PINTI Postat Mai 29, 2020 Partajează Postat Mai 29, 2020 (editat) Am realizat asa ceva. Este un montaj compact, cu alimentare proprie si cu un gabarit foarte mic. Iesirea pentru masurarea frecventei se face prin intermediul unei mufe BNC. Nu va cramponati de electroliticii cu tantal. Sunt nesiguri si ocupa mult spatiu. Pana la 100MHz frecventa este foarte stabila, atat timp cat montajul si aparatele de masura intra in regim termic, cca 1/2 ora. Merge peste 200MHz dar nu am avut timp sa vad stabilitatea, deoarece montajul trebuie incasetat in ceva ecranat. Acea cutie ecranata imi va lua mai mult timp pentru realizare decat partea electronica. Mai jos atasez o poza , realizare efectuata in decurs de doua zile, timp de trei ore pe zi. Mai multe poze pe Mail. Editat Mai 29, 2020 de PINTI Link spre comentariu
VAX Postat Mai 30, 2020 Partajează Postat Mai 30, 2020 @PINTI Montajul este lucrat estetic, insa nu cred ca debiteaza sinusoida curata pe sarcina de 50 ohmi. Ati oscilografiat ce scoate la iesire ? Cu etajul final respectiv (repetor pe emitor) si cu valorile din schema, poate sa dea sinusoida doar la tensiune de zeci de mV la iesire, nu de volti. Am simulat (SPICE) mai multe configuratii de etaj final care sa debiteze volti la iesire si concluzia este ca trebuie montaj cu tranzistoare complementare (clasa AB) si de putere medie (cu radiatoare pe ele). Nici ce este in fata etajului final nu furnizeaza sinusoida (limiteaza - taie varfurile). Link spre comentariu
yo2mhj Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Pina la 25 MHz scoate sinusoida curata,mai sus nu am cu ce sa vizionez... Este chiar surprinzător de curata ... Lăsați simulările și treceți la practica. Schema este cea din Conexelectronic, cablajul la fel...doar tranzistorii PNP sunt alții. Link spre comentariu
vio2007 Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 1 oră în urmă, yo2mhj a spus: Pina la 25 MHz scoate sinusoida curata,mai sus nu am cu ce sa vizionez... Este chiar surprinzător de curata ... Lăsați simulările și treceți la practica. Schema este cea din Conexelectronic, cablajul la fel...doar tranzistorii PNP sunt alții. Ce PNP-uri ati folosit? Link spre comentariu
PINTI Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Asa arata forma semnalului la aproximativ 70MHz, cu sarcina de 50 ohmi cuplata. Amplitudinea este de 1,1Vvv. Link spre comentariu
PINTI Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 (editat) Poate ca in SPICE se comporta asa cum ati detaliat. Nu va contrazic. In practica este cu totul alt ceva. Sinusoida este curata, fara deformari sau limitari. Cand am timp voi verifica si peste 100MHz, Numai ca nu mai am cu ce masura. Tektronixul nu merge, teoretic, decat pana la 100MHz. Plus ca trebuie sa ecranez montajul intr-o cutie metalica. Singurele abateri de la schema sunt: TR1 unde am folosit un BF 272B si cele cinci condensatoare electrolitice care sunt de 47uF in loc de 33uF si nu sunt cu tantal. Stima. Editat Mai 31, 2020 de PINTI Link spre comentariu
VAX Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Acum 14 minute, PINTI a spus: ..... Tektronixul nu merge, teoretic, decat pana la 100MHz..... Asta ar explica de ce vedeti sinusoida, nu forma reala. Osciloscopul trebuie sa mearga la frecventa mult mai mare (10x), ca sa "ia in calcul" si armonicele si sa nu se comporte ca un filtru. Incercati la frecventa mult mai mica (de exemplu la 2 MHz) si oscilografiati in diverse puncte ale circuitului. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Acum 44 minute, VAX a spus: Prin simulare SPICE mi-a dat cu totul altceva. In primul rand cuplajul pe bucla de reactie (RF) este prea puternic si oscilatia este aproape dreptunghiulara si cu frecventa mult mai mica decat cea la care rezoneaza circuitul LC (situatie cunoscuta de la teoria generala - am explicat la alt topic si am indicat cartea unde se da cu calcule). La simularea respectiva am folosit rezistor de 33k in paralel cu circuitul LC, pentru simularea pierderilor. Daca micsorez rezistorul de amortizare la numai 10 ohm (!!!) oscilatia devine sinusoidala si la frecventa estimata din calcule (adica de rezonanta). Situatia este oarecum asemanatoare cu cea de la oscilatoarele cu dioda tunel, la care trebuie sa amortizezi circuitul LC pana se intra in regimul sinusoidal. Nici functionarea JFET-lui nu este in regula cu rezistorul de 10k din drena. Are tensiune din drena prea mica, aproape egala cu cea din sursa. La iesire scoate semnal dreptunghiular. Asa o fi ! Aiurea, apucati-va de altceva! ori nu stiti sa folositi corect aplicatia ori este la fel de buna ca o femeie gonflabila! Si cam la fel sint toate ''montajele'' dv. realizate doar pe simulator! obisnuiti-va, macar acuma sa-i credeti si pe cei care erau de partea cealalta a baricadei, adica cei care chiar au realizat echipamente sau s-au ocupat timp de decenii cu producerea, intretinerea sau repararea acestora! adica cei care au trebuit sa tina in viata minunile create de cei care nu au tinut niciodata letconul in mina! si ca sa nu para ca vorbesc aiurea, postez si eu foto cu montajul respectiv realizat de mine acum ani buni si care si-a dovedit utilitatea in foarte multe cazuri! Link spre comentariu
PINTI Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Si ultima poza pentru DVS. Frecventa 56 KHz, amplitudine 2,25Vvv, evident cu sarcina conectata. Link spre comentariu
yo2mhj Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 (editat) Acum 3 ore, vio2007 a spus: Ce PNP-uri ati folosit? BF 606A,astea le-am gasit la momentul respectiv...pentru nevoile mele atunci a fost suficient. Am adunat ceva piese acum ,as vrea sa reeditez jucaria din nou...am nevoie de doua astfel de oscilatoare... Apropo,monsieur VAX,bag de seama ca in loc sa incurajati tinerii,va imbarligati in simulari sterile si inutile si mai sunteti si Gica contra... Editat Mai 31, 2020 de yo2mhj Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Cum sa-i incurajeze cind si piesele ieftine de prin magazine le cumpara cu Kg ca sa nu mai ramina pentru altii! desi asta este cred o poveste scrisa in scop didactic, nu a pus niciodata imaginii cu miile de componente detinute si nici nu a percutat vreodata cind cineva a solicitat ceva mai greu de gasit, dar dumnealui avea cu sutele de bucati! Link spre comentariu
vio2007 Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Acum 1 oră, yo2mhj a spus: BF 606A,astea le-am gasit la momentul respectiv...pentru nevoile mele atunci a fost suficient. BF 606A este bun ,are ft=600Mhz.Eu am BF272A,BF316A,BF506......pe placi.Am si trei 2N4957 intr-un amplif de UIF,tot pe cablaj,au pinii foarte scurti,la rasul placii. Mai am Kt sau 2T 363A,PNP-uri sovietice la 1-1,2 Ghz tot pe placi. Link spre comentariu
yo2mhj Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Acum,ce sa zic...BF 506 merge,daca nu vreți să vă ridicați prea sus in frecventa,2N4957 ar fi mai buni...incercati. Sincer eu am fost foarte plăcut surprins de calitatea sinusoidei in comparație cu alte generatoare produse industrial. Link spre comentariu
PINTI Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Merge tot ce ai enumerat acolo. Link spre comentariu
Bad Luck Postat Iunie 2, 2020 Partajează Postat Iunie 2, 2020 Eu folosesc un montaj asemanator de cativa ani si functioneaza foarte bine. http://www.sv1bds.gr/homebrew/testmeasurement/69-lc-oscillator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum