Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Oscilator universal

yo9hnf

Postări Recomandate

Am si eu doua intrebari pentru cei care l-au realizat.1. Cat de stabil este in frecventa si amplitudine?3. Poate functiona la 5V?Am condensatori de tantal la 6,3V.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 75
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• PINTI

9

• yo2mhj

9

• gica70

8

• vio2007

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu am experimentat un alt montaj (dar tot cu oscilator lambda) cu bucla cu tot (fara DDS), functioneaza f. bine; am folosit pentru pilot un generator cu mmc4046 (revista "conex club", nr. 11/2000, pg. 8).

PP PLL .pdf

Link spre comentariu

Este de preferat ca semnalul de iesire sa fie cat mai curat. Nivelul armonicelor trebuie sa fie redus, altfel pot sa apara erori la masuratori. Testarea continutului de armonici se face pe o sarcina cu impendata redusa. Se cere o atenuare a armonicii a 2-a cu cel putin 25-30dB.Amplificatorul din fata puntii , trebuie sa lucreze cat mai liniar. Sa nu uitam ca o antena poate rezona satisfacator in mai multe benzi si ca un analizor foloseste o punte rezistiva echilibrata (banda larga). Regula este valabila pentru oricare tip de analizor folosit pentru antene. Si ca o paranteza, masurarea puterii utile debitate de un emitator este influentata de continutul ridicat al armonicelor .

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Dati o cautare cu Google: oscilatore BF-AF universale nuova elettronica

Gasiti o revista din 1982 Nuova Elettronica 84-85,aici este schema oscilatorului universal pentru frecvente pana la 50Mhz identica cu cea din topic.

In Nuova Elettronica n. 79 la pag 6 este o schema de oscilator universal pana la 400Mhz.

Editat de vio2007
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Chiar nu poate nimeni, in zece ani, sa posteze schema topicului in format .gif, .pdf, sau .png? Recomand programul moca:

496638693_FreeScreenCapture.thumb.jpg.e088728745e7f398cb8d5a96b00e5784.jpg

Captura de mai sus, dintr-o pagina mare, are doar 16 kB si va ramane vesnic pe forum.

Link spre comentariu

Oscileaza datorita capacitatii dintre E si C a TR1,reprezentata de capacitatea GS a FT1.Vezi scheme de receptoare superreactie in UUS-VHF,primul etaj

cu tranzistor.

1304339031_recsuperreactie.thumb.JPG.3d04d4bf500b75a9416f4d87dd4b3081.JPG 

In schema de mai sus Q1 oscileaza pe frecventa circuitului acordat din colector datorita condensatorului C3 de 1pF.

Editat de vio2007
Link spre comentariu

FT1 este repetor si asigura în felul asta conditia de faza necesara amorsarii si intretinerii oscilatiilor. Este o varianta a oscilatorului Butler (cu amplificator diferential). Capacitate GS intervine doar la frecvente mari (UUS).

Link spre comentariu
Acum 5 ore, RST a spus:

Interesanta schema cu bipolar - FET, dar mult mai fiabila e cea care foloseste partea de oscilator din MC3362, postata de @grosu99

Are buffer intern, varicap intern...totul lejer, fara alte etaje externe. 

Pare cam risipa sa sacrifici acel CI doar pentru oscilator ( pentru cine il cunoaste, e o dubla conversie FM one chip )...costa mult si era greu de gasit pe vremuri....acum a ajuns la un pret de pomana si cred ca e varianta optima pentru un VFO LC fara batai de cap. 

Pai nu sacrifici nimic ptr ca integratul este functional.Practic s-a folosit iesirea cu buffer o oscilatorului local.Partea de mixer functioneaza la fel.Pentru frecvente mari se pun doua rezistente de 10k pe capetele bobinei la +5v altfel nu merge oscilatorul.

O alta varianta este MC1648 care are si ALC

.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări