Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiator LED

Jimmy

Postări Recomandate

acum vreo doua saptamani, am gasit intr-un magazin niste leduri, ziceau ei de 1W, la un pret bun, zic eu, asa ca am luat 4 bucati albe.

ledurile arata exact asa, se deschid pe la 7-8V, si abia pe la 11-12V lumineaza cum trebuie.

Posted Image

de testat le-am testat cate 2-3 secunde, de frica sa nu le ard, pentru ca nu au radiator si se incalzesc putin.

pe spate au o pastila metalica pentru fixare pe radiator, probabil pe cablaj cu suport de aluminiu, doar ca e cam imposibil de realizat asa ceva, la dimensiuni asa mici, in regim DIY, cel putin pentru mine.

aveti idee cum as putea sa le adaptez un radiator?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Jimmy

4

• bogdan_

3

• SORAN

3

• nicul

2

Top autori în acest subiect

Cred ca ai putea sa facaci un radiator din banda de aluminiu de 1mm exact cat e capsula LED-ului si sub led sa pui vaselina siliconica sau pasta termoconductoare folosita la procesoare PC.La terminale din fasii de cablaj poti sa faci ce conexiuni vrei.Disipatia termica e f importanta pentru LED dar si stabilizarea pe fiecare LED a curentului(vezi stabilizatoare de curent pe un sait care vinde leduri)....fara stabilizator viata LEd-lui e f scurta.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Foloseste un radiator (de care ai,>10mm2) si prinde ledul cu un jug,o saiba, cu gaura = cat e lupa la led+1mm,saiba pe care o prinzi de radiator cu 2 suruburi de 3mm;neaparat foloseste o sursa de curent constant(LM317+R),ledurile NU se comanda in tensiune,ci in curent si asta e direct proportional cu puterea ledului(cam de la 0,5 w incepe 'distractia');poti folosi si o R pt limitarea curentului,dar numai de la 24V in sus,tensiune de alimentare.

Padul de sub led e pt racire si se leaga,de obicei,la anod, se cositoreste de MCPCB :da ...dar la puterea asta e optional si poti,linistit ,sa-l prinzi direct, pui o folie de mica sub led si dupa aia sa-l fixezi cu saiba(foloseste termosilicon).

Incearca sa faci rost de .pdf /data de la led(acum e optional)

Dr.L edit: nu mai cita ditamai postul :nebunrau:

Link spre comentariu

multumesc pentru sugestii. cea cu jugul mi se pare potrivita, si-o sa incerc sa vad cum iasa din tabla de doza de bere, eventual pusa in doua, de indata ce gasesc in atelier setul de preducele.stiu ca ledurile se alimenteaza in curent constant. am scris in primul post ca era doar un test scurt. sursa era o baterie format 27A de 12V, care defapt m-a si fentat, pentru ca ii scadea tensiunea la 3.3-3.4V cu ledul ca sarcina, la un curent de 400mA care crestea la 500-530mA in 2-3 secunde (se incalzea ledul, cum era si normal, alimentat asa, fara rez. de limitare)

Link spre comentariu

par a fi 4 led-uri in serie in capsula aia, probabil ca sunt de 500 mA. ca sa fi sigur ca nu le arzi incearca sa limitezi la 350 mA, tensinea va depasi 12V. exista un adeziv din doua componente numit arctic silver, nume la fel ca vaselina care se pune la procesoare. cu adezivul ala poti foarte bine sa lipesti led-ul pe un radiator si sa izolezi terminalele. unul din terminale poate fi conectat la acea parte metalica, dar nu e regula.chiar daca faci rost de cablaj cu aluminiu, ledul trebuie oricum lipit cu acel adeziv pe fund.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

par a fi 4 led-uri in serie in capsula aia, probabil ca sunt de 500 mA. ca sa fi sigur ca nu le arzi incearca sa limitezi la 350 mA, tensinea va depasi 12V. exista un adeziv din doua componente numit arctic silver, nume la fel ca vaselina care se pune la procesoare. cu adezivul ala poti foarte bine sa lipesti led-ul pe un radiator si sa izolezi terminalele. unul din terminale poate fi conectat la acea parte metalica, dar nu e regula.chiar daca faci rost de cablaj cu aluminiu, ledul trebuie oricum lipit cu acel adeziv pe fund.

Curentul! sa nu-l depasesti,tensiunea de alimentare (led+driver) ,tre sa fie min. 14V pt scc si 24V daca pui R(cu rezistenta nu il vei putea raci=>led ars) si modelul asta de led LIPESTEL de radiator(si asta e o varianta),eu asa fac de ani de zile,nu are rost sa te complici cu cablaj.Spor!
Link spre comentariu
Vizitator pcmarius

Ma bag si eu pe fir....... teoretic nu se poate folosi un led fara radiator pt ca se arde f repede , plus ca nu il poti alimenta la performanta lui maxima 300-500 sau 1A..... de ex ledurile de putere stea la 3w ( au un mini radiator stea inclus de R=21 mm) si daca le alim la 1A e nevoie de un extra radiator

Eu vreau sa fac un sistem de iluminat pt acvariu de ~ 12 leduri ceva in genul de mai jos.

http://www.nano-reef.com/forums/index.php?showtopic=188085&st=0

sincer m-am cam speriat cand am vazut ditamai radiatorul L=20; l=12 cm , chiar asa tare se incing? e vre-o formula de calcul pt calcularea caldurii disipate? adica sa calculez ce suprafara de radiator e necesara pt un led.......

Link spre comentariu

"acum vreo doua saptamani, am gasit intr-un magazin niste leduri, ziceau ei de 1W, la un pret bun, zic eu, asa ca am luat 4 bucati albe.ledurile arata exact asa, se deschid pe la 7-8V, si abia pe la 11-12V lumineaza cum trebuie." Ca idee , cam cat a costat bucata ?

Link spre comentariu

@niculledurile de putere se lipesc cu cositor de cablaj(inclusiv pastila de sub led)

nu fi asa de sigur ca s-ar putea sa fi surprins. alea mai noi nici nu mai au slug. vorbim de led-uri nu de combinatii de led-uri intr-o capsula.p.s. cum ti-au iesit valorile alea 14V si 24V ? exista vreun rationament in spatele lor ?
Link spre comentariu
Vizitator tyc

nu fi asa de sigur ca s-ar putea sa fi surprins. alea mai noi nici nu mai au slug. vorbim de led-uri nu de combinatii de led-uri intr-o capsula.p.s. cum ti-au iesit valorile alea 14V si 24V ? exista vreun rationament in spatele lor ?14/24 sint valori orientative,iar rationamentul e urmatorul:14 - scc cu LM317 si 24 scc cu R(daca vrei sa ai curent constant,tensiunea care pica pe rezistenta trebuie sa fie cel putin egala cu Uled).Si nu ma referem la COB-uri.Oricum,in topicul asta se discuta de discuta de unele cu slug; limita de numai 350mA da urmatorul rezultat:350mA x 12V=4,2W.Cred ca ~75 mA e o valoare OK daca intradevar sant leduri de 1W la 12V.

Link spre comentariu

am specificat aici ca defapt ledurile sunt de 3V. m-a indus in eroare tensiunea bateriei masurata in gol, si ulterior mi-a trecut prin cap sa masor si tensiunea in sarcina, iar apoi am corectat si aici.

sursa era o baterie format 27A de 12V, care defapt m-a si fentat, pentru ca ii scadea tensiunea la 3.3-3.4V cu ledul ca sarcina, la un curent de 400mA care crestea la 500-530mA in 2-3 secunde (se incalzea ledul, cum era si normal, alimentat asa, fara rez. de limitare)

ca solutie finala, cred ca o sa alimentez cate 2 leduri inseriate de la o baterie de 7.2V, cu o sursa de curent constant cu LM317.
Link spre comentariu

Nu e deloc o solutie buna. O sursa de curent constant cu LM317 are nevoie de o cadere de 1.25V pe rezistenta serie plus minim vreo 2.5V pe stabilizator pentru a functiona corect, deci in total 3.75V. Daca ii scazi pe astia din 7.2 iti ramane prea putin pentru a alimenta 2 led-uri serie.

Cel mai bine faci ceva in comutatie. Sau daca chiar vrei sursa simpla liniara, fa o sursa de curent constant ca aici: http://www.instructables.com/id/Power-L ... -you-need/

In loc de Q2 poti pune foarte bine un bipolar, dar va trebui sa scazi pe R1 ceea ce nu e tocmai bine asa ca mai bine folosesti MOS. Eu am folosit sursa asta cu ambii bipolari pentru serii de led-uri unde aveam curenti mici, rezultate foarte bune. Are nevoie cam de 1V in plus fata de tensiunea necesara led-urilor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări