Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Raspuns semnal treapta corect ?


UNIX

Postări Recomandate

Am aplicat la intrarea in amplificator un semnal treapta (galben in poza) si la iesire mi-a rezultat semnalul (albastru in poza) de forma respectiva. Pe deoparte ma bucura ca nu exista oscilatii , nivelul nu depaseste pe cel original, viteza de raspuns este foarte buna, in schimb nu inteleg de ce palierul orizontal cade asa de rau. Ce determina aceasta curbare a palierelor orizontale ? Poate sa fie filtrul trece-sus din reactia negativa ? Poate sa fie alimentarea de vina, sau ce anume ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • UNIX

    6

  • EmyRulz

    4

  • Sharky

    1

Top autori în acest subiect

Uite ca la asta nu m-am gandit, la compensarea probei, dar totusi cred ca e in regula. Am mai intalnit forma asta de unda intr-o revista care aplica semnal treapta si la 40hz ca sa vada cum sta cu basul, dar la mine osciloscopul dupa cum se vede imi livreaza un semnal treapta la 1khz si nu cred ca ar trebui sa se itample aceasta curbare puternica. Sarcina este una rezistiva de 8,2 ohm. Forma de unda stalcita este la fel indiferent cum modific volumul amplificarii.

Link spre comentariu

La frecvente joase se intampla asta in general din cauza condesnatorulu pus in serie cu rez de pe reactie, pt a aduce amplificatorul la castig unitar in DC(dar chiar si atunci palierele sunt niste rampe, nu cu aliura exponentiala ca aici). Sau la cele cu lampi din cauza transformatorului. Dar la 1khz nu are voie(nici la 40 Hz nu are voie daca ampliful e solid-state). Posteaza si schema amplificatorului.

Link spre comentariu

Ai avut dreptate EmyRulz , proba era decalibrata, esti mare omule, m-am invartit o seara intreaga la ce se intampla :) Mai departe am descoperit ca osciloscopuul imi poate da semnal treapta intre 1khz si 100khz . Am probat din nou si semnalul de iesire pana la 6 V (pe o sarcina rezistiva de 8,4 ohm) este identic cu semnalul de intrare, dar mai departe incepe sa apara in mod gradual o oscilatie centrata cam in jurul frecventei de 350 khz care la volum maxim este aproape jumatate din semnalul util, cam ca in exemplul din poza luata de pe net. Nu am avut memoria in osciloscop astazi ca sa pun forma exacta a semnalului.

Link spre comentariu

Oscilatia apare cand maresti frecventa semnalului dreptunghiular sau cand maresti amplitudinea? - din postul de mai sus nu se intelege clar.La marirea frecventei n-ar trebui sa se intample asta!Oricum ar fi, daca e cam ca in poza aia nu e deloc de bine. Eu zic sa pui schema amplificatorului ca sa vedem daca ne prindem unde e problema.

Link spre comentariu

Vezi cu decuplarea sursei cum stai. Ce ai folosit? Ai destula capacitate? Nu cumva ai pus o armata de condensatori de toate felurile si la 350khz ai prins rezonanta formata de C si de inductanta parazita dintre ei?Pentru inceput lasa doar un electrolitic mai de calitate, ma refer la cei de pe placa, nu cei principali.Pune proba si pe conzii de decuplare de pe placa, vezi acolo cum arata forma de unda.Ideea e care e impedanta sursei la frecvente mari. Rezolva problema asta si apoi treci mai departe.Apoi incearca sa compensezi mai puternic ampliful, cablaj mai ingrijit, etc.

Link spre comentariu

Sharky cred ca ai mare dreptate, in primul rand nu am condensatori locali de decuplare, plastic sau ceramica, ci doar cate 3 condensatoare in paralel de cate 3.300uF pe fiecare ramura + - per canal (deci un total de 40.000uF per amplif stereo , 12*3.300uF). Deasemenea intre fiecare baterie de condensatoare (3*3.300uF) si circuitele alimentate conductorul de legatura, de alimentare, are cam 50cm lungime, adica undeva in jurul a 500nH inductanta. Deci e posibil ca atunci cand semnalul treapta cu panta cam de 1Mhz cand este amplificat sa nu existe curent suficient , impedanta sa fie prea mare la aceea frecventa ? In plus nu am nici filtru trece jos la intrarea de semnal, iar reactia negativa (R+C) formeaza un pol abia la 2 Mhz, deci pana la aceasta ultima frecventa amplificatorul are amplificarea maxima(15X) data de ractia negativa . Mai departe imi dau seama ca am pus osciloscopul la bornele sarcinii, dupa filtrul Boucherot si 3m de cablu de boxe, poate era mai bine sa-l fi pus direct la iesire. Posibil ca si filtrul Zobel format din R=10ohm + C=100nF si L=1uH // R=10ohm sa aibe o contributie ?

Link spre comentariu

In primul rand, ce etaj final folosesti? Mos-fet sau bipolar?Daca e mosfet, neaparat pune-le niste conzi de 100n de decuplare f aproape de drena(si daca sunt bipolari trebuie, dar la mosfet in special). Daca ai decuplari locale, nu ar trebui sa fie prb cu cei 50cm de cablu de la sursa(apropos, capacitatea e suficienta) pana la montaj. Incearca sa torsadezi cablurile de alimentare pt o inductanta mai mica. Legat de masuratoare, incearca initial sa masori aproape de iesrie(adica sa pui si sarcina cu fire scurte) dar nu ar trebui sa fie asta problema.

Link spre comentariu
:) Au mai disparut din mesaje dupa ce Vasile a facut nu stiu ce transfer de server, etc.... Revenind la subiect, finalul este compus din tranzistori bipolari : 2 x 2SC3519 , 2 x 2SA1386. Driverii sunt urmatorii: 2 x 2SC4793 , 2 x 2SA1837 iar predriverii 2 x 2SC2705 si 2 x 2SA1145. Din fericire am rezolvat problema ! Era o treaba interesanta, destul de perversa. DorinD in threadul cu Quad 405 la pagina 61 , zicea ca in loc de un singur condensator electrolitic sa punem 2 inseriati , iar mijlocul sa-l legam printr-o rezistenta de 1Mohm la Vcc. In cazul meu punctul comun era (-) pe care l-am legat la -Vcc printr-o CCS +zener la 25V. Tensiunea condensatoarelor e de 63V deci nu au fost probleme la prima vedere, alimentarea avand 25v. Totusi,la semnal treapta, la volum mare, din cauza ca la 1Mhz impedanta alimentarii mele era destul de mare, tensiunea -Vcc scadea cu 1 volt in dreptul pantei de 1Mhz, rezultand niste spike-uri in alimentare cam de 1V si sute de Khz. Cu toate ca intre alimentare -Vcc si condensatorii din reactia negativa era o rezistenta de 1 Mohm + CCS si zener, spike-urile astea se propagau in reactia negativa dand nastere la acele oscilatii descrise in poza de mai sus. Am inlaturat aceasta alimentare si totul s-a stabilizat, la 24v iesire semnal treapta semnalul arata superb, doar o usoara cocoasa la inceput, cam de 1% din intreg semnal. Am mai observat un lucru de retinut . Chiar daca intrerupi alimentarea conzilor polarizati din reactia negativa, ei raman incarcati cu tensiune, deci si fenomenul de histerezis al electroliticilor in cauza ramane mult scazut fata de situatia fara bias, deci distorsiuni mult scazute. Chiar daca tensiunea scade totusi ramane o tensiune pe electrolitici de aproximativ un volt, suficient de mare pentru un semnal de intrare mai mic de 1V.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări