Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bandpass

Vizitator hazard

Postări Recomandate

Vizitator hazard

E cineva pe aici care a construit vreun bandpass de ordin 4 sau 6?Dc da sa-mi dea si mie o parere plss.Dupa ceva documentatie si grafice peste grafice se pare totusi ca cele mai reusite subweoofere ar fii cele bandpass.Dar repet, aste e teoria!Practica mai asteapta putin.Astept pareri pro si contra.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Zile populare

Vizitator dorupetrescu

Bandpass-ul de ordinul 4 ingrijit proiectat poate scoate rezultate mai bune decat bassreflex. Cel de ordinul 6 uita-l, e foarte bun in a intari bass-ul sistemelor multimedia de calculator, in domeniul hi-fi este o catastrofa din cauza raspunsului tranzitoriu (bassul mai canta si dupa ce ai oprit amplificatorul).

Bandpass-ul scoate un bass curat si mai putin dependent de pozitionarea incintelor in camera. Are multe avantaje privind calitatea sunetului dar si multe dezavantaje. Pentru a construi o boxa bandpass ai nevoie deobicei (din cauza pierderilor) de mai multe difuzoare legate serie-paralel pentru a putea alinia bass-ul cu mediile si inaltele.

Am construit incinte bandpass, nu numai subwoofere, cu rezultate foarte bune. In cazul incintelor una din problemele destul de delicate este separarea dintre bass si medii la frecvente joase (100-200 Hz) care necesita filtre cu bobine si condensatoare de valori mari. Pentru a avea pierderi mici si rezistenta mica, implicit o incinta care sa se incadreze in "hi-fi" trebuie sa dai ceva bani pe aceste filtre.

Tuningul bandpass-ului este mai dificil ca la bassreflex. La subwoofere nu pune cine stie ce probleme deoarece liniaritatea SPL/frecventa intereseaza mai putin, dar la incinte pe mai multe cai sunt probleme ce tin de umplerea compartimentelor cu o anume cantitate de material absorbant, lucru dificil fara aparatura. Merge si urechea, dar pana la o limita.

Uite, de exemplu cu ce imi masor si reglez eu boxele (costa nu mai putin de 4000 USD)

http://www.deqx.com/dsp-product/PDC26P-Preamp.html

Daca vrei sa te apuci si n-ai experienta, iti recomand sa te limitezi la Subwoofere.

Alegerea difuzorului este esentiala. Poti obtine raspuns tranzitoriu mai bun ca la bass-reflex. Daca difuzorul nu e potrivit raspunsul este muuult mai prost ca la bass-reflex.

Link spre comentariu
Vizitator hazard

10x a lot!Iti dai seama ca la subwoofer ma limitez acum:)))N-am facut decat bass-reflex cateva pana acum, si cateva inchise.Trec la stadiul urmator:))).Nush d c totusi aveam eu impresia ca cele de ord. 6 sunt mai reusite, dar totusi am sa-ti urmez sfatul.Ma gandesc sa experimentez pe un boschmann de '8 pe care "studiez" acum.Pana la 30-40W sunt acceptabile sa stii.Chiar nu ma gandeam la rezultatele astea.Intamplator aveam o cutie wedge de 90-100l.L-am bagat mai intai inchis in aia, cu rezultate cam slabute ce-i drept.Cutia este pt 2 dif-uri de '8.Asa ca ii pusesem un "capac" pt experimente in locul celui de-al doilea dif(pt inchisa).Si in timp ce mergea i-am scos capacul si am ramas putin impresionat de cum se auzea "ieftinatatea" asta.Asta era fara port de ventilatie, fara nimic, pur si simplu gaura de '8.Pe urma am incercat si cu vreo 2 porturi, dar e cam uratel sunetul.In concluzie, dupa ce am batut niste campi destul, cu asta voi incerca un bandpass de 4.Spune-mi unde uploadez o imagine sa te uiti putin la grafic pls.10q again Cat despre preamp-ul tau....speechless, poate o sa vad si eu vreodata cum functioneaza unul:)))

Link spre comentariu
Vizitator hazard

dar chiar nu stiu cum, ca singura optiune pe care o vad aici este s-o urc pe un site si dupa sa inserez imagine cu de aici.sg pb este ca nu stiu unde si cum s-o urc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări