hpavictor Postat Ianuarie 30, 2010 Partajează Postat Ianuarie 30, 2010 Initial doream ca topicul acesta sa se numeasca * despre lampi * si sa descriu cum se face ca un banal etaj final de audio de 3W , folosit in cele mai populare RR sau TV a facut cariera , fiind multiplicat industrial sau amatoriceste in probabil zeci de milioane de exemplare ! Cand am inceput sa constientizez ( ? ) banalitatea pe care urma sa o savarsesc , am revenit in lumea reala ......2010 ! Povestea incepe prin 1978 , cand cu sprijinul unui vecin , mare pasionat de muzica ( in limbaj actual se cheama audiofil , atunci se numea meloman .....cum o fi corect? ) am hotarat sa construiesc un amplificator DIY ca al lui , cu ECL82 ( de fapt 6F3 , ca de , vremurile impuneau ....) si cu trasformatoare recuperate din RR dezmembrate , ce urmau sa-si traiasca o a doua viata , audiofila . Aparatul a prins viata si a facut cu succes ( pe atunci ) ca etaj final al un magnetofon Majak care nu poseda etaj final stereo , si al unui Darclee cu ultrascurte , bineinteles . Era o improvizatie , clasica pentru acele vremuri , in care nu puteai procura legal absolut nimic ( tabla , sarma , tole , etc ) , totul era din recuperari ( gunoaie ) Dar au trecut anii , si din nostalgie , dar si nemultumit de montajele pe semiconductori , mai ales etaje finale de foarte mare putere construite ( cu miile , va rog sa ma credeti ! ) nimic nu se apropia de sunetul pe care il cunosteam din adolescenta , si asa s-a nascut iddea unui * remake * dar cu o abordare moderna , componente de calitate , functii moderne necesare pentru confort , scopul nefiind o constructie de dragul de a arata altora cum se aprinde ( ocazional ) un filament , ci de al folosi zilnic , in surdina , pentru muzica ambientala , dar cu o redare de calitate , specifica lampilor ( nu neaparat HiFi in acceptiunea)...Dupa punctarea unor idei ce se doreau caiet de sarcini pentru viitorul proiect , am stabilit un buget , si am ales ca solutie tehnica SE cu EL84 , trafo out de Rubin ( modificat in 5 sectiuni primar + 6 sectiuni secundar , multumita lui DjDog ) trafo alimentare supradimensionat ( tole E20 si 2.5 Kg ) si un SRPP cu 6N1P ca etaj de atac .... comutare a 4 surse de semnal si volum in 63 de trepte , telecomanda in infrarosu , stand-by temporizat pe anodica totul condus de un microcontroler , redresare cu diode rapide , soc 9Henry si filtraj 2 x 470micro , filtru retea , conectica de calitate , condesatori Orange Drop , fite , fite....am pus in balanta daca se justifica sa tii in casa , zi de zi , un amplificator resou cu KT88 etc ,care costa mult consumabilele si fabricatia , cand de fapt asculti la ore tarzii , in surdina , si sa vedeti ce a iesit .... Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 30, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2010 Am cerut sfatul multor prieteni , desigur si ajutor material ( componente le care puteau renunta ) si am incropit , intr-o cutiuta de carton , necesarul de piese pentru amplificatorul saracului de auditie zi de zi . Pot sa-i citez la mare cinste pe userii VTP , DANZUP , VIOBIO , DjDOG care au reinviat in mine pasiunea de constructor , si nu in ultimul rand , discutiile constructive dar si interminabile cu VASKA2222 , care in tineretea mea , a avut si rolul de mentor si model de urmat ( cam pana in 2000 , cand in urma reconversiei profesionale fortate m-am ales cu o alta cariera , caci electronica o fi frumoasa , dar e o meserie de fabrica , si cand fabricile s-au dus p***i de suflet datorita unei vointe politice cu interese contrare ....stiti voi....nu a fost numai amaraciunea mea....scuze pentru cei ce nu pot intelege o pasiune de aur ridicata la nivel de religie ! )Impreuna cu DANZUP am inceput sa tesem usor , usor un mic lampas , cu facilitatile descrise mai sus , si consider ca nu este cu nimic mai prejos fata de alte constructii din aceeasi categorie , poate reprezenta un model didactic , si sa invatati din erorile mele pentru a face proiecte mai bune.... Cand a aparut sasiul , am stiut ca mai dureaza , ca de , chinurile facerii , dupa aia , au urmat bolile copilariei , si gata ! Cand va fi definitiv inchisa cutia , il voi supune auditiei celor care au participat la crearea lui , pentru a-si da cu parerea despre cum ( nu ) trebuie construit un amplificator ! Link spre comentariu
danzup Postat Ianuarie 30, 2010 Partajează Postat Ianuarie 30, 2010 Cateva poze din timpul lucrului : Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 30, 2010 Partajează Postat Ianuarie 30, 2010 IMPECABIL!!!Respect! Link spre comentariu
nooob64 Postat Ianuarie 30, 2010 Partajează Postat Ianuarie 30, 2010 Buna , se pare ca am gasit si eu un topic unde sa imi exprim si eu nevoile si anume:De curind am finalizat un SE EL84 "in aer" si cum imi e cam lene sa tot ma intind la volum am vrut sa optez pt o alternativa ... am vazut multe variante de atenuatoare cum ar fii si cel cu relee insa nu gasesc niste relee bune pentru asa ceva , plus ca sunt cam scumpe iar eu student fiind nu prea imi permit si asa am ajuns la o solutie mai putin inginereasca zic eu . Am recuperat un motor bipolar cu ax melcat (~4.5 cm lungimea axului) de la un dvd-rom si mi-am propus sa il folosesc pentru a regla cursorul unor potentiometre liniare... nu stiu daca este o varianta buna si de aceea va cer parerea (motorul pare a fii destul de puternic, iar controlul nu e o problema).O intrebare pt. domnul danzup este de unde faceti rost de carcase gen cum aveti la amplificatorul din poze. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 30, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2010 Pai carcasa a fost facuta de userul VIOBIO dupa specificatiile mele , iar DANZUP este mare maestru in atenuatoare electronice cu microcontroler , dar amandoi sunt extrem de ocupati ( job , familie etc... ) si cu siguranta te-ar putea ajuta sa inchizi amplificatorul tau intr-o cutie pe masura , poate chiar si cu indrumari , dar cea mai mare problema ( fara rezolvare , din pacate ) ramane lipsa timpului necesar , incearca totusi un MP , poate obtii o programare in vara......nu se stie niciodata ! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 30, 2010 Partajează Postat Ianuarie 30, 2010 Am cerut sfatul multor prieteni , desigur si ajutor material ( componente le care puteau renunta ) si am incropit , intr-o cutiuta de carton , necesarul de piese pentru amplificatorul saracului de auditie zi de zi . Pot sa-i citez la mare cinste pe userii VTP , DANZUP , VIOBIO , DjDOG care au reinviat in mine pasiunea de constructor , si nu in ultimul rand , discutiile constructive dar si interminabile cu VASKA2222 , care in tineretea mea , a avut si rolul de mentor si model de urmat ( cam pana in 2000 , cand in urma reconversiei profesionale fortate m-am ales cu o alta cariera , caci electronica o fi frumoasa , dar e o meserie de fabrica , si cand fabricile s-au dus p***i de suflet datorita unei vointe politice cu interese contrare ....stiti voi....nu a fost numai amaraciunea mea....scuze pentru cei ce nu pot intelege o pasiune de aur ridicata la nivel de religie ! )Impreuna cu DANZUP am inceput sa tesem usor , usor un mic lampas , cu facilitatile descrise mai sus , si consider ca nu este cu nimic mai prejos fata de alte constructii din aceeasi categorie , poate reprezenta un model didactic , si sa invatati din erorile mele pentru a face proiecte mai bune.... Cand a aparut sasiul , am stiut ca mai dureaza , ca de , chinurile facerii , dupa aia , au urmat bolile copilariei , si gata ! Cand va fi definitiv inchisa cutia , il voi supune auditiei celor care au participat la crearea lui , pentru a-si da cu parerea despre cum ( nu ) trebuie construit un amplificator !un ineput bun!eu astept ceva mai cu vina!! 20w...40wastept cu nerabdare sa auzim cum sunasunt curios cum se comporta trafurile de iesire Link spre comentariu
Dj_Dog Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 parerea mea este ca suna ceva mai bine trafurile lui victor ( 6p si 5s) fata de ale mele (2p + 3s) asta dupa urechea mea de tabla si eus unt curios cum vor suna pe niste incinte OB Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Cam asta ar trebui...,daca vreti sa obtineti maxim de calitate din EL84-SE(zero condensatori de cuplaj-un singur cuplaj inductiv traful,raspuns la joase si inalte ca la balamucu nou-daca mai aveti si "traf de iesire" bine-inteles).Puteti sa rascoliti tot netul nu o sa gasiti asa ceva !...("cadoul" meu pentru voi "fani EL84-SE" si nu numai).Atentie la rezistenta din catod finala valoare mare(mult mai mare ca de obicei)-tensiune mare la borne-putere mare disipata(6W-min,preferabil din doua rezistente serie de 1k2/5w,mai mult sau mai putin functie de curentul pe care il doriti la anod,adica o plaja a rezistentei compuse 2k2-2k7) !. Link spre comentariu
danzup Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Cam asta ar trebui...,daca vreti sa obtineti maxim de calitate din EL84-SE(zero condensatori de cuplaj-un singur cuplaj inductiv traful,raspuns la joase si inalte ca la balamucu nou-daca mai aveti si "traf de iesire" bine-inteles).Puteti sa rascoliti tot netul nu o sa gasiti asa ceva !...("cadoul" meu pentru voi "fani EL84-SE" si nu numai).Atentie la rezistenta din catod finala valoare mare(mult mai mare ca de obicei)-tensiune mare la borne-putere mare disipata !Multumesc frumos !Chiar ma gandeam sa incercam si asa ceva ..... ai fost mai rapid decat mine ....... Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 1, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2010 Multumim pentru indrumari , ma tot gandesc ce ar mai fi fost de schimbat pentru a imbunatati , pe cat posibil , un asemenea etaj final de TV , si as fi avut ca alternativa o schema mai diferita , SE , tot cu cuplaj galvanic Loftin-White dar adaptata la EL84 + SRPP 6N1P ! Din pacate , nu posed cunostiintele necesare pentru a dimensiona valorile componentelor din schema Dvoastra , si nici Loftin-White adaptata la EL84 ! Va rog sa ne oferiti si valorile necesare unei functionari corecte a schemei montajului oferit de Dvoastra , si dupa proba , imediat postez concluziile finale si impresiile dupa auditie . Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Ce sa facem dane ? eu o aveam de mult dar nu se crease conditiile ... ... nu posed cunostiintele necesare pentru a dimensiona valorile componentelor din schema Dvoastra , si nici Loftin-White adaptata la EL84 ! ...Vorbiti @danzup(garantat stie) ! nu e nici o brinza(mai ales ca v_am dat tensiunile-cheia) de pus valori,faceti si voi un exercitiu...,nu va caliciti sa dati curent prea mare prin 6n6p folositi pt aceasta lampa 1,5mA-2mA(e nevoie si de un cistig decent in primul etaj)...,rezistenta din catod finala v_am dato deja daca cititi mai sus. Link spre comentariu
danzup Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Multumim pentru indrumari , ma tot gandesc ce ar mai fi fost de schimbat pentru a imbunatati , pe cat posibil , un asemenea etaj final de TV , si as fi avut ca alternativa o schema mai diferita , SE , tot cu cuplaj galvanic Loftin-White dar adaptata la EL84 + SRPP 6N1P ! Din pacate , nu posed cunostiintele necesare pentru a dimensiona valorile componentelor din schema Dvoastra , si nici Loftin-White adaptata la EL84 ! Va rog sa ne oferiti si valorile necesare unei functionari corecte a schemei montajului oferit de Dvoastra , si dupa proba , imediat postez concluziile finale si impresiile dupa auditie . Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !Victor stiu eu sa calculez valorile ...--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Si o varianta pe care am vrut eu sa o incerc dar nu am reusit bineinteles cu 6P14P sau eventual Cu 6P3S in loc de 2A3 (timpul liber inexistent ....)http://i46.tinypic.com/vshteb.jpg Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 1, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2010 Initial, cam asta era schema pe care as fi propus-o pentru studiu , dar nu stiu cum ati anticipat ( cred ca functioneaza prefect telepatia , si acum este o simpla vechitura , o prefer pe a Dvoastra ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Nu neglijati tensiunea de alimentare , trebuie sa fie mare asa cum e specificat 360V ma rog +_10V(in sarcina desigur !-NU in gol,aveti grija la tensiunea capacitatilor de filtraj ca in gol va fi ceva mai mare-pina se vor incalzi lampile , probabil in jur de 400V,preferabil C_urile de filtraj la 450V si C_ul din catod finala la 200V-sau chiar mai mult si de buna calitate-dublati acest condensator oricum cu un nepolarizat de 1uF/200V cit mai bun,daca nu sinteti siguri de calitatea 1uF/200-chiar triplati-adica mai adaugati si unul de 0,1uF/200,componenta inductiva si curentul de fuga al acestui ansamblu este foarte important-a ! daca aveti traf "biju" ! ).In loc de 6N6P puteti folosi orice alta dubla trioda care sa permita 1,5mA-2mA in anod dar sa aiva panta cit mai mare(lesne de inteles)... ... cred ca functioneaza prefect telepatia...Telepatia,sau inducerea ideilor reciproca in subconstient..... cu 6P14P sau eventual Cu 6P3S in loc de 2A3 (timpul liber inexistent ....)...Preferabil=sigur mult mai bine, panta mare si la finala !!!,nu prea vad bine 6P3S(un pic prea puturoasa aceasta lampa 6P3S pt configuratia data sau similara=nu va fi suficient atacul pe G1-sau va fi la limita) din acest motiv... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum