Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema blit

Vizitator astixxx

Postări Recomandate

Vizitator L1061K

M-am apucat si eu sa fac un blitz, va voi tine la curent cu evolutia lucrarii. Dar am alta intrebare. Cine stie cum pot face dintr-un acumulator de UPS (12V / 9Ah) o sursa pentru blitz-ul asta (deh, fotografia de locatie). Un invertor, ceva... Vreo schema? Nu ma pricep decat sa fac montajele, nu sa inteleg schemele ca sa pot sa aleg singur una. Ar fi de super ajutor :) Va multumesc!

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

5

• nauru

4

• Spitfire

2

• boboBOBO

1

Top autori în acest subiect

Vizitator danpetru

M-am apucat si eu sa fac un blitz, va voi tine la curent cu evolutia lucrarii. Dar am alta intrebare. Cine stie cum pot face dintr-un acumulator de UPS (12V / 9Ah) o sursa pentru blitz-ul asta (deh, fotografia de locatie). Un invertor, ceva... Vreo schema? Nu ma pricep decat sa fac montajele, nu sa inteleg schemele ca sa pot sa aleg singur una. Ar fi de super ajutor :) Va multumesc!

Salutare! Cum stai cu realizarea blitzului? Poti da mai multe detalii, scheme, alte "maruntisuri" esentiale legate de subiect?
Link spre comentariu
Vizitator danpetru

Uitati ce am facut:am copiat o schema de la un blitz, am luat sfatul lui Miron si am facut o bobina(care de fapt e un transformator)

prin bobinarea a 20 spire cu sirma 0,3 si 2500 spire cu 0,08, pe pe un miez de ferita.

am cautat o gramada de condensatoare si i-am lipit deolalta (~4000uF ~300V in total)si din toate astea a iesit o mare incurcatura ...cel putin functioneaza destul de bine :DSa nu uit, am gasit si o formula pt calculul puterii energiei inmagazinare de condensator(adica pana la urma puterea care o va da lampa..nush sigur is un pic confuz la faza asta) si este 1/2*C*V^2(C-reprezinta capacitatea condesatorului exprimata in farazi, V-tensiunea, categoric) Mie mi dat puterea de cam 150 Wsce sa mai spun ...is destul de multumit de blit >>>desi daca as avea inca catva condesatori.......<<
Inteleg ca ai reusit sa iti faci blitzul. Indraznesc prea mult daca te rog sa ne impartasesti cateva scheme, detalii, alte "maruntisuri"? Sunt in faza in care imi zdrobesc creierii pentru un set de blitzuri care sa nu ma bage in faliment :jytuiyu . Multumiri!
Link spre comentariu
Vizitator astixxx

Inteleg ca ai reusit sa iti faci blitzul. Indraznesc prea mult daca te rog sa ne impartasesti cateva scheme, detalii, alte "maruntisuri"? Sunt in faza in care imi zdrobesc creierii pentru un set de blitzuri care sa nu ma bage in faliment :jytuiyu . Multumiri!

Da am reusit :d, uite ce am facut eu:Pentru inceput avem formula de calcul a puterii blitului care este P=1/2*0.000001*C*280^2 unde C e capacitatea condensatorului in μF care trebuie sa fie la o tensiune de ~400v (in cazul meu am o baterie de condensatori de 6000μF, ceea ce rezulta o putere a blitului de ~250 Ws).IMG_3164.JPG[/attachment]Timpul de incarcare este stabilit in cazul asta de rezistenta R1.Cu cat are o valoare mai mica cu atat se incarca mai repede, dar cu atat trebuie sa fie mai puternica(eu am pus 2X22 Ohm la 25 W montate pe radiator si se incalzeau foarte tare, dupa care am mai adaugat). Aici nu pot sa-ti spun o valoare mai exacta pt ca eu inca am probleme cu incarcarea... ori se incarca incet(timp de icnarcare 7-12s) ori aproape ca se topesc de fierbinti ce sunt (timp de incarcare 2s).[attachment=3]IMG_3163.JPG[/attachment]problema cu bobina (transformatorul) de declansare a rezolvato miron

...prin bobinarea a 20 spire cu sirma 0,3 si 2500 spire cu 0,08, pe pe un miez de ferita..

declansatorul optic l-am facut cu un BT 169d (400v) si cu 2xBPW 34 sau 36 (nu mai tin minte sigur).Problema la declansator e ca se blocheaza la prea multa lumina(la soare de exemplu), dar nici nu m-am chinuit sal imbunatatesc.[attachment=1]IMG_3166.JPG[/attachment]Componentele mai costisitoare(in caz ca nu le ai) sunt:Lampa: 150-300 lei, depinde de putereCondesatorii: 200-X lei, dar poate ii gasesti SHRezistentele R1: 20-70 leipot sati mai spun Spor la munca :DPS: Scuze de poze, dar le-am facut in graba. La fel si pt greselile de scris.
Link spre comentariu
Vizitator danpetru

Multumesc pentru promptitudine astixxx! In principiu sunt lamurit. Pana sa ma apuc de blitzul mare, m-am antrenat pe cateva flashuri mai vechi gen Fill 107 sau Metz, si mai am unul a carui denumire nu o pot scrie aici pt ca e in rusa (am sa pun totusi o poza). mai am insa o necunoscuta legata de bobina si anume: se poate folosi una recuperata de la bliturile mici sau trebuie neaparat confectionata (daca poate fi din aparatele vechi, m-am scos - cred ca am o duzina). Cu declasatorul am rezolvat-o cu un alt montaj destul de simplu (atasez poza) si schema daca e cineva interesat. Inca nu stiu in ce carcasa am sa-l bag (pentru varianta detasabila) pentru varianta incorporata ...Inca odata multumiri! Daca nu deranjez am sa mai apelez la bunavointa ta pentru eventuale nelamuriri punctuale!

Link spre comentariu
Vizitator astixxx

Multumesc pentru promptitudine astixxx! In principiu sunt lamurit. Pana sa ma apuc de blitzul mare, m-am antrenat pe cateva flashuri mai vechi gen Fill 107 sau Metz, si mai am unul a carui denumire nu o pot scrie aici pt ca e in rusa (am sa pun totusi o poza). mai am insa o necunoscuta legata de bobina si anume: se poate folosi una recuperata de la bliturile mici sau trebuie neaparat confectionata (daca poate fi din aparatele vechi, m-am scos - cred ca am o duzina). Cu declasatorul am rezolvat-o cu un alt montaj destul de simplu (atasez poza) si schema daca e cineva interesat. Inca nu stiu in ce carcasa am sa-l bag (pentru varianta detasabila) pentru varianta incorporata ...Inca odata multumiri! Daca nu deranjez am sa mai apelez la bunavointa ta pentru eventuale nelamuriri punctuale!

Bobina nu are legatura cu puterea blitului, din cate stiu e "universala", ajuta doar la ionizarea gazului din interior. Eu am folosit carcasa unui difuzor care arata mai ciudat, sau poti sa il faci dintr-o teava mai groasa. Dupa parerea mea conteaza functitonalitatea nu aspectul.Daca ai atasa schema de la declansatorul optic ti-as fii recunoscator. :)
Link spre comentariu
Vizitator astixxx

si daca suntem la capitolul diy ma bate gandul sa incerc o varianta cu reglare a puterii de descarcare, asa ca sa fie mai "profi" :da

Eu i-am facut si reglaj, e destul de simplu. Printr-un intrerupator(sau mai multe) conectezi sau deconectezi anumiti condesatori. ai grija ce intrerupatoare folosesti ca acolo ai o tensiune de 300-400v si patesti ca si mine ca ti se lipesc contactele de la intrerupator :P
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator funkysweetboy

Salut :) am demontat un aparat foto vechi si m-am gandit daca e posibil sa il tranform intr-un mic stroboscop.

Am constiinte generale de electronica, dar schemele pe care le gasesc pe google nu ma ajuta deloc :nas:

Cam asa arata placuta. Posted Image

Ma poate ajuta cineva ? :jytuiyu

Link spre comentariu

Nici in 1000 de ani nu voi reusi.

Hai ca asta-i culmea....aveam 13 ani cand am mesterit montajelul asta cu tubul IFK120, nici mie nu mi-a mers din prima, pusesem transformatorul gresit...dar tu ai desenul cu terminatiile trafului...si gandeste-te ca pe vremea aia nu gaseai NIMIC-nici tiristoare, nici diace, nici fludor(!), nici tuburi IFK, pe cand acum ai totul...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări