vio2007 Postat Iunie 2, 2020 Partajează Postat Iunie 2, 2020 (editat) La 24.04.2020 la 17:30, nanopico a spus: Mergand pe aceasi linie, exista o arie de tranzistori termostatata, βA726 parca, a incercat cineva sa construiasca un oscilator cu ea ? Nu am gasit schema construita cu βA726,dar am dat de doua scheme de oscilator pentru analizor de antena realizat cu o arie de tranzistoare MC3346.Acesta este echivalent cu CA3045,CA3046.Au Ft cuprins intre 300-550Mhz. Prima schema de oscilator:http://www.next.gr/uploads/88/digZmeter_Fig3.gif A-II-a schema de oscilator :https://www.zl2pd.com/img/AnaZ_cct_02.jpg Dupa schema interna ,ar fi echivalent si cu UL1111 si ULA6111 ambele circuite poloneze :http://www.elenota.pl/datasheet- tumbs/big/ULA6111_datasheet_60382_0.png O alta arie de tranzistoare produsa de IPRS a fost βA 3054. Editat Iunie 2, 2020 de vio2007 Link spre comentariu
validae Postat Iunie 13, 2020 Partajează Postat Iunie 13, 2020 Am mutat toate discuţiile cu simulări şi experimente imaginare pe schema ,,Oscilator universal,, aici: Pe acest topic vă rog să discutaţi doar pe construcţia fizică, nu simulări........ Link spre comentariu
yo2mhj Postat Iunie 13, 2020 Partajează Postat Iunie 13, 2020 Mii de mulțumiri,validae,in curând o să postez oscilatorul numărul doi. Link spre comentariu
PINTI Postat Iunie 13, 2020 Partajează Postat Iunie 13, 2020 Multumim @validae pentru interventie. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 13, 2020 Partajează Postat Iunie 13, 2020 Am fost nevoit să despart discuţiile pe un topic nou, fiindcă m-am gândit la timpul pierdut de cei ce au răspuns acolo, că Vax se pare că n-ar altceva mai bun de făcut, decât să demonstreze că Pământul e plat şi oscilatorul construit şi testat fizic, nu merge la el în simulări... Link spre comentariu
grosu99 Postat Iunie 13, 2020 Partajează Postat Iunie 13, 2020 Pana la urma o sa merga si in simulare,o sa-i dea de capat !!! Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 (editat) Zice ca este supervfo. Ce parere aveti? Sper sa mearga la simulare. http://www.qrp.gr/supervfo/index.htm Editat Iunie 16, 2020 de gica70 Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 (editat) Ca fapt divers, dl. Franklin, inventatorul acestui tip de oscilator, a lucrat în acelasi laborator si i-a fost sef d-lui. Butler, inventatorul oscilatorului cu etaj diferential (baza comuna - colector comun), de felul celuia din revista Conex. SV3ORA, autorul schemei de mai sus, este foarte activ pe forumul radioboard si, din câte stiu, se foloseste si de simulari. EDIT: Fiind o abordare interesanta a acestui tip de oscilator, daca @gica70 este de acord, propun deschiderea unui topic separat pe tema oscilatoarelor Franklin. Editat Iunie 16, 2020 de franzm Link spre comentariu
validae Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 Şşşşt.....nu mai aduceţi vorba de aşa ceva aici (simulări), că iar apare cetăţeanul neliniştit şi autoritar, care va demonstra teoretic că circuitul nu poate funcţiona.Sau o va face foarte prost....după caz. Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 De functionat, functioneaza. Cât de bine, asta-i alta poveste. Extragerea semnalului direct din capatul cald al circuitului oscilat, printr-un circuit amplificator cu impedanta de intrare redusa si variabila (adica încarcarea suplimentara a circuitului oscilant), nu este optimala. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 Acum 2 ore, franzm a spus: De functionat, functioneaza. Cât de bine, asta-i alta poveste. Extragerea semnalului direct din capatul cald al circuitului oscilat, printr-un circuit amplificator cu impedanta de intrare redusa si variabila (adica încarcarea suplimentara a circuitului oscilant), nu este optimala. Da, autorul precizeaza: "spre deosebire de toate celelalte oscilatoare Franklin pe care le-am văzut, extrag ieșirea acestui oscilator direct din rezonatoarele LC. Desigur, dezavantajul este că LC-ul este încărcat mai mult. Dar practic vorbind, am plasat un condensator de 3,3pF la LC pentru a reduce energia și nu am găsit nicio încărcare semnificativă a LC. Bănuiesc că s-ar fi putut face și fără niciun condensator de cuplare, folosind doar o înfășurare separată a cuplajului lângă L, dar am crezut că metoda condensatorului de cuplare trebuie să fie mai ușor și mai ușor de reprodus cu rezultate similare de fiecare dată, pentru că nu depinde de stilul înfășurării de la constructor.Nivelul de ieșire al oricărui oscilator Franklin este foarte scăzut, iar în oscilatorul meu, unde am cuplat ieșirea din LC folosind o valoare foarte mică a condensatorului de cuplare, acest nivel este chiar mai mic. Pentru a putea fi utilizat și pentru a asigura stabilitatea frecvenței sub diferite sarcini, VFO are nevoie de un tampon bun." Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 (editat) Întrucât oscilatorul Butler este adesea prezentat fie ca oscilator Franklin, fie derivat din acesta, poftim aici articolul publicat de F. Butler (pag. 521 - 526 din revista resp. 27 - 32 din pdf). Iar aici (ultima schema, un oscilator inspirat din cel Franklin) gasiti o varianta mai buna (zic eu) de a extrage semnalul din oscilator. Despre oscilatorul Franklin nu se gaseste prea mult material documentar, în special în ceea ce priveste proiectarea si dimensionarea acestuia si lumea scapa din vedere ca are la baza (ca idee) un multivibrator Bloch-Abraham (banalul astabil), cu factor de umplere (duty cycle) mic, care furnizeaza impulsuri scurte unui circuit oscilant, cu scopul de a-i compensa pierderile. Editat Iunie 16, 2020 de franzm Link spre comentariu
gas2 dan Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 Seamana cu astabilul ala cu doua LED-uri care tinea bateria incarcata la Dacia. Dar suna mai frumos "oscilator Franklin". Si chiar scoate semnal sinusoidal? Sau nu este nevoie? Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 (editat) Acum 2 ore, RST a spus: Intradevar, capacitatea de cuplaj de doar 3pF nu prea deranjeaza circuitul LC. dar pe alta parte, aceasta capacitatea foarte mica, favorizeaza armonicile superioare, in detrimentul fundamantalei. O infasurare secundara pe tor este mai bine? Si daca da, cam cate spire ar trebui sa aiba? (raportul). Acum 1 oră, RST a spus: Nu am fost foarte atent la scopul oscilatorului, Daca te uiti mai bine (sub schema) ai sa vezi diferitele combinatii de valori de condensatoare pentru benzile radioamatorilor. Editat Iunie 16, 2020 de gica70 Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 Acum 2 ore, RST a spus: ...capacitatea de cuplaj de doar 3pF nu prea deranjeaza circuitul LC. Împreuna cu circuitul ALC deranjeaza, mai ales în benzile superioare sau daca se doreste o plaja mare de variatie a frecventei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum