodul rosu:) 

Am facut urmatoarele modificari:

- am marit rezistenta din pinul 3 la 780ohmi. Amplificarea nu a scazut semnificativ....este super ok. 

- am marit rezistenta din pinul 9 la 560 ohmi. Acesta modificare nu cred ca a avut un efect asupra anodului rosu pentru ca si cu 150ohmi si cu 1k era acelasi lucru (asa mi s-a parut)

- am pus lampi EL86 Telefunken. Cred ca lampile acestea se apropie de valoarile din catalog. 

Acum totul merge perfect.

Multumesc pentru implicare si suport.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Corect,prima greseala ar fi ca tensiunea anodica este mica,"lipsesc" 70V (!!!),iar montajul fiind cuplaj galvanic (direct) PSF-urile tuburilor se schimba drastic,asta fiind cel mai mare dezavantaj al acestei configuratii.

Mai jos aveti aceeasi schema si cu tensiunile in punctele principale,dar tensiunea anodica pe bara de +Ua trebuie sa fie de 285V...305V,altfel schema este compromisa.

Garantat,cu tensiunea de alimentare ca in schema,amplificatorul va functiona ireprosabil.

Buna ziua,

In acest amplificator (varianta EF86, EL84 propusa de D-ul. Lazaroiu) am inlocuit EF86 cu 6J1P , modificand si rezitenta de 3k3 din catod cu una de 1K (asa am gasit intr-o schema ruseasca care a fost si ea prezenta aici pe forum, dar nu mai este). Sunetul s-a schimbat in rau....nu mai are acea transparenta, fluiditate, naturalete pe care le avea in configuratia cu EF86. Oare este de la polarizarea gresita a lampii sau chiar de la faptul ca este "alta lampa"? Daca este de la polarizare, ma poate ajuta cineva cu valorile corecte? 

Multumesc!

Link spre comentariu

Ce tensiune aveti in anodul 6j1p ? R3si R4 respectiv 470K si 1M sunt foarte mari ca valoare, raportate la tensiunea de pe bara HT(240V)Cu 2K in catod incercati o rezistenta de max 220K in anod , ma refer la suma celor doua rezistente daca includem  filtrul T (condensatorul de 2micro la masa). 

Editat de romicap
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări